Niewsbrief

Materiaal

Hertenleer. Zacht en duurzaam

Hertenleer wordt verkregen uit de huid van verschillende hertensoorten zoals edelhert, witstaarthert, ree en damhert, maar ook eland en rendier. Aangezien de dieren grotendeels in het wild leven op alle continenten, behoort hertenleer tot de categorie suède soorten. In tegenstelling tot andere leersoorten is het slechts in kleine hoeveelheden verkrijgbaar, omdat de jacht op herten aan strenge regels is gebonden. Het is daarom een van de zeldzamere, meer verfijnde leersoorten.

De eigenschappen van hertenleer

Zeem of oude zeem gelooide hertenhuid is zacht, warm, voelt bijna wollig aan en is bijna onverwoestbaar. Bij zeemlooien is de omzetting van de eiwitvezel van de huid in leervezel gebaseerd op de oxidatie van dierlijke vetten en looistoffen, die tussen de vezels worden gewerkt. Als het leer plantaardig of mineraal gelooid is en alleen de bovenste laag is bewerkt, vertoont de hertenhuid de typische nerf, het natuurlijke oppervlak van de huid met al zijn kenmerken. Vaak vertoont het leer de sporen van het leven in het wild, insectenbeten, kleine littekens van doornen of gevechten getuigen van de authenticiteit van het materiaal en geven het een eigen karakter. Maar bovenal heeft hertenleer unieke eigenschappen die het tot het materiaal bij uitstek maken voor kleding, handschoenen en tassen: - Hertenleer is uitzonderlijk zacht, soepel en licht, waardoor het uitstekend geschikt is voor kleding en zorgt voor hoog draagcomfort - Door de sterk verweven, lange vezels van het hertenleer is het leer elastisch en tegelijkertijd vormvast. Om dezelfde reden is het ook normaal scheurvast, waardoor het stevig is en, bij goed onderhoud, zeer duurzaam. - Hertenleer is ook doorlaatbaar voor waterdamp en lucht, waardoor het ademend is.

Onderhoudsinstructies

Hoogwaardig leer vraagt weinig onderhoud. Veelvuldig dragen is voldoende, omdat het leer door beweging voortdurend getuimeld wordt en soepel blijft. De kleur en het oppervlak van het leer veranderen door gebruik, licht en verwering: na verloop van tijd ontstaat een eigen patina dat het leer ook beschermt en daarom niet moet worden "uitgepoetst". Opgedroogd vuil kan gewoon met een crêpeborstel worden afgeborsteld. Vuil door vet kan worden gereinigd met een vochtige spons en neutrale zeep. Zorg ervoor dat het leer niet volledig doordrenkt is. Wrijf ruw leer met een crêpeborstel nadat het is opgedroogd. Dit zal plekken die glad zijn geworden opruwen.

Andere onderwerpen

Suèdeleer, ook bekend als "suède" in de Engelstalige wereld, is een van de ruwe leersoorten en wordt gemaakt van de huiden van verschillende diersoorten. Meestal is het afkomstig van gedomesticeerde dieren zoals runderen, kalveren, varkens, geiten of schapen, iets minder vaak van vrij wild zoals herten of herten.

Ontdek nu

Leer leeft. Door het te behandelen met vetverzorgingsproducten wordt het niet alleen mooier, maar krijgt het ook de vloeibaarheid terug die ervoor zorgt dat wrijving en slijtage in de vezelstructuur van het materiaal worden verminderd en vertraagd.

Ontdek nu

Looien is het proces waarbij dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf verkrijgt. Eiwitvezels worden omgezet in leervezels - een proces dat niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt het type looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: de sterkte, rekbaarheid, watertolerantie, hardheid of soepelheid van het leer worden grotendeels bepaald door het looiproces.

Ontdek nu