Menu
Niewsbrief

Materiaal

Bamboe. Stevig lichtgewicht

BamboeBamboe

Bamboe is de grootste soort zoet gras, en tegelijkertijd de snelst groeiende plant op aarde: sommige soorten kunnen tot een meter per dag groeien. Meer dan een derde van de meer dan 1.500 bamboesoorten zijn inheems in China. Bij het kweken van bamboe is het niet nodig water te geven, meststoffen of bestrijdingsmiddelen te gebruiken, aangezien de plant zelf over natuurlijke antibacteriële stoffen beschikt, waardoor hij uiterst resistent is.
Als natuurlijke, snel hernieuwbare grondstof geniet bamboe een toenemende populariteit en is het een uitstekend alternatief voor plastic. De stengels van de bamboeplant worden gebruikt. In tegenstelling tot bomen worden zij niet dikker, maar hebben zij van meet af aan hun uiteindelijke diameter, die tot 30 cm kan bedragen. De halmen van bamboe bestaan uit knopen (nodes) en holle gedeelten daartussen (internodes); alleen aan het uiteinde van de halm zijn ze niet hol. Na verloop van tijd worden de halmen ligninehoudend, slaan ze lignine op en verkalken de septa in de halmknopen sterk. De wanddikte van het bamboestokje varieert, evenals de lengte van de verschillende bamboesoorten (15 cm-4 m).

De eigenschappen van bamboehout

Door zijn structuur is bamboestok zeer licht, maar tegelijkertijd zeer goed bestand tegen buigen en spanning, en daardoor soms zelfs superieur aan Europees constructiehout. Als bamboelamellen tot panelen worden verlijmd, kunnen ze worden verwerkt als gewone houtmaterialen en op evenveel manieren. Als hele rietstengel, in delen of verwerkt als bamboeplaat, bamboe kent een breed scala aan toepassingen: van tuinmeubelen tot keukengerei, als persoonlijk verzorgingsartikel of handwerkgereedschap - ontdek ook de voordelen in onze producten:

  • Bamboestok is extreem hard door zijn dichte celstructuur. De dichte celstructuur verhindert het binnendringen van water en tegelijkertijd de kolonisatie van ziektekiemen
  • Dankzij het lage zwel- en krimpgedrag reageert het nauwelijks op veranderingen in de luchtvochtigheid en is daardoor bijzonder stabiel
  • De bamboestengels zijn uitzonderlijk licht en toch zeer stabiel door hun structuur met holtes in de internodiën. Bamboe is een zeer duurzame grondstof. Door zijn snelle groei kan de bamboeplant tot vier keer meer kooldioxide binden dan andere planten. Bij de oogst blijft het ondergrondse wortelnetwerk (rizoom) achter, zodat steeds weer nieuwe scheuten worden gevormd.
Onderhoudsinstructies

Een vochtige doek is voldoende voor eenvoudige reiniging. Hardnekkiger vuil kunt u het beste verwijderen met een borstel van natuurlijk haar. Omdat bamboe de neiging heeft te barsten als het niet wordt behandeld, raden wij aan het regelmatig te oliën ter bescherming en verzorging. Gebruik hiervoor een speciale bamboeolie.

Andere onderwerpen

Tuinmand Robinia en WilgTuinmand Robinia en Wilg

Robiniahout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysieke eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - in termen van ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En de hoge weerstand tegen weersinvloeden maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting.

Ontdek nu
LarikshoutLarikshout

Larikshout is een zeer dicht en hard hout - naast taxus is het een van de zwaarste en hardste inheemse zachthoutsoorten. Het is van nature extreem weerbestendig en duurzaam. Het is ook grotendeels bestand tegen ongedierte. Dit maakt het ideaal voor gebruik buitenshuis.

Ontdek nu