Niewsbrief

Materiaal

Larikshout. Extreem weerbestendig en duurzaam

De lariks is een bladverliezende naaldboom die behoort tot de dennenfamilie (Pinaceae). Het is de enige naaldboom die in de winter zijn naalden verliest (strikt genomen zijn het naaldvormige bladeren). Zo kan de lariks temperaturen tot min 40 graden overleven. Qua natuurlijke duurzaamheid, weersbestendigheid en vorstbestendigheid is de lariks een uitzondering onder de naaldbomen. Juist daarom wordt zijn hout vaak buiten gebruikt, bijvoorbeeld voor tuinmeubelen of in de tuininrichting. Hier wordt vooral het kernhout van de Europese lariks (Larix decidua) en de Siberische lariks (Larix sibirica) gebruikt.

De eigenschappen van larikshout

Larikshout is een zeer dicht en hard hout - naast taxus is het een van de zwaarste en hardste inheemse naaldhoutsoorten. Het is van nature zeer weerbestendig en duurzaam. Het is ook grotendeels bestand tegen ongedierte. Dit maakt het ideaal voor buitengebruik. De eigenschappen in detail: - Door zijn duurzaamheid is inlands larikshout een goed en vooral duurzaam alternatief voor teak en andere tropische houtsoorten, die wij helemaal niet gebruiken om het regenwoud te beschermen. - Door zijn hoge harsgehalte heeft zelfs onbehandeld larikshout een hoge weersbestendigheid en is het uitzonderlijk duurzaam. Regen, wind en vorst kunnen larikshout niet zo snel aantasten. Bij hoge temperaturen kan het gebeuren dat onbehandeld larikshout harsdeeltjes afscheidt. Dankzij de hoge ruwe dichtheid heeft larikshout goede elasticiteits- en sterktewaarden, blijft het jarenlang vormvast en trekt het nauwelijks krom.

  • Het hoge looizuurgehalte draagt er in belangrijke mate toe bij dat larikshout ongevoelig is voor schimmel- en insectenaantasting - Het kernhout van de lariks heeft een warm roodachtige braune kleuring, de donkere jaarringen zorgen voor een hoog contrasterende nerf in streep- of tongvorm.
Verzorgingstips

Door zijn duurzaamheid en weersbestendigheid is larikshout tamelijk onderhoudsarm. Het is echter aan te bevelen om larikshouten meubelen regelmatig met een vochtige doek of een zachte borstel te reinigen en ze 's winters op te bergen. Onder UV-straling ontwikkelt onbehandeld larikshout na verloop van tijd een edele zilvergrijze patina. Als dit uiterlijk u niet bevalt, kunt u dit effect tegengaan met de juiste onderhoudsoliën.

Andere onderwerpen

Met een groeihoogte van meer dan 60 meter en een stamdiameter tot vier meter is de douglasspar een van de grootste bomen ter wereld. Het aandeel van knoestvrij hout is navenant hoog, dat gewaardeerd wordt om zijn weerbestendigheid en goede sterktewaarden en zowel binnen als buiten op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Ontdek nu

Eikenhout is een langzaam groeiend en daardoor bijzonder zwaar, dicht generfd en robuust hout, dat in zijn natuurlijke duurzaamheid alleen wordt overtroffen door robiniahout. Het harde en decoratieve kernhout wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt - in de binnenafwerking, als bouw- en meubelhout, bij de vervaardiging van vaten en wijnvaten en in de (tuin)meubelbouw en tuininrichting.

Ontdek nu

Essenhout is zeer langvezelig en een van de hardste en meest belastbare houtsoorten. Qua sterkte en elasticiteit overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. Bovendien boeit het door zijn kleurvariatie en zijn kenmerkende tekeningen. Mede daardoor is essenhout een van de meest gewilde houtsoorten voor huishoudelijk gebruik.

Ontdek nu