Tot en met 3.12.23 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 3,95 €.**

Menu
Niewsbrief

Materiaal

Koeienhuid. Uitzonderlijk robuust en scheurbestendig

Handtas koeienhuidHandtas koeienhuid

Runderen behoren tot de familie van de gehoornde runderen (Bovidae) en worden al duizenden jaren over de hele wereld als landbouwhuisdier gehouden. Als een van onze belangrijkste leveranciers van melk en vlees zijn zij van groot belang voor de levensmiddelenindustrie. De ruwe huiden die een bijproduct zijn van dit proces worden door middel van looien verder verwerkt tot koeienhuid. Omdat er een overvloedig aanbod is, is koeienhuid een van de meest voorkomende en betaalbare leersoorten. Wereldwijd behoren Brazilië en India tot de grootste leveranciers; in Europa zijn Italië, Spanje en Duitsland de belangrijkste producenten.

De eigenschappen van koeienhuid

Koeienhuid kan zeer sterk en dik zijn, daarom kan het voor of na het looien in verschillende lagen worden verdeeld en op verschillende manieren worden gebruikt. De dunnere lagen zijn lichter en soepeler en worden daarom bij voorkeur gebruikt voor het maken van kleding. Middelzware lagen zijn sterk en duurzaam en worden daarom gebruikt als meubelleer, voor koffers, tassen en portemonnees. Niet gesplitste volle koeienhuid wordt verwerkt tot schoenzolen. Bovendien heeft het materiaal nog andere waardevolle eigenschappen die ook in onze producten van rundleer een rol spelen: - In de eerste plaats wordt rundleer gekenmerkt door het feit dat het uitzonderlijk scheur- en slijtvast is dankzij de lange en verweven vezels. Het is uiterst robuust en duurzaam, zodat runderhuid zelfs tegen zwaar gebruik bestand is. Producten die ervan zijn gemaakt, zoals tassen, portemonnees, rugzakken, meubels en motorkleding, zijn daarom bijzonder duurzaam - Bovendien is koeienhuid tot op zekere hoogte rekbaar. Kleding en schoenen van koeienhuid passen zich daarom aan het lichaam en de individuele voetvorm aan - Door de grootte van de dieren zijn de ruwe huiden ook vrij groot. Bovendien is koeienhuid doorlaatbaar voor waterdamp en lucht, en dus ademend, waardoor vocht zich niet gemakkelijk kan ophopen.

De verschillende kwaliteiten koeienhuid

  • Kwaliteitsverschillen naar gelang van de huiddelen: De verschillende huiddelen van het rund - croupon (rug), flanken (buik) en nek - verschillen ook in hun vezelstructuur na verwerking tot leer. Het deel met de hoogste kwaliteit is de croupon, omdat deze het sterkst is. Het leer hiervan heeft een stevigere en dichtere vezelstructuur dan leer van andere delen van de huid - Verschillen in kwaliteit naar gelang van de huidlagen: De bovenste laag van de huid staat bekend als de nerfsplit (na het looien ook bekend als glad leer, nappaleer of anilineleer), de onderste laag als de vleessplit en de middelste laag als de kernsplit (beide na het looien ook bekend als suède en suèdeleer). De nerfsplit wordt als waardevoller beschouwd omdat het een dichtere en dus meer scheurvaste vezelstructuur en een individueel nerfpatroon heeft.
Onderhoudsinstructies

Afhankelijk van het soort leer, de kwaliteit en het product dat ervan gemaakt is, evenals het gebruik en de draaggewoonten, heeft leer de juiste verzorging nodig. Wij hebben uitgebreide tips voor u verzameld in onze lederverzorgingsgids.

Andere producten met koeienhuid

Andere onderwerpen

Tips voor lederverzorgingTips voor lederverzorging

Hoeveel zorg een leder nodig heeft, hangt af van verschillende factoren - bijvoorbeeld het specifieke lederwaren en het soort leder, het gebruik en de draaggewoonten en ook in belangrijke mate van de kwaliteit van het leder. Voor lederen jassen van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld, is veelvuldig dragen de beste verzorging. Dat komt omdat het leer voortdurend wordt gefreesd en door beweging soepel wordt gehouden.

Ontdek nu
KalfsleerKalfsleer

Kalfsleer heeft een gelijkmatig, dicht nerfpatroon, dat te danken is aan de dicht op elkaar staande haarporiën. In vergelijking met de huid van volwassen runderen zijn de poriën over een kleiner oppervlak verdeeld. Om deze reden is kalfsleer van hogere kwaliteit en geniet het de voorkeur voor fijne lederwaren zoals accessoires, kleding en schoenen.

Ontdek nu
LooiprocesLooiproces

Looien is het proces waarbij dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf verkrijgt. Eiwitvezels worden omgezet in leervezels - een proces dat niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt het type looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: de sterkte, rekbaarheid, watertolerantie, hardheid of soepelheid van het leer worden grotendeels bepaald door het looiproces.

Ontdek nu