Menu
Niewsbrief

Materiaal

Nappaleer. Soepel glad leer met natuurlijke nerf

NappaleerNappaleer

Nappaleer is een doorgeverfd leer dat wordt verwerkt met de haarzijde naar buiten, d.w.z. aan de nerfzijde. De natuurlijke nerfstructuur moet volledig behouden blijven en mag niet worden veranderd door mechanische bewerkingen zoals schuren, schuren of reliëf aanbrengen. Dit wordt ook volnerfleer genoemd. Voor de productie van nappaleer kunnen de huiden van verschillende dieren worden gebruikt. Het leer is vaak afkomstig van kalveren of schapen, maar ook runder-, herten-, geiten-, varkens- of paardenhuiden worden voor nappaleer gebruikt.

De eigenschappen van nappaleer

Oorspronkelijk was "nappaleer" de benaming voor bijzonder soepel, chroomhoudend handschoen- en kledingleer uit looierijen in de Californische Napa Valley, vandaar de naam. Hier was het door de verdere ontwikkeling van het chroomlooien voor het eerst mogelijk om op industriële schaal leer van deze kwaliteit te produceren. Tegenwoordig wordt nappaleer niet alleen gebruikt voor handschoenen en jassen, maar ook voor schoenen, tassen, kleine lederwaren en bekleding. Dankzij moderne looiprocessen is chroomlooien niet absoluut noodzakelijk. Veel chroomvrij (synthetisch of plantaardig) gelooid nappaleer voelt even glad en warm aan. Dit is duidelijk merkbaar in onze lederwaren gemaakt van plantaardig gelooid nappaleer. Onder de term nappaleer vallen drie soorten leer: Aniline leer, semi-aniline leer en bedekt leer.

Aniline leder

Anilineleer - de term "natuurleer" wordt ook vaak gebruikt - is het hoogste kwaliteit en meest waardevolle nappaleer. De naam komt van het feit dat aniline, verkregen uit koolteer, vroeger werd gebruikt voor het verven, maar dat dit nu om gezondheidsredenen verboden is. Bij anilineleer wordt de nerf niet door pigmentatie bedekt, zodat het poriënpatroon duidelijk zichtbaar blijft. Anilineleer voelt bijzonder warm aan en is het dunst en gladst van de nappaleders. Door het ontbreken van een pigmentlaag is het oppervlak van de leerhuid openporig en daardoor bijzonder ademend en huidvriendelijk. Dit maakt het leer echter ook gevoeliger voor krassen, schuren, vuil, vocht en UV-straling.

Semi-aniline leer

Semi-aniline leer is een "licht gepigmenteerd leer". Om het zo te noemen moet onder de pigmentlaag van de nerfn intact blijven en moeten de natuurlijke poriën van de huid herkenbaar blijven. Semi-aniline leder is ook ademend en voelt warm en zacht aan. Dankzij de fijne pigmentlaag is semianiline leder minder gevoelig voor zonlicht, goed bestand tegen krassen en schuren en ook beter beschermd tegen vocht en vuil.

Gepigmenteerd leer

Aangezien het natuurlijke nerfpatroon aanwezig is in gepigmenteerd nappaleer, maar geheel bedekt is met pigmenten, wordt het ook "bedekt leer" genoemd. De dichte pigmentlaag sluit de poriën af, waardoor het leer minder ademend is en koeler aanvoelt, maar zeer goed beschermt tegen schuren, krassen en vlekken. Bekleed nappa leer is robuuster en gemakkelijker te onderhouden dan aniline of semi-aniline leer en wordt daarom vaak gebruikt in de sector bekledingsleer.

Misleidende term. Nappalan

In tegenstelling tot nappaleer, dat uitsluitend aan de nerfzijde wordt bewerkt, wordt de vleeszijde van het leer door middel van een coating zodanig veranderd dat het uiterlijk enigszins op nappaleer lijkt. Hoewel het oppervlak van een "nappaleer" net als dat van nappaleer glad is, is deze toestand van vrij korte duur. Dat komt omdat nappaleercoatings doorgaans uiterst gevoelig zijn voor schuren. Dit betekent dat het leer snel ruw en lelijk kan worden, vooral op plaatsen die aan slijtage onderhevig zijn.

Andere onderwerpen

KalfsleerKalfsleer

Kalfsleer heeft een gelijkmatig, dicht nerfpatroon, dat te danken is aan de dicht op elkaar staande haarporiën. In vergelijking met de huid van volwassen runderen zijn de poriën over een kleiner oppervlak verdeeld. Om deze reden is kalfsleer van hogere kwaliteit en geniet het de voorkeur voor fijne lederwaren zoals accessoires, kleding en schoenen.

Ontdek nu
Tapir lederwarenTapir lederwaren

Leer leeft. Door het te behandelen met vetverzorgingsproducten wordt het niet alleen mooier, maar krijgt het ook de vloeibaarheid terug die ervoor zorgt dat wrijving en slijtage in de vezelstructuur van het materiaal worden verminderd en vertraagd.

Ontdek nu
LooiprocesLooiproces

Looien is het proces waarbij dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf verkrijgt. Eiwitvezels worden omgezet in leervezels - een proces dat niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt het type looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: de sterkte, rekbaarheid, watertolerantie, hardheid of soepelheid van het leer worden grotendeels bepaald door het looiproces.

Ontdek nu