Menu
Niewsbrief

Materiaal

Tips voor lederverzorging

Dummy afbeeldingDummy afbeelding

Hoeveel zorg een leer nodig heeft, hangt af van verschillende factoren - bijvoorbeeld het specifieke lederwaren en het soort leer, de gebruiks- en draaggewoonten en ook aanzienlijk van de kwaliteit van het leer. Voor hoogwaardige leren jassen is bijvoorbeeld frequent dragen de beste verzorging. Het leer wordt namelijk voortdurend getrommeld en door beweging soepel gehouden. De kleur en het oppervlak van alle leer verandert door gebruik, licht en verwering. Zo ontstaat na verloop van tijd een mooi, individueel patina, dat tegelijkertijd het leer beschermt en daarom niet moet worden "uitgepoetst". Welk leerverzorgingsproduct u ook kiest, kijk naar de ingrediënten. Producten op basis van natuurlijke ingrediënten zijn niet alleen goed voor het leer, maar ook voor het milieu.

Onderhoud van glad leer

  • Gedroogd vuil kan gemakkelijk met een paardenhaarborstel worden verwijderd. Kleinere vuil kan gemakkelijk worden verwijderd met een lederwisser - afzettingen door vet kunnen worden gereinigd met een vochtige spons en neutrale zeep. Zorg ervoor dat het leer niet volledig doordrenkt is. Als uw leren jas of tas is blootgesteld aan regen, kunt u de druppels beter niet laten staan, maar met een pluisvrije doek gelijkmatig over het oppervlak verdelen. Daarna goed drogen op een brede kleerhanger op een goed geventileerde plaats - Leren tassen hebben bij dagelijks gebruik vaak meer te verduren dan leren jassen. Voor vuil en vlekken wordt hier Leder- en zadelzeep (robuuste, sterke leersoorten) of een Reinigende en voedende leerolie (fijnere leersoorten) aanbevolen - Bij schoenen kan het leer door veelvuldig dragen uitdrogen, vooral bij nat weer. Om het weer soepel en glanzend te maken, kunt u er ledervet, schoencrème of was in verwerken en het leer vervolgens met een glansborstel** oppoetsen. - Gebruik impregneermiddelen eerder spaarzaam, want te veel ervan kan de poriën van het leer afsluiten en het ademend vermogen aantasten. Let op een gelijkmatige toepassing zodat er geen strepen ontstaan. Eventuele resten kunnen gemakkelijk worden verwijderd met warmte, bijvoorbeeld met een haardroger, en een pluisvrije doek.

Verzorging van suèdeleer

  • Voor ruwe leersoorten zoals suède en nubuck is regelmatig onderhoud de hoogste prioriteit, het belangrijkste gereedschap is de crêpeborstel. Hiermee kunt u niet alleen stof en vuil verwijderen, maar ook plakkerige, vettige plekken opruwen - u kunt afzonderlijke vlekken en vettige plekken aanpakken met een leren gum. Of u kunt een milde zeep, haarshampoo of een (schoen)reiniger speciaal voor suède gebruiken om vlekken te verwijderen. - Om het oppervlak met open poriën te behouden en te voorkomen dat de vezels aan elkaar kleven, moet u verzorgingsproducten met veel vet of was vermijden. - Om te voorkomen dat vocht te diep in het leer dringt, kunt u suède van tijd tot tijd behandelen met een speciaal impregneermiddel voor suède. Het materiaal blijft echter gevoelig voor vocht, dus uw schoenen, jassen of tassen van suède kunt u bij regenachtig weer veel beter thuis laten. Meer tips over verzorging van gladde en suède schoenen vindt u overigens in onze gids reinigen en verzorgen van schoenen.

Onderhoud Shell Cordovan Schoenen

  • Voor schoenen van Shell Cordovan geldt: less is more**. Om ervoor te zorgen dat de schoenen hun typische Cordovan-glans behouden en u er lang van kunt genieten, mag u het leer nooit overmatig verzorgen**. Te veel schoensmeer beschadigt de schoenen eerder, omdat het leer zelf al erg vet is. Voor reiniging en onderhoud kunt u het beste een paardenhaarborstel en een zachte poetsdoek gebruiken. De zogenaamde vetuitbloeiingen - een witachtige film die zich op cordovan schoenen kan vormen als gevolg van temperatuur- of vochtigheidsschommelingen - kunnen ook gemakkelijk met een borstel in het leer worden gewerkt - Kleine krasjes of slijtplekken kunnen met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel in ronddraaiende bewegingen worden weggepoetst.
  • De laatste fijne poetsbeurt met een geitenharen poetsborstel laat de glans nog beter uitkomen. - Als algemene regel geldt voor veel leren schoenen: Draag ze niet elke dag, maar liever met een dag tussenpoos zodat het leer goed kan drogen. Het wordt aanbevolen om na het dragen en tijdens het onderhoud schoenspanners te gebruiken.

Andere onderwerpen

PaardenleerPaardenleer

Paardenhuid - de term wordt ook vaak gebruikt - kan worden gemaakt van de huiden van verschillende paardensoorten. Aangezien paarden tegenwoordig zelden voor landbouwdoeleinden worden gebruikt, is het een van de zeldzame en luxueuze leersoorten. Afhankelijk van de te vervaardigen lederwaren komen verschillende delen van de huid in het geding.

Ontdek nu