Menu
Niewsbrief

Materiaal

Esdoornhout. Robuust, elastisch en taai

EsdoornhoutEsdoornhout

De esdoorn (geslacht Acer) staat bekend om zijn heldere herfstkleuren, gevleugelde gespleten vruchten en het kenmerkende esdoornblad dat de Canadese vlag siert. Hij is inheems in de gematigde en tropische gebieden van het noordelijk halfrond in Europa, Oost-Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. De grootste esdoornbossen bevinden zich in Canada. Van de ongeveer 200 soorten wereldwijd vormen alleen de Noorse esdoorn, de gewone esdoorn en de veldesdoorn de populatie in Duitsland. De esdoorn in Duitsland en de suikeresdoorn in Noord-Amerika zijn van groot economisch belang als houtleverancier.

De eigenschappen van esdoornhout

Het hout van de in Europa wijdverspreide esdoorn is een van de regionale kostbare houtsoorten. Het is gewild vanwege zijn stamomvang en zijn lichte, bijna witte kleur. De zijdeachtige glans die bij het schaven zichtbaar wordt, geeft het hout een mooi en decoratief uiterlijk. Als middelzwaar en hard hout is het zeer taai en dus goed bestand tegen zwaar gebruik. Bovendien profiteren onze esdoornhouten producten zoals meubels, keukengerei en speelgoed van andere voordelen:

  • dankzij de hoge slijtvastheid is het een houtsoort bij uitstek voor intensief gebruikte oppervlakken, bijvoorbeeld tafelbladen, snijplanken, trap- en vloerbekleding;
  • aangezien esdoornhout zeer elastisch en taai is, kan het gemakkelijk onder invloed van stoom worden gebogen om het in de gewenste vorm te brengen.
  • Esdoornhout is ook zeer dicht en fijnporig. Daardoor kan vuil niet diep in het hout doordringen en is het gemakkelijk schoon te maken. Deze eigenschap is bijzonder nuttig gebleken voor traditionele cafétafels, waarvan de tafelbladen van onbehandeld esdoornhout zijn gemaakt. Door zijn uitstekende duurzaamheid
  • het reageert nauwelijks op veranderingen in de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid - is esdoornhout bijzonder stabiel.
  • Het oppervlak van esdoornhout kan zeer goed worden gebeitst, geverfd en gepolijst voor de afwerking, het onderhoud en de bescherming.
Onderhoudsinstructies

Omdat esdoornhout de neiging heeft te verkleuren bij blootstelling aan licht en niet weerbestendig is, komt het tot zijn recht bij hoogwaardige interieurafwerking, meubel- en instrumentenbouw. Ook voor de oppervlakken van meubels en interieurbekleding van esdoornhout is het raadzaam deze met UV-bescherming te behandelen. Tafelbladen van onbehandeld esdoornhout kunnen gewoon met een zeepsopje worden afgeveegd. Hierdoor wordt geleidelijk een beschermende film opgebouwd. Ahorn keukengerei goed drogen na reiniging met water en af en toe oliën met bakolie.

Geselecteerde producten met esdoornhout

Andere onderwerpen

Beukenhouten stoelBeukenhouten stoel

Hard en toch flexibel - dit was het beukenhout waarmee Michael Thonet er in de jaren 1830 in slaagde meubels te maken met behulp van de benthouttechniek, d.w.z. het buigen van het massieve hout onder invloed van stoom. Sindsdien is beukenhout, dat tot dan toe voornamelijk als brandstof werd gebruikt, een belangrijke grondstof voor de meubelindustrie geworden.

Ontdek nu
KersenhoutKersenhout

Kersenhout is al eeuwenlang zeer gewild als meubelhout; zijn warme rode tint werd al zeer gewaardeerd in bijvoorbeeld Biedermeier en Art Nouveau. Het is nu een klassieker en er is nog steeds veel vraag naar, vooral naar hoogwaardige meubels en interieurinrichting, maar ook naar keukengerei en woonaccessoires.

Ontdek nu