Niewsbrief

Materiaal

Kokosvezel. Uiterst duurzaam en robuust

Als klassieke palmplant (Arecaceae-familie) komt de kokospalm voornamelijk voor in de kustgebieden van de tropische gordel. Kokospalmen vormen geen kroon, maar dragen hun vederlichte palmbladeren aan het uiteinde van de slanke, flexibele en onvertakte stam. Hun steenvruchten worden kokosnoten genoemd, hoewel het geen noten zijn. De zee kan ze over grote afstanden meevoeren naar afgelegen kusten en eilanden, waar de kokosnoten zelfs na vele dagen in zout water kunnen ontkiemen. De kokospalm wordt geteeld in Sri Lanka, India, Indonesië, Thailand, Maleisië, Vietnam, Papoea-Nieuw-Guinea, Afrika, Mexico en Brazilië.

De eigenschappen van kokosvezels

In veel culturen wordt de kokospalm de "levensboom" genoemd omdat de plant volledig kan worden benut, van de wortel tot de kokosnoot tot de palmbladeren: voor voedsel en cosmetische producten, als bouwmateriaal of brandhout. Van de kokosvezels, ook wel kokos genoemd, kunnen gebruiksvoorwerpen worden gemaakt, zoals tapijten, deurmatten, schoenzolen en borstels. De natuurlijke vezels worden losgemaakt van de buitenste schil (mesocarp) van de kokosnoot door het proces van waterroosteren en enkele maanden in water opgeslagen alvorens te worden gedroogd. Door hun waardevolle eigenschappen zijn producten gemaakt van kokosvezels ongevoelig, duurzaam en gewild: - Omdat tijdens het roosteren alle rotgevoelige stoffen worden afgebroken, zijn kokosvezels uiterst rotbestendig en duurzaam - Kokosvezels zijn elastisch en sterk tegelijk, waardoor de producten die ervan gemaakt worden goede maatvastheid hebben - Omdat kokosvezels vocht verdragen, zijn ze weerbestendig. Omdat kokosvezels in de natuur aan extreme belastingen worden blootgesteld, ontwikkelen ze een navenant hoge weerstand. Kokosnoot tapijten en lopers kunnen daarom gebruikt worden in druk belopen ruimtes zoals gangen en hallen - Daarnaast zijn kokosvezels vlamwerend, geluids- en warmte-isolerend en ademend, waardoor ze een overtuigende grondstof zijn voor interieurafwerking - Verder harmoniseren producten van kokosvezels, zoals onze lopers en tapijten, het binnenklimaat dankzij hun vermogen om vochtigheid te reguleren. Kokosvezels zijn antistatisch en trekken daardoor minder stof aan.

Onderhoudsinstructies

Maak kokosvezelproducten niet schoon als ze nat zijn, want dan worden ze broos. Laat het vuil drogen voordat u het opzuigt, voorzichtig uitklopt of uitborstelt.

Andere onderwerpen

Door zijn structuur is bamboestok zeer licht en tegelijkertijd uiterst bestendig tegen buiging en spanning, en daardoor soms zelfs superieur aan Europees constructiehout. Als bamboe lamellen tot panelen worden verlijmd, kunnen ze worden verwerkt als gewone houtmaterialen en op evenveel manieren. Als hele stok, in delen of verwerkt tot bamboeplaat, kan bamboe voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt: van tuinmeubelen tot keukengerei, als persoonlijke verzorgingsartikelen of als handwerkgereedschap.

Ontdek nu

Robiniahout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysieke eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - in termen van ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En de hoge weerstand tegen weersinvloeden maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting.

Ontdek nu