Niewsbrief

Materiaal

Shell Cordovan. Zeldzaam luxeleer van onvergelijkbare kwaliteit.

Het is een van de edelste en duurste leersoorten en toch is het niet afkomstig van exotische dieren, maar van paarden. Shell Cordovan wordt gemaakt van de huiden van een speciaal ras koudbloedige paarden. Deze werden vroeger vaak gebruikt als trek- en werkpaarden, maar tegenwoordig zijn ze meer in zwang. Alleen zeer specifieke delen van de huid worden gebruikt voor Shell Cordovan. De zogenaamde cruppers in het achterste deel van de paardenrug, ook wel "schelpen" of "konten" genoemd, worden gebruikt. Deze twee schelpvormige stukken hebben hooguit de grootte van een A3 vel. Beschikbaarheid en opbrengst zijn dan ook gering en het kost veel tijd en vakmanschap om dit exquise leer te produceren. De naam "Cordovan" gaat terug naar de Spaanse stad Córdoba in Andalusië, waar de plaatselijke leerlooierijen uitblonken in deze bijzondere verwerking van paardenleer. Vandaag de dag beheersen nog slechts enkele looierijen dit kunstige ambacht, in de eerste plaats de beroemde Horween® looierij in Chicago.

De eigenschappen van Shell Cordovan

Shell Cordovan is een plantaardig gelooid leer van superieure kwaliteit en wordt beschouwd als bijna onverwoestbaar. Schoenen, riemen, portefeuilles en andere kleine lederwaren die ervan zijn gemaakt, zijn uiterst zacht, soepel en duurzaam. Hoewel de aanschaf ervan duurder is, is de investering de moeite waard, zoals hierna duidelijker zal worden - De huiddelen die voor Shell Cordovan worden gebruikt, hebben een sterk gecomprimeerde vezelstructuur. In tegenstelling tot veel andere leersoorten wordt Shell Cordovan niet van de nerfzijde, maar van de vleeszijde gemaakt. Het leer wordt in een complex proces behandeld totdat een fijnporig, bijna spiegelend oppervlak ontstaat. - Dit fijnporige oppervlak en het hoge vetgehalte van het leer maken Shell Cordovan bijzonder waterafstotend. - Shell Cordovan wordt gekenmerkt door zijn gladheid en maatvastheid, die jarenlang intact blijven. Schoenen van dit leer vormen zich geleidelijk aan naar de voet als een tweede huid. Het is daarom belangrijk om ze nauwsluitend te kopen voor een goede pasvorm - Shell Cordovan heeft een intensieve diepte en glans van kleur. De klassieke tint is "Oxblood", een donker bordeauxrood, door de looierij Horween® simpelweg bekend als "No. 8" - Lederwaren gemaakt van Shell Cordovan hebben wat nodig is om levenslange metgezellen te zijn. Na verloop van tijd ontwikkelen ze een individueel patina dat ze nog karakteristieker en eleganter maakt.

Shell Cordovan van de traditionele Horween® looierij

Leer moet ook rijpen - zoals een goede wijn, geldt dit vooral voor Shell Cordovan. De traditionele Horween® looierij in Chicago is sinds 1905 gespecialiseerd in de productie van paardenleer. Daar worden de paardenhuiden traditioneel ongeveer 60 dagen in de put gelooid met plantaardige looistoffen zoals gemalen acacia- en esdoornhout of quebracho, een Argentijnse zandhoutplant. De lange inweektijd zorgt ervoor dat de looistoffen in de dichte vezelstructuur van de huiden kunnen doordringen. Nadat de stukken leer op glasplaten zijn gedroogd, worden natuurlijke oliën, samengesteld volgens een oud recept, met de hand ingemasseerd - een proces dat technisch bekend staat als "insmeren". Daarna volgt een opslagperiode van ten minste 90 dagen, waarin de olie volledig in het leer kan worden opgenomen. Daarna wordt het leer met de hand gesorteerd en geverfd. In de laatste productiefase wordt het leer gepoetst door het over glazen of stalen rollen te laten glijden, waarbij druk, wrijving en warmte uiteindelijk de karakteristieke glans van Shell Cordovan creëren. Na deze maandenlange productieperiode is het leer "gerijpt" en bezit het de uitzonderlijke kwaliteit waarvoor het wereldwijd bekend staat.

Andere onderwerpen

Paardenhuid - de term wordt ook vaak gebruikt - kan worden gemaakt van de huiden van verschillende paardensoorten. Aangezien paarden tegenwoordig zelden voor landbouwdoeleinden worden gebruikt, is het een van de zeldzame en luxueuze leersoorten. Afhankelijk van de te vervaardigen lederwaren komen verschillende delen van de huid in het geding.

Ontdek nu

Hoeveel zorg een leder nodig heeft, hangt af van verschillende factoren - bijvoorbeeld het specifieke lederwaren en het soort leder, het gebruik en de draaggewoonten en ook in belangrijke mate van de kwaliteit van het leder. Voor lederen jassen van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld, is veelvuldig dragen de beste verzorging. Dat komt omdat het leer voortdurend wordt gefreesd en door beweging soepel wordt gehouden.

Ontdek nu