Niewsbrief

Materiaal

Hennepvezels. Duurzaam, huidvriendelijk en duurzaam

Hennep is een van de oudste nuttige en gecultiveerde planten ter wereld en is zeer veelzijdig. Hennepvezel is lange tijd verdrongen door katoen, maar viert nu een comeback. De textielindustrie richt haar aandacht weer op het gebruik van hennepvezels. Dit is een welkome ontwikkeling, want hennep heeft een uitstekende ecologische balans. Het is een snelgroeiende, weinig veeleisende plant die weinig water nodig heeft voor de teelt en geen herbiciden, pesticiden of synthetische meststoffen. Hoewel winning en verwerking zeer kostbaar zijn, is het dankzij nieuwe procédés nu mogelijk om uit de tamelijk ruwe hennepvezelbundels zeer fijne, uniforme garens te spinnen voor de textielindustrie. Commerciële hennep wordt momenteel vooral in China, Rusland, Canada en Frankrijk geteeld. Maar sinds het verbod op de teelt in Duitsland in 1996 is opgeheven, neemt ook in dit land de hennepproductie weer toe.

De eigenschappen van hennepvezels

Textiel van hennep is huidvriendelijk, koel in de zomer en warm in de winter. Net als makokatoen hebben ze een delicate glans. Ze zijn ook van nature antimicrobieel, anti-allergisch en zeer duurzaam. De voordelen van hennepvezel in detail: - Hennep kan op dezelfde manier worden verwerkt als katoen. Maar omdat de plant minder water nodig heeft dan katoen en er geen chemicaliën hoeven te worden gebruikt, noch bij de teelt, noch bij de oogst en de verwerking, is hennep een goed en duurzaam alternatief - Qua structuur is hennepvezel vergelijkbaar met katoenvezel, omdat beide voornamelijk bestaan uit cellulose en hemicellulose. Dankzij het gladde oppervlak van de hennepvezel en het feit dat deze zonder gifstoffen wordt geproduceerd, zijn hennepstoffen zeer vriendelijk voor de huid en goed te verdragen door mensen met een allergie - Henneptextiel voelt aangenaam korrelig aan en heeft een natuurlijke glans. Bij elk gebruik wordt de stof zachter en soepeler - Hennep is ademend. De vezel kan veel vocht opnemen, tot 30 procent van zijn eigen gewicht, en dit snel weer afvoeren - Hennep is een holle vezel en daardoor van nature temperatuurregulerend. Textiel van hennep is daarom goed voor zowel zomer als winter. Nog een voordeel in de zomer: afhankelijk van de verwerking van het materiaal (garen dikte, stofdichtheid en verven) bieden hennepstoffen tot 90% bescherming tegen UV-straling. - Hennepvezels zijn van nature antistatisch, antimicrobieel en vuilafstotend. Stoffen van hennep nemen daarom nauwelijks stof en geuren op en hoeven minder vaak te worden gewassen - Kledingmotten houden niet van hennep, omdat hun larven zich voeden met eiwitten die niet aanwezig zijn in de hennepvezel.

Onze aanbeveling: beddengoed van hennep

Met het toegenomen ecologische bewustzijn is hennep niet alleen aantrekkelijker geworden in de kledingsector, maar ook in de beddensector. Overtrekken van hennep zijn al enige tijd zeer gewild. Sinds kort wordt hennep echter ook gebruikt als vulmateriaal voor dekbedden en kussens. Meestal wordt een combinatie van hennepvezels en katoen gebruikt. In ons geval is de vulling echter van zuivere hennep, zodat de positieve eigenschappen van de vezel ten volle worden benut en zowel in de zomer als in de winter voor rustgevende nachten en een aangenaam, droog slaapklimaat zorgen.

Andere onderwerpen

Katoen voelt van nature aangenaam zacht aan op de huid, en is bovendien weinig allergisch. Door deze uiterst huidvriendelijke eigenschappen is katoen al duizenden jaren een van de populairste natuurlijke vezels voor de productie van textiel. Van woningtextiel zoals handdoeken, dekbedovertrekken en dekens tot kleding, veel van onze producten - vooral die welke in direct contact komen met de huid - zijn gemaakt van zuiver katoen.

Ontdek nu

Vlas is een van de oudste textielvezels ter wereld. Verwerkt tot hoogwaardig linnen, bewijst de vezel zijn waardevolle draageigenschappen. Linnen voelt bijvoorbeeld aangenaam koel aan op de huid, vooral in de zomermaanden. De vezel dankt dit verkoelende effect vooral aan zijn uitstekende vochtregulerende vermogen, maar biedt ook vele andere voordelen.

Ontdek nu