Menu
Niewsbrief

Materiaal

Kasjmier. De edelste vezel in de wereld

Kasjmier dekenKasjmier deken

Kasjmier wordt verkregen uit de fijne ondervacht van de kasjmiergeit. Het kostbare natuurlijke materiaal ontleent zijn naam aan het gelijknamige geografische gebied in het grensgebied tussen India, Pakistan en China, waar de kasjmiergeiten oorspronkelijk vandaan komen. De dieren beschermen zich tegen extreme kou en vochtigheid met een vacht van lang, grof buitenhaar - het awnhaar - en het gladde, veel zachtere en verwarmende donshaar daaronder. Hoe harder de omgevingsomstandigheden, hoe fijner het donshaar zich ontwikkelt. Het is bijzonder kostbaar omdat een dier slechts ongeveer 100 tot 200 gram van deze fijne ondervacht per jaar produceert, die zorgvuldig met de hand wordt uitgekamd en geselecteerd. Vervolgens wordt het grondig gereinigd en op kleur gesorteerd - in verschillende natuurlijke tinten van donkerbraun tot grijs en beige tot bijna zuiver wit. Tot de producerende landen behoren tegenwoordig China en Mongolië, Afghanistan, Iran, Turkije en meer recentelijk Nieuw-Zeeland, Australië en Schotland.

De eigenschappen van kasjmier

Kasjmier behoort net als alpaca-, jak- en kameelhaar tot de klasse van de fijne haren. Kasjmier is een van de zachtste, fijnste en lichtste dierlijke vezels, maar ook een van de duurste. Afhankelijk van de kwaliteit kan een kilo kasjmiergrondstof een marktwaarde bereiken tot 200 euro: hoe langer en fijner het haar, hoe lager het aandeel overblijvend awnhaar en hoe lichter de kleur, hoe hoger de prijs. Maar waarom het de moeite waard is om in textiel van kasjmier te investeren, leggen wij u als volgt uit: - Kasjmier is ongewoon vriendelijk voor de huid en krast niet. Het voelt nog zachter en gladder aan op de huid dan wol. De reden hiervoor is de verschillende schubbenstructuur van de vezel. De hoogte van de schubben van fijn haar is slechts de helft van die van wolvezels - Dankzij het lage gewicht van het donshaar is textiel van kasjmier vederlicht en soepel. Tegelijkertijd is het materiaal onbetwistbaar warm. Kasjmier kan warmte tot zes keer beter opslaan dan wol - Kasjmier is ademend. De vezel kan tot een derde van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen en voert dit snel weer af naar buiten. Dit maakt kleding en dekens van kasjmier of beddengoed met kasjmiervulling ideale metgezellen voor zomer en winter - Kasjmier is van nature geur- en vuilafstotend. Wassen is daarom meestal helemaal niet nodig. Ze kunnen gewoon in de frisse lucht worden gelucht.

Kwaliteitscriteria

Er zijn vier criteria waaraan een echt goede kasjmierkwaliteit kan worden herkend: - De vezellengte is gewoonlijk tussen 15 en 75 millimeter, de vezelfijnheid ligt tussen 14,5 en 19 micrometer in diameter. De fijnheid van kasjmier wordt gemeten aan de hand van het percentage awns, d.w.z. de buitenste haren die ondanks de meest zorgvuldige reiniging in het dons achterblijven. Bij de beste kwaliteiten is dit percentage minder dan 0,5 procent, maar afhankelijk van het beoogde gebruik kan het percentage garen oplopen tot twee procent. - Tot slot: de kleur. Natuurlijke witte kasjmier brengt de hoogste prijzen op, maar is zeer zeldzaam omdat er slechts enkele lichte - of zelfs witte - geiten zijn in de vele kuddes. Sommige producenten bleken daarom het veel goedkopere donkerebraune donshaar "mooi wit", met alle negatieve gevolgen van dien voor de kwaliteit van het materiaal. Dat kasjmier natuurlijk is, is te herkennen aan de kleine spikkels donkerder haar - geen gebrek, maar een kenmerk van de hoogste kwaliteit.

Geselecteerde producten met kasjmier

Andere onderwerpen

Merino wolMerino wol

Merinowol is een bijzonder hoogwaardige scheerwol. De lichte en zeer fijne vezels zijn sterk gekroesd en elastisch, waardoor ze beter in de hand liggen en meer volume hebben.

Ontdek nu
Maagdelijke wolMaagdelijke wol

Lorem ipsum dolor sit amet, consetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

Ontdek nu
Zijden halsdoekZijden halsdoek

Zijde is een van de edelste en fijnste stoffen. Bijna geen enkele andere stof voelt zo aangenaam aan en ligt zo zacht vloeiend en soepel tegen de huid. En ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo, zijde is uiterst duurzaam. Hieronder leggen wij uit wat de afzonderlijke voordelen van deze kostbare vezel zijn en hoe u uw zijden kleding kunt verzorgen.

Ontdek nu