Menu
Niewsbrief

Materiaal

Beukenhout. Hard en flexibel tegelijk

Beukenhouten stoelBeukenhouten stoel

Beukenhout is het hout van verschillende soorten van het beukengeslacht (Fagus). Voor de industrie wordt echter vooral de rode beuk (Fagus sylvatica) gebruikt, die zijn naam dankt aan de licht roodachtige glans van zijn hout. De Europese beuk kan behoorlijk groot worden en zijn kronen zijn niet minder imposant. Hij groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika in de noordelijke gematigde klimaatzone en is een van de meest voorkomende loofbomen in Duitsland. Aangezien beukenhout een inheems hout is, heeft het een zeer goede milieubalans.

De eigenschappen van beukenhout

Hard en toch flexibel - dat was het beukenhout waarmee Michael Thonet er in de jaren 1830 in slaagde meubels te maken met behulp van de bentwood-techniek, d.w.z. het buigen van het massieve hout onder invloed van stoom. Sindsdien is beukenhout, dat tot dan toe vooral als brandstof werd gebruikt, een belangrijke grondstof voor de meubelindustrie geworden. Het wordt gebruikt in onze producten - in meubels, speelgoed en keuken- en huishoudapparaten - vanwege vele andere voordelen: - Beukenhout is extreem hard, waardoor het enorm robuust en duurzaam is. Het van nature elastische en flexibele hout is bij uitstek geschikt voor de buighouttechniek, waarmee het hout in bijna elke vorm gebogen kan worden.

  • Omdat beukenhout zwaar en resistent is, heeft het een aanzienlijk draagvermogen en is het dus zeer veerkrachtig - Dankzij de gelijkmatige oppervlaktestructuur kan het gemakkelijk worden behandeld met olie, was en vernis voor de verzorging en bescherming - Beukenhout heeft een lichte kleur die licht gelige of roodachtige nuances kan hebben. Bovendien draagt beukenhout bij tot een gezond binnenklimaat, omdat het vocht kan absorberen en bij een lage luchtvochtigheid weer kan afgeven aan de ruimte - Beukenhout brandt lang en gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor verwarming en barbecuen. En omdat het geen hars bevat, veroorzaakt het nauwelijks rondvliegende vonken**.
Onderhoudsinstructies

Omdat beukenhout niet weerbestendig is, kunnen meubels van beukenhout alleen buiten worden gebruikt met een beschermende oppervlaktebehandeling. Voor de dagelijkse reiniging is een droge of licht vochtige doek voldoende. Voor onderhoud en bescherming zijn onze professionele meubelverzorgingsproducten geschikt.

Andere producten met beukenhout

Andere onderwerpen

Douglas houtDouglas hout

Met een groeihoogte van meer dan 60 meter en een stamdiameter tot vier meter is de douglasspar een van de grootste bomen ter wereld. Het aandeel van knoestvrij hout is navenant hoog, dat gewaardeerd wordt om zijn weerbestendigheid en goede sterktewaarden en zowel binnen als buiten op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Ontdek nu
EsdoornhoutEsdoornhout

Het hout van de esdoorn, dat wijdverspreid is in Europa, is een van de regionale kostbare houtsoorten. Hij is gewild vanwege zijn stamafmetingen en zijn lichte, bijna witte kleur. De zijdeachtige glans die bij het schaven zichtbaar wordt, geeft het hout een mooi en decoratief uiterlijk. Als middelzwaar en hard hout is het zeer taai en dus goed bestand tegen zwaar gebruik.

Ontdek nu