Menu
Niewsbrief

Materiaal

Moleskin. Zacht en robuust tegelijk

Moleskin kledingMoleskin kleding

Moleskin betekent letterlijk mollenvacht. En vooral in de zwarte versie ziet de stof er precies zo uit als je je zou voorstellen: zijdezacht en knuffelbaar. Maar zelfs traditionele Britse wevers kunnen alleen maar speculeren over de vraag of de naam daar werkelijk vandaan komt.

Hoe dan ook, het is een feit dat de hoogtijdagen van de moleskin dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw - een periode die niet toevallig ook wordt gekenmerkt door de snelle toename van de industrialisatie. In die tijd was de karaktervolle stof vooral een materiaal voor werkkleding. Geweven met sterke en stevige, meestal gedraaide kettingdraden en een hoge dichtheid van zachte, gedraaide inslagdraden (tot 400 draden per inch), was moleskin, meestal gemaakt van zuiver katoen, volledig gericht op duurzaamheid en slijtvaste kwaliteiten.

Moleskin Heren BroekenMoleskin Heren Broeken

Door het schuren en noppen van het afgewerkte doek werd het ook onnavolgbaar zacht en gripvast, waardoor het tegelijkertijd zeer comfortabel werd om te dragen. Hoewel moleskin-stoffen ook chemisch kunnen worden afgewerkt, wordt dit bewust niet gedaan bij hoogwaardige versies zoals die in ons assortiment, omdat de stof al alle gewenste eigenschappen bezit: haar karakteristieke uiterlijk en gevoel, het voordeel dat zij gemakkelijk te dragen is en, last but not least, haar duurzaamheid. De weefselspecificaties voor de beste moleskins zijn dan ook al vele tientallen jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven.

Geen wonder dus dat de moleskin tot op de dag van vandaag populair is (allang niet meer van zijn arbeidersoorsprong). De zwaardere kwaliteiten - vanaf een basisgewicht van 400 g/m² - worden tegenwoordig vooral gebruikt voor broeken, vesten, jasjes en dergelijke. De lichtere varianten worden gebruikt voor overhemden - moleskin is ook populair voor jasjes als een robuuste boord of manchetrand.

Andere onderwerpen

Katoenen broekKatoenen broek

Katoen voelt van nature aangenaam zacht aan op de huid, en is bovendien weinig allergisch. Door deze uiterst huidvriendelijke eigenschappen is katoen al duizenden jaren een van de populairste natuurlijke vezels voor de productie van textiel. Van woningtextiel zoals handdoeken, dekbedovertrekken en dekens tot kleding, veel van onze producten - vooral die welke in direct contact komen met de huid - zijn gemaakt van zuiver katoen.

Ontdek nu
Linnen gebreide jurkLinnen gebreide jurk

Vlas is een van de oudste textielvezels ter wereld. Verwerkt tot hoogwaardig linnen, bewijst de vezel zijn waardevolle draageigenschappen. Linnen voelt bijvoorbeeld aangenaam koel aan op de huid, vooral in de zomermaanden. De vezel dankt dit verkoelende effect vooral aan zijn uitstekende vochtregulerende vermogen, maar biedt ook vele andere voordelen

Ontdek nu
Hoed met hennepvezelsHoed met hennepvezels

Hennep is een van de oudste nuttige en gecultiveerde planten ter wereld en is zeer veelzijdig. Lang verdrongen door katoen, viert hennepvezel nu een comeback. De textielindustrie richt zich opnieuw op het gebruik van hennepvezels. Dit is een welkome ontwikkeling, want hennep heeft een uitstekend ecologisch evenwicht.

Ontdek nu