Menu
Niewsbrief

Materiaal

Alpaca haar. Het vlies van de goden

Alpaca haar sjaalAlpaca haar sjaal

Alpaca's zijn gedomesticeerde kamelen uit de Zuid-Amerikaanse Andes, die afstammen van de wilde vicuña's. Zij worden voornamelijk gehouden voor hun uitstekende kwaliteit haar. Door de vaak extreme wisselingen tussen koude nachten en warme dagen in het hooggebergte hebben zij een vacht van holle vezels gevormd die uitstekende warmte-afvoerende eigenschappen heeft. Deze blijven behouden wanneer het alpacahaar wordt gesponnen en tot geweven of gebreide stoffen wordt verwerkt - een echt pluspunt wat het draagcomfort betreft.

De eigenschappen van alpacahaar

Samen met kasjmier en zijde is alpacahaar een van de kostbaarste en edelste natuurlijke vezels. Zelfs de Inca's noemden het de "vacht van de goden". Alpacahaar is buitengewoon licht, huidvriendelijk en soepel. Wat deze natuurlijke vezel zo waardevol maakt, wordt hieronder uitgelegd:

  • Als natuurlijke en hernieuwbare grondstof is alpacahaar 100% biologisch afbreekbaar. De vezel is ook bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk omdat alpaca's, in tegenstelling tot veel andere boerderijdieren, over uitgestrekte weidegronden beschikken. Ze voeden zich met wat het weiland biedt, en de natuur heeft genoeg tijd om te regenereren.
  • Alpacahaar is een bijzonder elastische, resistente en duurzame vezel, waardoor producten gemaakt van alpacahaar bijzonder duurzaam zijn.
  • De diameter van alpacahaar is zeer klein en het heeft een glad oppervlak met nauwsluitende schubben, waardoor breisels en weefsels van alpaca niet alleen zeer licht zijn, maar ook ongebruikelijk zacht en zijdeachtig-glanzend. Royal alpaca is de fijnste kwaliteit, met een fijnheid van minder dan 19 micron, gevolgd door baby alpaca (tussen 19 en 22 micron) en superfijne alpaca (tussen 23 en 26 micron). Baby-alpaca's zijn overigens niet altijd afkomstig van jonge dieren; ook volwassen dieren kunnen dit fijne haar hebben.
  • Alpacahaar wordt beschouwd als bijzonder allergievriendelijk omdat het bijna geen lanoline bevat: Deze stof kan bij sommige mensen een contactallergie veroorzaken. Het lage aandeel wolvet zorgt er ook voor dat minder geurveroorzakende bacteriën zich kunnen nestelen.
  • Alpaca dekens en kleding zorgen voor een comfortabel klimaat in zomer en winter. Omdat het alpacahaar aan de binnenkant hol is, kan de lichaamswarmte bij lage temperaturen worden opgeslagen, terwijl bij hogere temperaturen de warmte aan de buitenkant wordt afgegeven.
Verzorgingstip

Omdat de alpacavezel van nature vuilafstotend en geurremmend is, hoeft textiel dat van alpaca is gemaakt niet zo vaak te worden gewassen. Het is meestal voldoende ze in de frisse, bij voorkeur licht vochtige lucht te luchten. Als het kledingstuk wasbaar is, wordt handwas met een mild wolwasmiddel aanbevolen.

Geselecteerde producten met alpaca

Andere onderwerpen

Maagdelijke wolMaagdelijke wol

Lorem ipsum dolor sit amet, consetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

Ontdek nu
Merino wolMerino wol

Merinowol is een bijzonder hoogwaardige scheerwol. De lichte en zeer fijne vezels zijn sterk gekroesd en elastisch, waardoor ze beter in de hand liggen en meer volume hebben.

Ontdek nu