Niewsbrief

Materiaal

Douglas hout. Dragend en weerbestendig

Sinds de douglasspar (Pseudotsuga menziesii) in 1827 door de Schotse botanicus David Douglas in Europa werd geïntroduceerd, is het een van de meest waardevolle buitenlandse naaldbomen. De Noord-Amerikaanse thuisbasis van de douglasspar strekt zich uit langs de Canadese en Amerikaanse Pacifische kust en van de Rocky Mountains tot in Mexico. Aangezien de douglasspar snel groeit, maar minder water nodig heeft dan de inheemse spar en dus drogere perioden goed overleeft, wordt hij beschouwd als een veelbelovende boomsoort voor het bos van de toekomst met betrekking tot de klimaatverandering.

De eigenschappen van Douglas hout

Met een groeihoogte van meer dan 60 meter en een stamdiameter tot vier meter is de douglasspar een van de grootste bomen ter wereld. Het aandeel knoestvrij hout is navenant hoog, dat gewaardeerd wordt om zijn weerbestendigheid en goede sterktewaarden en zowel binnen als buiten op allerlei manieren kan worden gebruikt. Wereldwijd is het hout van de Douglasspar dan ook een van de belangrijkste utiliteits houtsoorten, die ook in onze tuinmeubel- en tuininrichtingsproducten zijn voordelen ten volle laat zien - Dankzij zijn hoge buig-, druk- en draagkracht is Douglassparhout een uitstekend constructiehout voor middelzware belastingen en voor interieurinrichting.

  • Door zijn overtuigende duurzaamheid - het reageert nauwelijks op veranderingen in omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid - is Douglas hout bijzonder stabiel - Vergeleken met inlands naaldhout is Douglas hout bijzonder goed weerbestendig wanneer het niet in direct contact staat met de aarde. Het is ook minder gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels. Daarom kan het worden gebruikt in buitenruimtes en is het een aan te bevelen alternatief voor tropisch hout. De roodachtige kleur en expressieve nerf geven Douglas hout een hoge esthetische waarde, waardoor het ook populair is voor de meubelmakerij. Omdat het gematigd zwaar is, zijn meubels die ervan gemaakt zijn gemakkelijker te vervoeren en te verplaatsen, wat voordelig is voor bijvoorbeeld onze tuinmeubelen.
Onderhoudsinstructies

Een zachte, vochtige doek volstaat om vuil te verwijderen, zowel binnen als buiten. Olie het hout één of twee keer per jaar om het te onderhouden. Als het wordt blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid, kunt u het beter aanvullend behandelen met houtwas. Dit is de beste manier om te voorkomen dat vocht in het hout dringt.

Andere onderwerpen

Eikenhout is een langzaam groeiend en daardoor bijzonder zwaar, dicht generfd en robuust hout, dat in zijn natuurlijke duurzaamheid alleen wordt overtroffen door robiniahout. Het harde en decoratieve kernhout wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt - in de binnenafwerking, als bouw- en meubelhout, bij de vervaardiging van vaten en wijnvaten en in de (tuin)meubelbouw en tuininrichting.

Ontdek nu

Robiniahout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysieke eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - in termen van ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En de hoge weerstand tegen weersinvloeden maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting.

Ontdek nu