Niewsbrief

Materiaal

Linnen. Duurzaam van nature

Linnen wordt gewonnen uit de vlasplant (Linum usitatissimum), die van nature zeer onderhoudsarm en spaarzaam is. In vergelijking met katoen is de vlasteelt milieuvriendelijker, omdat er van nature weinig meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Vooral vlas uit de gecontroleerde biologische teelt (kbA) doet het zonder deze middelen door wisselende vruchtwisselingen en is daardoor duurzamer en minder vervuild. De plant groeit het best in gebieden met een zeeklimaat en wordt daarom vaak geteeld in gebieden dicht bij de kust. De belangrijkste producerende landen zijn China, Frankrijk en België. De vezels van de hoogste kwaliteit komen echter uit West-Europese landen, zoals Noord-Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Hier wordt langvezelig vlas van de hoogste kwaliteit geteeld dankzij de optimale klimatologische omstandigheden en de eeuwenlange teelttraditie. Veel van ons linnen textiel, waaronder kleding, theedoeken en vooral beddengoed, wordt ook in Europa gemaakt; het vlas is meestal afkomstig van gecontroleerde biologische teelt (kbA).

De eigenschappen van linnen

Vlas is een van de oudste textielvezels ter wereld. Verwerkt tot hoogwaardig linnen bewijst de vezel zijn waardevolle draageigenschappen. Zo voelt linnen vooral in de zomermaanden aangenaam koel aan op de huid. Dit verkoelende effect dankt de vezel vooral aan zijn uitstekende vochtregulerende vermogen, maar het biedt ook vele andere voordelen: - Dankzij de gladde oppervlaktestructuur van de vlasvezel is linnen weefsel ook zeer glad, waardoor het huidvriendelijk, pluisvrij en gemakkelijk te reinigen is - Het bijna antistatische effect komt ook voort uit het gladde vezeloppervlak.Linnen is daarom vuil-, stof- en pollenwerend en dus uitstekend voor mensen met een allergie. - Het vermogen om grote hoeveelheden vocht op te nemen - tot 35% van het eigen gewicht om precies te zijn - en het vooral snel weer af te voeren, maakt kleding en beddengoed van linnen tot een effectief alternatief voor mensen die veel zweten. In het geval van theedoeken komt deze eigenschap vooral tot uiting in hun sterke absorptievermogen - de constante afgifte van vocht aan de omgeving betekent ook dat linnen in de zomer als verkoelend wordt ervaren.

Onderhoudsinstructies

Goed linnen is uiterst stevig, scheurvast en duurzaam.Veelvuldig wassen met veel water maakt de stof zelfs zachter en soepeler. Het beste is om linnengoed voor het wassen te weken en het druipnatte wasgoed een tijdje in de trommel te laten liggen. Gebruik een zacht en kort wasprogramma. Linnen stoffen zijn maar weinig gevoelig voor wrijving. Spinnen of het gebruik van een droogtrommel zijn nog steeds mogelijk, maar ze bevorderen het gekreukte uitzicht dat typisch is voor linnen. Wie de voorkeur geeft aan glad linnen, kan dit beter achterwege laten. Overigens is linnen gemakkelijker te strijken als het nog een beetje zompig is. Een goede middenweg is dus om het gestreken linnen van de lijn te halen terwijl het nog enigszins vochtig is en het direct daarna te strijken.

Geselecteerde producten in linnen

Andere onderwerpen

Katoen voelt van nature aangenaam zacht aan op de huid, en is bovendien weinig allergisch. Door deze uiterst huidvriendelijke eigenschappen is katoen al duizenden jaren een van de populairste natuurlijke vezels voor de productie van textiel. Van woningtextiel zoals handdoeken, dekbedovertrekken en dekens tot kleding, veel van onze producten - vooral die welke in direct contact komen met de huid - zijn gemaakt van zuiver katoen.

Ontdek nu

Hennep is een van de oudste nuttige en gecultiveerde planten ter wereld en is zeer veelzijdig. Lang verdrongen door katoen, viert hennepvezel nu een comeback. De textielindustrie richt zich opnieuw op het gebruik van hennepvezels. Dit is een welkome ontwikkeling, want hennep heeft een uitstekend ecologisch evenwicht.

Ontdek nu

Viscose is een geregenereerde vezel met een natuurlijke oorsprong, aangezien het wordt geproduceerd uit de cellulose van verschillende houtsoorten. In tegenstelling tot synthetische vezels is viscose niet afgeleid van aardolie en daarom volledig biologisch afbreekbaar.

Ontdek nu