Menu
Niewsbrief

Materiaal

Looiproces

LooiprocesLooiproces

Looien is het proces waarbij de dierlijke huid haar weerstand tegen water en bederf verkrijgt. Eiwitvezels worden omgezet in leervezels - een proces dat niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt het type looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: de sterkte, rekbaarheid, watertolerantie, hardheid of soepelheid van het leer worden grotendeels bepaald door het looiproces. Sommige looiprocessen zijn zeer oud; zij kunnen worden onderverdeeld in drie basisgroepen op basis van de gebruikte looistoffen: plantaardige looiing, zaadlooiing en minerale looiing.

Plantaardig looien

Uit archeologische vondsten blijkt dat plantaardig looien al 5000 jaar geleden werd toegepast. Het looien gebeurt met tannines, die bijna alle planten produceren om zich te beschermen tegen rot, schimmel en wild. Tannines komen voor in schors, hout, wortels, bladeren en vruchten. Er zijn ongeveer 40 verschillende looistoffen bekend, die bijvoorbeeld worden verkregen uit eiken- of sparrenbast, quebrachohout, mimosaschors, tara-peulen, rabarberwortels of tamme kastanjes. Voor het looiproces worden de plantendelen gedroogd, geplet en samen met water verwerkt tot looibouillon. Plantaardig gelooid leer wordt geproduceerd in vatenlooiers, putlooiers of oude putlooiers, die - in deze volgorde en met toenemende tijdsduur - steeds steviger en taaier leer opleveren. De traditionele plantaardige looiing in de put wordt ook wel loc of rode looiing genoemd. Het is tegenwoordig vrij zeldzaam en wordt gebruikt voor zware runderhuiden. "Loh-looien" levert een zeer sterk, duurzaam en robuust leer op dat zijn patina verkrijgt tijdens het gebruik. Bij het plantaardig looien volgen we deze terminologie: - Plantaardig gelooid in roterende looivaten en dus relatief zacht leer met een relatief korte looiperiode noemen we plantaardig gelooid.

  • Het leer dat in de speciale vorm van plantaardig looien in de zogenaamde kleurgang (een systeem van zes tot twaalf kuilen gevuld met looibouillon) wordt gelooid, noemen we kuilgelooid. - Het leer dat gedurende vele maanden in de kuil is gelooid, noemen we oude kuilgelooid.
Bijzonderheid: plantaardig gelooid olijfleer®.

wet-green® heeft een volledig ecologisch looiproces ontwikkeld. De basis is een van de oudste nuttige planten: de olijfboom. Zijn bladeren bevatten bitterstoffen die beschermen tegen ongedierte en rot en zijn ook geschikt als looistof. Voor de extractie ervan worden alleen de olijfbladeren gebruikt, die zich toch al ophopen tijdens het jaarlijkse snoeien van de boom en anders verbrand zouden worden. Hieruit wordt het stroperige looimiddel geproduceerd, dat men zelfs zou kunnen proeven als het niet zo bitter was. Met olijfbladextract gelooid leer wordt door de huid zeer goed verdragen en is gedurende de gehele productcyclus absoluut onschadelijk voor mens en milieu. Het looien van olijfblad kan leer opleveren met zeer uiteenlopende eigenschappen: Van sterk tuigleer tot soepel kledingleer, alles is mogelijk afhankelijk van de afwerking.

Gezaaide en oude gezaaide looien

De zeemlooiing - volgens tradities reeds beoefend in het 6e millennium voor Christus - werkt met vet en granen en wordt voornamelijk gebruikt voor herten-, reeën-, schapen- en geitenhuiden. Het is een van die oude looiprocessen die ongeëvenaard mooi en duurzaam leer opleveren. De omzetting van de eiwitvezels van de huid in leervezels is gebaseerd op de oxidatie van dierlijke vetten en looistoffen, die tussen de vezels zijn verwerkt. De met zeem gelooide hertenhuid is zacht, warm, voelt bijna wollig aan en is temperatuurbestendig. De hoogste discipline is het looien met levertraan, dat Kolesch in Biberach als laatste bedrijf in Duitsland toepast. In een proces dat een heel jaar duurt, ontstaat een bijna textielachtig kledingleer van een kwaliteit die met andere looimethoden niet kan worden bereikt.

Minerale looiing

Minerale looiing omvat aluin of witte looiing, een van de oudste looiprocessen, en chroomlooiing, dat pas in de 19e eeuw werd geïntroduceerd - Aluin of witte looiing maakt gebruik van aluinsteen. Het resultaat is een lichtgekleurd leer dat zeer zacht is. Het Franse witlooien of glacé-looien met aluin, zout, eigeel, tarwemeel, vetten en water werd vroeger traditioneel gedaan, vooral voor handschoenen van geitenleer (jong geitenleer). Het looien met aluin is grotendeels achterhaald door het looien met chroom en wordt ook nu nog hoofdzakelijk gebruikt voor kleine dierenhuiden - Het looien met chroom werkt in Europa met driewaardige chroomzouten en heeft het voordeel dat de looiperiode zeer kort is. Het resultaat is een gemakkelijk verwerkbaar, zeer soepel, zacht, doekachtig leer, dat vandaag de dag populair is.

Gecombineerde looiprocessen

Naast de bovengenoemde looiprocédés bestaan er een aantal gemoderniseerde en gecombineerde varianten van plantaardig, zaad- en mineraallooien, waarbij de looiperiode met mechanische en chemische middelen aanzienlijk wordt verkort. Leder kan bijvoorbeeld synthetisch voorgelooid en plantaardig opnieuw gelooid worden, of plantaardig looien wordt gecombineerd met chroomlooien.

Andere onderwerpen

Tips voor lederverzorgingTips voor lederverzorging

Hoeveel zorg een leder nodig heeft, hangt af van verschillende factoren - bijvoorbeeld het specifieke lederwaren en het soort leder, het gebruik en de draaggewoonten en ook in belangrijke mate van de kwaliteit van het leder. Voor lederen jassen van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld, is veelvuldig dragen de beste verzorging. Dat komt omdat het leer voortdurend wordt gefreesd en door beweging soepel wordt gehouden.

Ontdek nu
PaardenleerPaardenleer

Paardenhuid - de term wordt ook vaak gebruikt - kan worden gemaakt van de huiden van verschillende paardensoorten. Aangezien paarden tegenwoordig zelden voor landbouwdoeleinden worden gebruikt, is het een van de zeldzame en luxueuze leersoorten. Afhankelijk van de te vervaardigen lederwaren komen verschillende delen van de huid in het geding.

Ontdek nu
koeienhuidkoeienhuid

Runderhuid is zeer sterk, daarom kan het in verschillende lagen worden verdeeld en op verschillende manieren worden gebruikt. Dunne en lichte lagen zijn soepeler en verdienen daarom de voorkeur voor het maken van kleding.

Ontdek nu