Niewsbrief

Materiaal

Walnoot. Het duurzame alternatief voor tropisch hout

De term walnoot dekt het hout van verschillende walnootbomen (Juglandaceae). Zij lijken qua uiterlijk en eigenschappen sterk op elkaar. In de handel zijn vooral de echte walnoot (Juglans regia) en de Amerikaanse zwarte walnoot (Juglans nigra) vertegenwoordigd. Beide bomen behoren tot de lichte boomsoorten, zijn warmteminnend en hebben een spreidende kroon. Bijgevolg hebben ze veel ruimte nodig om te gedijen. De walnoot wordt vooral gekweekt voor zijn noten; Grenoble is vooral bekend om zijn walnoten. Hun hout is dus meestal een bijproduct. De zwarte walnoot, waarvan het oorspronkelijke verspreidingsgebied het oosten van Noord-Amerika is, wordt sinds het begin van de vorige eeuw ook in Europa met succes voor bosbouwdoeleinden geteeld. Walnotenhout - dat zeer gewild is vanwege zijn edele uiterlijk - is echter slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar, wat de reden is voor de hoge prijzen.

De eigenschappen van walnoot

Walnoot is een van de kostbare houtsoorten en een van de duurste. Door zijn mooie donkere kleur en levendige nerf is het een populaire houtsoort voor de vervaardiging van meubels, exclusieve interieurs en hoogwaardige woonaccessoires. Vanwege zijn decoratieve, edele uitstraling wordt walnoot ook vaak verwerkt tot fineerhout. Omdat de kleur sterk varieert, afhankelijk van de locatie van de boom, is elk stuk uniek. De voordelen van walnotenhout in detail:

  • Walnotenhout lijkt qua kleur en patroon sterk op tropisch teakhout en vormt daarom een duurzaam alternatief voor tropisch hout. Het voordeel van zwart notenhout is dat het goed bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals intense hitte en periodieke droogte
  • De kleur van notenhout varieert van grijsbraun, donkerbraun en zwartbraun. Dit hangt er ook van af of het om spint of kernhout gaat. Vooral bij Italiaans en Frans notenhout zijn ook roodachtige braune tinten mogelijk. Het hout van het zwarte notenhout wordt gekenmerkt door een homogene, diepdonkerebraunkleurtint, met een lichtere schakering dan bij het Europese notenhout.
  • De nerf is bij alle notenhoutsoorten bijzonder levendig en kan gestreept, gewolkt of gevlekt zijn. Bijzonder opvallend zijn de donkerebraun, soms bijna zwarte nerven die door het hout lopen.
  • Walnoothout is een uiterst duurzaam, middelzwaar tot zwaar hout met een hoge dynamische sterkte en dimensiestabiliteit dat gemakkelijk te bewerken is. Zijn sterkte is vergelijkbaar met die van eikenhout
  • Het zwelt en krimpt weinig. Ondanks zijn hoge dichtheid is het vrij flexibel en daarom bij uitstek geschikt voor de meubelbouw.
Onderhoudsinstructies

Walnoot is vrij gemakkelijk schoon te maken. Om het oppervlak schoon te maken kunt u het beste een zachte, licht vochtige reinigingsdoek gebruiken. Voor onbehandeld hout kan een onderhoudsolie bescherming bieden en de natuurlijke nerf van het hout accentueren. Notenhout mag niet worden blootgesteld aan sterk zonlicht, anders kan het na verloop van tijd bruin worden. Het hout wordt dan aanzienlijk donkerder en de nerf verdwijnt naar de achtergrond. Door het hoge looizuurgehalte reageert het gevoelig op ferrometalen. Vocht veroorzaakt een blauwgrijze verkleuring. Daarom worden voor hoogwaardige notenhouten meubelen gewoonlijk alleen roestvrijstalen schroeven of houten pennen gebruikt.

Andere onderwerpen

Robiniahout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysieke eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - in termen van ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En de hoge weerstand tegen weersinvloeden maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting.

Ontdek nu

Kersenhout is al eeuwenlang zeer gewild als meubelhout; zijn warme rode tint werd al zeer gewaardeerd in bijvoorbeeld Biedermeier en Art Nouveau. Het is nu een klassieker en er is nog steeds veel vraag naar, vooral naar hoogwaardige meubels en interieurinrichting, maar ook naar keukengerei en woonaccessoires.

Ontdek nu

Essenhout is zeer langvezelig en een van de hardste en meest belastbare houtsoorten. Qua sterkte en elasticiteit overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. Bovendien boeit het door zijn kleurvariatie en zijn kenmerkende tekeningen. Mede daardoor is essenhout een van de meest gewilde houtsoorten voor huishoudelijk gebruik.

Ontdek nu