Menu
Niewsbrief

Materiaal

Robinia hout. Het meest weerbestendige Europese hout

Tuinmand Robinia en WilgTuinmand Robinia en Wilg

De robinia is een snelgroeiende, lichtminnende boomsoort met vrij lage bodemeisen. Hij kan goed tegen hitte en droogte en wordt daarom beschouwd als een boom van de toekomst bij klimaatverandering. De bladeren van de robinia lijken op die van de acacia, en beide boomsoorten behoren tot de orde van de peulvruchten (Fabaceae), waaraan de robinia haar Latijnse naam "Robinia pseudoacacia" te danken heeft. Hij is algemeen bekend als "valse acacia" of "valse acacia". Robinia werd aanvankelijk vooral gekweekt als sier- en laanboom, maar is de laatste decennia in Europa een belangrijke commerciële boomsoort geworden vanwege zijn natuurlijke duurzaamheid en hoge mechanische eigenschappen. De meeste robinia's worden geteeld in Hongarije, gevolgd door Frankrijk en Roemenië. In Duitsland en Oostenrijk zijn de populaties nog relatief klein.

De eigenschappen van robiniahout

Robinia-hout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysische eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - wat betreft ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En zijn hoge weerstand tegen verwering maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting. De voordelen in detail: - Robiniahout is het meest weerbestendige Europese hout en zeer duurzaam. Het is dus een goed en ecologisch verantwoord alternatief voor tropische houtsoorten, die Manufactum helemaal niet gebruikt om het regenwoud te beschermen - Door zijn hoge hardheid en soepelheid is robiniahout uiterst veerkrachtig en belastbaar - eigenschappen die vooral in de meubelmakerij een groot voordeel zijn.

  • Dankzij het hoge looizuurgehalte is zelfs onbehandeld robiniahout ongevoelig voor rot en bestand tegen aantasting door ongedierte en schimmels - Met zijn olijf tot goudkleurigebraunkleur, de kenmerkende en levendige nerf met duidelijk zichtbare jaarringen en zijn matte zijdeglans is robiniahout ook esthetisch overtuigend - Onbehandeld robiniahout vertoont na verloop van tijd een schoon zilvergrijs patina. Als u niet houdt van het typische vergrijzen van hout, kunt u dit effect tegengaan met geschikte houtverzorgingsoliën.
Bijen vliegen op zwarte johannesbroodbomen

De robinia is een echte bijenweide. Van mei tot juni produceert zij een veelheid aan witte, bijzonder geurige en nectarrijke bloemen. Vooral honingbijen verzamelen hier nectar, zodat de robinia zeer interessant is voor imkers: tijdens de bloeiperiode plaatsen zij hun bijenvolken graag in de buurt van deze zogenaamde bijenoogstplant. De in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland geproduceerde robiniahoning wordt echter vaak verkocht als acaciahoning, hoewel de echte acaciahoning strikt genomen afkomstig is van de acaciaboom, die echter vooral in subtropische tot tropische gebieden groeit en dus moet worden ingevoerd. Sommige imkers hebben de trend naar regionaliteit inmiddels onderkend en bieden hun honing aan onder de naam "robiniahoning". Kenmerkend voor deze zuivere bloesemhoning is zijn lichtgele, transparante kleur en zijn milde, licht bloemige smaak. Een bijzonder kwaliteitskenmerk is dat robiniahoning lang vloeibaar blijft dankzij zijn hoge fructosegehalte.

Andere onderwerpen

Douglas houtDouglas hout

Met een groeihoogte van meer dan 60 meter en een stamdiameter tot vier meter is de douglasspar een van de grootste bomen ter wereld. Het aandeel van knoestvrij hout is navenant hoog, dat gewaardeerd wordt om zijn weerbestendigheid en goede sterktewaarden en zowel binnen als buiten op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Ontdek nu
EikenhoutEikenhout

Eikenhout is een langzaam groeiend en daardoor bijzonder zwaar, dicht generfd en robuust hout, dat in zijn natuurlijke duurzaamheid alleen wordt overtroffen door robiniahout. Het harde en decoratieve kernhout wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt - in de binnenafwerking, als bouw- en meubelhout, bij de vervaardiging van vaten en wijnvaten en in de (tuin)meubelbouw en tuininrichting.

Ontdek nu
EssenhoutEssenhout

Essenhout is zeer langvezelig en een van de hardste en meest belastbare houtsoorten. Qua sterkte en elasticiteit overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. Bovendien boeit het door zijn kleurvariatie en zijn kenmerkende tekeningen. Mede daardoor is essenhout een van de meest gewilde houtsoorten voor huishoudelijk gebruik.

Ontdek nu