Menu
Niewsbrief

Materiaal

Zijde. Huidvriendelijk en zacht vloeiend

Zijden halsdoekZijden halsdoek

Echte zijde** of kweekzijde wordt verkregen uit de cocons van de Maulbeverzijdeworm (Bombyx mori), die bestaan uit een tot drie kilometer lange zijdedraad. Dit wordt ook wel de enige continue vezel genoemd die in de natuur voorkomt. In een ingewikkeld proces worden de draden zorgvuldig uit de cocon afgerold, ontgomd en gesponnen. Zijde werd waarschijnlijk ontdekt in China in het 3e millennium voor Christus. Het extractieproces bleef lange tijd een goed bewaard geheim. Pas in de 6e eeuw van onze jaartelling kwamen zijderupsen naar Europa. Al snel werden in Italië en Frankrijk de eerste zijdemetropolen gesticht. Tegenwoordig wordt zijde vooral geproduceerd in China, Japan en India. Maar ook Italië wil de oude gloriedagen doen herleven: In Veneto en sinds kort ook in Calabrië wordt de zijdeproductie nieuw leven ingeblazen.

De eigenschappen van zijde

Zijde is een van de edelste en fijnste stoffen. Bijna geen enkele andere stof voelt zo aangenaam aan en ligt zo zacht vloeiend en soepel tegen de huid. En ook al lijkt het op het eerste gezicht niet zo, zijde is uiterst duurzaam. Hieronder leggen wij u in detail uit welke voordelen de kostbare vezel heeft en hoe u uw zijden kledingstukken kunt verzorgen: - De term "zijdeachtig en glanzend" is geen toeval. Zijde wordt gekenmerkt door haar zachte, glanzende oppervlak met een licht iriserende uitstraling - Zijde kan ongeveer 15 procent worden uitgerekt zonder te scheuren. En hoe fijn de flinterdunne draden ook zijn, in verhouding zijn ze zelfs sterker dan staal. Zijde is dus scheurvast en elastisch in gelijke mate, waardoor kleding van zijde extreem vormvast is - De zijdevezel bestaat uit fibrine, een hoornachtig eiwit dat in zijn chemische structuur lijkt op de menselijke huid. Bovendien is de vezel bijzonder licht door zijn lage dichtheid. Door deze factoren is zijde zeer vriendelijk voor de huid en daarom ook zeer geschikt voor mensen met een allergie. - Het gladde oppervlak maakt zijde niet alleen onvermoeibaar, maar ook vuilafstotend en ongevoelig voor geuren. - Zijde is ademend. De vezel kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan vloeistof absorberen zonder vochtig aan te voelen. Het droogt snel en vrijwel kreukvrij** - Zijde heeft een klimatiserend effect. Bij hogere temperaturen voelen zijden stoffen aangenaam koel aan op de huid, terwijl ze je warm houden bij koud weer. Materiaalcombinaties van zijde en scheerwol of zijde met alpacahaar zijn zeer geschikt voor mensen met een wolgevoelige huid. Hier worden de huidvriendelijke eigenschappen van de gladde, slijtvaste zijde gecombineerd met de bijzonder verwarmende eigenschappen van de wol of het alpacahaar. Katoen met een deel zijde is een uitstekende combinatie voor lichte en luchtige zomerstoffen.

Verzorgingstip

Ga bij het onderhoud van zijden stoffen voorzichtig te werk en volg eerst de aanwijzingen op het etiket. Voor natte reiniging wordt een speciaal alkalivrij wasmiddel voor zijde aanbevolen. U moet de kledingstukken slechts korte tijd voorzichtig heen en weer bewegen in lauw water en ze vervolgens uitspoelen in koud water met een theelepel azijn. Dit verwijdert zeepresten, maakt de vezels glad, houdt de stof soepel en verfrist de kleuren. Omdat zijde zeer gevoelig is als het nat is, mag de stof alleen voorzichtig worden uitgeknepen, maar niet uitgewrongen. Laat de kleding vervolgens aan de lucht drogen op een vormend strijkijzer, maar vermijd direct zonlicht, anders kunnen de kleuren vervagen en kan de stof broos worden.

Geselecteerde producten met zijde

Andere onderwerpen

Kasjmier dekenKasjmier deken

Kasjmier behoort, net als alpaca, jak- en kameelhaar, tot de klasse van de fijne haren. Kasjmier is een van de zachtste, fijnste en lichtste dierlijke vezels, maar ook een van de duurste. Afhankelijk van de kwaliteit kan een kilo kasjmiergrondstof een marktwaarde tot 200 euro bereiken: hoe langer en fijner het haar, hoe lager het aandeel overgebleven graathaar en hoe lichter de kleur, hoe hoger de prijs.

Ontdek nu
Merino wolMerino wol

Merinowol is een bijzonder hoogwaardige scheerwol. De lichte en zeer fijne vezels zijn sterk gekroesd en elastisch, waardoor ze beter in de hand liggen en meer volume hebben.

Ontdek nu