Menu
Niewsbrief

Materiaalwetenschappen

Oppervlakken van hout en hun onderhoud

Elefant BiergartenmöbelElefant Biergartenmöbel

Voor onze tuinmeubelen gebruiken wij houtsoorten van eigen bodem waarvan de eigenschappen hen voorbestemmen voor ruw gebruik buitenshuis: Ongevoelig en bestand tegen het klimaat - zoals de houtsoorten eik, lariks en ook zilverspar, die nog steeds bekend zijn van de gevel-, boot- en waterbouw. Het duurzame hout van de robinia, dat zowel sterk als soepel is, is ook bestand tegen houtrot en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw van speeltoestellen voor openbare kinderspeelplaatsen.

Natuurlijk, geolied of gelakt.
Sommige van onze tuinmeubelen worden geleverd met een onbehandeld oppervlak. Het voor deze meubelen gebruikte hout krijgt, wanneer het aan het weer wordt blootgesteld, snel sporen van verwering en grijstinten, wat de meubelen hun karakter geeft. Alle natuurlijke houtsoorten kunnen niettemin met geschikte producten worden behandeld. Tuinmeubelen waarvan het uiterlijk of het gebruik een beschermende oppervlakteafwerking vereisen, krijgen een laatste behandeling met aangepaste producten: er worden diep doordringende, gepigmenteerde impregnaties op oliebasis gebruikt, zoals voor de Robinia-houten meubelen en onze ligstoelen, maar ook dekkende verven op waterbasis, zoals voor de meubelen van Deens beukenhout.

De juiste manier om ermee om te gaan.
Een zorgvuldige behandeling kan de hoeveelheid zorg die nodig is en het risico van blijvende schade aan tuinmeubelen aanzienlijk verminderen. Langdurige vochtige milieuomstandigheden (bodemvocht van onderen, voortdurende regen van boven) tasten alle hout aan. Zorg er daarom voor dat vocht dat in het hout is gedrongen, altijd kan verdampen. Als het regent, is het raadzaam de meubels onder te zetten of in ieder geval de stoelen tegen de tafel of de muur te laten leunen, zodat het water weg kan lopen. Wanneer de tuinmeubelen gedurende langere tijd niet worden gebruikt en tijdens het winterseizoen, moeten zij worden afgedekt met een lucht- en waterdampdoorlatend dekzeil of, beter nog, op een droge en goed geventileerde plaats worden opgeslagen.

Grijze zitting van robiniahoutGrijze zitting van robiniahout

Grijze zitting van robiniahout

Onbehandelde ceder stoel opfrissen met dieptereinigerOnbehandelde ceder stoel opfrissen met dieptereiniger

Onbehandelde ceder stoel opfrissen met dieptereiniger

Voor - naVoor - na

Voor - na

Instructies voor het onderhoud van onbehandeld houten meubilair

  • Voor onbehandelde meubelen van weerbestendige houtsoorten zoals eiken, lariks of robinia **behandelen van het oppervlak is niet nodig **Deze houtsoorten worden wel grijs onder invloed van regen en zon, maar dit veroorzaakt geen schade. Het onderhoud van dergelijke meubelen blijft dan ook hoofdzakelijk beperkt tot zorgvuldig hanteren en schoonmaken.
  • Verwijder zware vervuiling met een wortelborstel, verwijder algen- en mosaangroei grondig met behulp van een diepreinigingsmiddel.
  • Als vergrijsde houten oppervlakken lichter gemaakt moeten worden, schuren met fijn schuurpapier en/of behandelen met een diepreinigend middel.

Instructies voor het onderhoud van houten meubelen die aan de oppervlakte zijn behandeld

  • Bij meubelen met geoliede of gelakte oppervlakken verwijdert u sterke vervuiling met een beetje zeepsop (neutrale zeep) en laat u de meubelen daarna goed drogen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger!
  • Oppervlakken die door verwering zijn uitgewassen of door zonlicht zijn aangetast, moeten **regelmatig worden ververst **anders zou het hout grijs worden en zou het oppervlak een ongelijkmatig aanzien kunnen krijgen. Er kunnen zich haarscheurtjes in de beschermlaag vormen, er kan water onder de lak binnendringen en de lak kan gaan bladderen.
Manufactum tip
Algemeen advies over het juiste gebruik van tuinmeubelen
  • Een zorgvuldige behandeling kan de onderhoudsinspanning en het risico van blijvende schade aan tuinmeubelen aanzienlijk verminderen.
  • Vermijd langdurige vochtige omstandigheden (bodemvocht van onderen, voortdurende regen van boven); zelfs het meest resistente hout zou hierdoor beschadigd worden. Zorg ervoor dat houten meubelen altijd weer gelucht kunnen worden als ze vochtig zijn geworden.
  • Als het lang regent, zet de meubels dan onder of leun in ieder geval de stoelen tegen de tafel of muur, zodat het water weg kan lopen.
  • Wanneer het product gedurende langere tijd niet wordt gebruikt en tijdens het winterseizoen, afdekken met een lucht- en waterdampdoorlatend dekzeil of beter op een droge en goed geventileerde plaats bewaren.

Andere onderwerpen

Elefant Beer TuinmeubelenElefant Beer Tuinmeubelen

Dit tuinmeubilair wordt normaal alleen gebruikt in cafés en restaurants met catering in de open lucht: hier is het een unieke investering dankzij de robuuste afwerking - de stoel gaat tientallen jaren mee. Voor ons is het beplankt met weerbestendig robiniahout. Het wordt eerst voorzien van een gepigmenteerde grondlaag, die onder meer de UV-bescherming verbetert; vervolgens wordt het tussentijds geschuurd.

Ontdek nu
Menu