Menu
Niewsbrief

Looiproces

LooiprocesLooiproces

Looien is het proces waarbij de dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf verwerft. Eiwitvezel wordt omgezet in ledervezel - een proces dat overigens niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt ook het soort looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: sterkte, elasticiteit, watertolerantie, en ook de eigenschappen van het oppervlak zoals hardheid of soepelheid worden in hoge mate bepaald door het looiproces. De traditionele looiprocédés zijn eeuwenoud; zij kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen naar gelang van de bepalende looistoffen :

  • De tan of rode looiing gebeurt met plantaardige stoffen (extracten van schors, hout, bladeren en vruchten) en wordt gebruikt voor zware runderhuiden. "Lohgare" resulteert in een zeer sterk, duurzaam en robuust leer dat zijn patina krijgt door het gebruik.
  • De Sämischgergerbung werkt met vet en tranen en wordt vooral toegepast op herten-, reeën-, schapen- en geitenhuiden. Suèdeleer is uiterst zacht, bijna wolachtig van textuur en kan vele malen worden gewassen zonder schade op te lopen.
  • Bij de aluin- of witlooiing, een minerale looiing, wordt aluinsteen gebruikt; dit wordt vooral toegepast op huiden van kleine dieren en levert een licht leer op dat zeer zacht is.
Looiproces 1Looiproces 1
Looiproces 1Looiproces 1
Looiproces 1Looiproces 1
  • Chroomlooiing**, ook op basis van mineralen, is van recentere datum. Het werd in de 19e eeuw geïntroduceerd, werkt met chroom en andere minerale zouten en heeft het voordeel van zeer korte bruiningstijden. Het resultaat is een gemakkelijk te bewerken, zeer soepel, zacht, lakenachtig leer, dat vandaag de dag populair is.

Gecombineerde methoden

Dit alles zou nog goed te overzien zijn, ware het niet dat er een aantal gemoderniseerde en gecombineerde varianten van looiing door middel van looiing, zeemlooiing en aluinlooiing tussen zitten, waarbij de looiperioden met mechanische en chemische middelen aanzienlijk worden verkort.

Wij hanteren de volgende terminologie voor onze lederwaren:

  • mineraal gelooid leder noemen we chroomgelooid
    Leder dat met plantaardige looistoffen is vervaardigd, wordt doorgaans plantaardig gelooid genoemd. Zij worden vervaardigd in tonlooiing, pitlooiing of oude pitlooiing, die - in die volgorde - steeds sterker en taaier leder opleveren naarmate de tijd verstrijkt.

Wij noemen:

  • plantaardig gelooid in draaiende looivaten en daardoor relatief zacht leer met een relatief korte looitijd plantaardig gelooid
  • het leer dat in de speciale vorm van plantaardig looien is gelooid in de zogenaamde kleurgang (een systeem van 6 tot 12 met looibouillon gevulde kuilen) pitgelooid
  • en het leer dat werkelijk gedurende vele maanden in de kuil is gelooid oud pitgelooid.

Ons assortiment lederwaren

Voor ons assortiment lederwaren gebruiken wij (op enkele uitzonderingen na) plantaardig gelooid, pit-gelooid en (in één geval) gemsgelooid leer. Voor het grootste deel komt het van Duitse looierijen. Hier, in het thuisland van de wereldberoemde leerlooischool Reutlingen, houden sommige leerlooiers nog vast aan de traditionele, langdurige looiprocédés en bezetten zo een kleine marktniche. Veel van onze tassen en kleine lederwaren zijn onze eigen ontwikkelingen. Gemeenschappelijk voor alle producten is de selectie van robuust leder en het gebruik van typische zadelmakerijtechnieken die gericht zijn op duurzaamheid.

Menu