Niewsbrief

Materiaal

Katoen. De mallow onder de natuurlijke vezels

De katoenplant (Gossypium) is een van de oudste cultuurplanten ter wereld en behoort tot de familie van de onkruidachtigen. Het bijzondere aan de plant zijn de zaadharen, die als watten uit de rijpe vruchtkapsels komen. Ze worden gebruikt om de begeerde textielvezel katoen te produceren. De katoenplant zelf geeft de voorkeur aan een droog en warm klimaat, zodat de belangrijkste teeltgebieden India, China, de VS, Brazilië en de landen ten zuiden van de Sahara zijn. In Europa behoren Griekenland en Spanje en in Azië Turkije tot de belangrijkste teeltgebieden.

De eigenschappen van katoen

Katoen voelt van nature aangenaam zacht aan op de huid en heeft bovendien een laag allergiepotentieel. Door deze uiterst huidvriendelijke eigenschappen is katoen al duizenden jaren een van de populairste natuurlijke vezels voor de productie van textiel. Van woningtextiel zoals handdoeken, dekbedovertrekken en dekens tot kleding, veel van onze producten - vooral die welke in direct contact komen met de huid - zijn gemaakt van zuiver katoen. Katoenen stoffen bieden ook vele andere voordelen: - Katoen van gecontroleerde biologische teelt (kbA) is bijzonder vriendelijk voor de huid, omdat het aanzienlijk minder vervuild is met schadelijke stoffen dan katoen van conventionele teelt. In overeenstemming met onze missie om duurzaamheid centraal te stellen in onze productselectie, voeren wij talrijke textielproducten in biologische kwaliteit - De natuurlijke vezel is extreem absorberend. Het vermogen van zaadvezels om veel water op te slaan om de zaden te laten ontkiemen wordt weerspiegeld in de weefsels die ervan worden gemaakt: ze kunnen tot een derde van hun eigen gewicht absorberen zonder te druppelen. Deze uitzonderlijke eigenschap komt vooral tot zijn recht bij onze absorberende theedoeken en handdoeken van zuiver katoen - als ze nat zijn, is de toch al zeer stevige katoenvezel nog sterker bestand tegen scheuren. Dit maakt het bijzonder stevig en duurzaam en ideaal voor textiel dat vaak gewassen moet worden, zoals beddengoed en ondergoed - Textiel van katoenvezels is ook zeer gemakkelijk te onderhouden, omdat het kookvast is en zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen, zelfs bij strijken en mangelen. Dit is een doorslaggevend voordeel, vooral wat de hygiëne betreft.

Hoe langer de vezel, hoe hoger de kwaliteit

De kwaliteit van een katoen wordt voornamelijk bepaald door de natuurlijke vezellengte, de zogenaamde stapellengte. Langstapelige katoen wordt als bijzonder hoogwaardig beschouwd. Dankzij de grote lengte van zijn vezels kan het worden gesponnen tot een verbazingwekkend fijn en sterk garen dat nauwelijks de neiging heeft te pillen. Stoffen van langstapelige katoen zijn daarom bijzonder duurzaam. Tot de meest hoogwaardige katoen behoort: - Giza of Mako: Dit katoen komt oorspronkelijk uit Egypte en staat bekend om zijn uitzonderlijk lange vezels. Het is uiterst fijn en duurzaam en wordt daarom beschouwd als een van de fijnste katoen ter wereld. Pima: De lange en helderwitte vezels van dit katoen, dat traditioneel in Peru wordt geteeld, zijn glad en voelen aangenaam koel aan op de huid. Dankzij de zijdeachtige, glinsterende glans wordt deze soort terecht de "zijde van Zuid-Amerika" genoemd. Supima®: Supima® is wereldwijd synoniem voor de beste kwaliteit Amerikaanse Pima-katoen - het is een van de beste extra langvezelige katoen. Slechts één procent van de wereldoogst bereikt de Supima®-kwaliteit. Sea Island: Nog zeldzamer is Sea Island-katoen, dat traditioneel wordt geteeld op de Caribische eilanden langs de Amerikaanse kust. Textiel ervan is bijna net zo zacht als kasjmier en streelt de huid.

Weseta. Supima® katoen badtextiel

De Zwitserse weverij Weseta kon een grotere voorraad van het waardevolle Supima® katoen bemachtigen. Ze gebruikt het voor de productie van hoogwaardig badtextiel dat uitzonderlijk zacht, absorberend en duurzaam is. Deze badstof handdoeken zijn echt uitzonderlijk en zeldzaam: ze zijn geweven van precies dit fijne Supima® katoen van gecontroleerde biologische teelt.

Zimmerli. Maco katoenen ondergoed

Zimmerli Textil in Aarburg, Zwitserland, verwerkt Egyptisch mako-katoen voor zijn exquise ondergoedlijn. Het garen wordt verwerkt tot een extreem hoge twist en tweemaal gemerceriseerd. Dit proces voorkomt krimp van het kant-en-klare ondergoed en geeft het product bovendien een bijzonder glad oppervlak met een unieke glans.

Meer katoenen producten

Andere onderwerpen

Vlas is een van de oudste textielvezels ter wereld. Verwerkt tot hoogwaardig linnen, bewijst de vezel zijn waardevolle draageigenschappen. Linnen voelt bijvoorbeeld aangenaam koel aan op de huid, vooral in de zomermaanden. De vezel dankt dit verkoelende effect vooral aan zijn uitstekende vochtregulerende vermogen, maar biedt ook vele andere voordelen.

Ontdek nu

Hennep is een van de oudste nuttige en gecultiveerde planten ter wereld en is zeer veelzijdig. Lang verdrongen door katoen, viert hennepvezel nu een comeback. De textielindustrie richt zich opnieuw op het gebruik van hennepvezels. Dit is een welkome ontwikkeling, want hennep heeft een uitstekend ecologisch evenwicht.

Ontdek nu