Niewsbrief

Materiaal

Elastaan. Comfortabel bij elke beweging

ElastaanElastaan

Elastaan is een synthetische vezel die wordt gemaakt van de kunststoffen polyurethaan en polyethyleenglycol. In 1959 ontwikkelde de textielchemicus Joseph Shivers de vezel voor het eerst samen met het Amerikaanse chemische bedrijf DuPont. Tegenwoordig wordt het wereldwijd geproduceerd en voornamelijk gebruikt in combinatie met andere vezels om de elasticiteit en de dimensionale stabiliteit van het ermee vervaardigde textiel te vergroten. Het materiaal staat ook bekend als "elastaanvezel", "spandex" en "lycra".

De eigenschappen van elastaan

Textiel met elastaan voelt aangenaam aan dankzij de elastische eigenschap. De stof past zich optimaal aan het lichaam aan en biedt tegelijkertijd maximale bewegingsvrijheid. De rekbare vezel is daarom uitermate populair voor sportkleding. Maar ook in alledaagse kleding zoals jeans, truien, jurken, ondergoed, kousen en leggings is het zeer comfortabel. Het materiaal heeft ook andere overtuigende voordelen: - Dankzij zijn duurzame scheur- en vormvastheid is elastaan uiterst robuust en duurzaam - Net als de vezel is de stof zeer soepel, dus huidvriendelijk en heeft het niet de neiging om knopen te vormen - Bovendien is het materiaal ongelooflijk dun, zeer fijn en voelt het ongelooflijk zacht aan. Spandex is ook weinig vochtabsorberend en droogt daarom snel. Verzorgingsinstructies Bij hoge temperaturen kunnen de vezels breken en zichtbaar worden in de vorm van witte draden. Zachte wasbeurten zonder centrifugeprogramma op maximaal 40°C zijn voldoende. Aangezien textiel met elastaan toch niet de neiging heeft te kreuken, is strijken nauwelijks nodig. Vermijd ook wasverzachter. Die tast de vezels aan en heeft een negatieve invloed op de vormvastheid. En vermijd het gebruik van de droger om te voorkomen dat uw textiel krimpt.

Duurzaam gebruik van elastaan

Veel synthetische vezels zijn gebaseerd op aardolie en daarom niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komen bij elke wasbeurt microdeeltjes vrij die niet volledig kunnen worden uitgefilterd door rioolwaterzuiveringsinstallaties en zo in de natuurlijke waterkringloop terechtkomen. Speciaal ontwikkelde waszakken helpen de microdeeltjes uit te filteren, zodat ze vervolgens bij het restafval kunnen. Aangezien er momenteel geen duurzaam alternatief voor elastaan bestaat, letten wij er zeer op het vezelgehalte van onze producten zo laag mogelijk te houden en de voorkeur te geven aan natuurlijke en gerecycleerde materialen.

Geselecteerde producten met elastaan

Andere onderwerpen

Katoenen broekKatoenen broek

Katoen voelt van nature aangenaam zacht aan op de huid, en is bovendien weinig allergisch. Door deze uiterst huidvriendelijke eigenschappen is katoen al duizenden jaren een van de populairste natuurlijke vezels voor de productie van textiel. Van woningtextiel zoals handdoeken, dekbedovertrekken en dekens tot kleding, veel van onze producten - vooral die welke in direct contact komen met de huid - zijn gemaakt van zuiver katoen.

Ontdek nu
Viscose jurkViscose jurk

Viscose is een geregenereerde vezel met een natuurlijke oorsprong, aangezien het wordt geproduceerd uit de cellulose van verschillende houtsoorten. In tegenstelling tot synthetische vezels is viscose niet afgeleid van aardolie en daarom volledig biologisch afbreekbaar.

Ontdek nu
TencelTencel

Een groot voordeel van Tencel™ kunt u letterlijk zelf ervaren, namelijk wanneer u kleding draagt die gemaakt is van of met Tencel™. Deze stoffen zijn niet alleen ademend en voeren het natuurlijke lichaamsvocht goed af. Ze zijn ook aangenaam glad met een zijdeachtig gevoel, hebben een vloeiende drapering en zijn koel tegen de huid. Overhemden, blouses, T-shirts en jurken worden vaak gemaakt van of met Tencel™ - hiernaast ziet u enkele voorbeelden. De veelzijdige vezel kan echter ook worden verwerkt tot stevigere stoffen, waarvan sommige lijken op jeans, en worden gebruikt voor broeken en dergelijke.

Ontdek nu