Menu
Niewsbrief

Fabrikant portret

Caran d'Ache. Met een passie voor schrijven

Met de hand schrijven is tegenwoordig bijna een anachronisme. Tegelijkertijd zijn veel anachronismen weer erg in de mode. Wie zich bewust toelegt op analoog schrijven, kan dus een pionier worden van een nieuwe beweging die "manuscript" weer letterlijk neemt. En wie de producten van de Zwitserse fabrikant van schrijf- en tekengerei Caran d'Ache gebruikt, vertrouwt op een merk waarvoor het vuur van het handschrift in meer dan honderd jaar nog nooit is opgedroogd.

In het begin was er het potlood. De geschiedenis van Caran d'Ache

Caran d'Ache PotloodslijperCaran d'Ache Potloodslijper

Ook al speelt Europees grafiet tegenwoordig nauwelijks nog een rol in internationale vergelijkingen, toch was het voor de geschiedenis van Caran d'Ache baanbrekend dat er ooit natuurlijke afzettingen van het kristallijne mineraal in Zwitserland waren. De stof vormt de basis voor de produktie van potloden en de plaatselijke ontdekkingen maakten het mogelijk om in 1915 in Genève de "Fabrique Genevoise de Crayons" op te richten, de eerste Zwitserse onderneming die zich toelegde op de produktie van precies dit schrijfinstrument.

Nu was het verhaal bijna afgelopen, want de oorspronkelijke eigenaar liquideerde het bedrijf al na zeven jaar. In 1924, twee jaar later dus, verscheen Arnold Schweitzer ten tonele - als een ridder in een glanzend grafietpantser, zogezegd - nam hij de fabriek over en richtte hij een naamloze vennootschap op onder de naam "Fabrique Suisse de Crayons Caran d'Ache". Het bedrijf kreeg zijn naam als herinnering aan de Franse karikaturist Emmanuel Poiré, voor wie Schweitzer enthousiast was. Het pseudoniem van de tekenaar, Caran d'Ache, is een fonetische woordspeling op basis van het Russische woord "karandasj", dat niets anders betekent dan potlood. En zo sluit de cirkel zich weer.

Met de introductie van het eerste mechanische potlood in 1930 vestigde Caran d'Ache zijn reputatie als innovatief bedrijf op het gebied van schrijf- en tekeninstrumenten. Vandaag de dag staat Caran d'Ache bekend als een fabrikant van producten van uitstekende kwaliteit die tradities in ere houdt en tegelijkertijd zichzelf blijft heruitvinden. Wat echter altijd hetzelfde is gebleven, is dat Caran d'Ache sinds zijn oprichting al zijn producten zonder uitzondering heeft geproduceerd in de eigen fabriek in de Geneefse voorstad Thônex, niet ver van de Franse grens. Milieuvriendelijke productieprocessen en een verantwoord gebruik van energiebronnen zijn topprioriteiten. Het portfolio reikt nu veel verder dan het gelijknamige potlood en omvat een breed scala aan allerlei kunstenaarsbenodigdheden, fijne vulpennen en rollerballs, maar ook verbruiksartikelen zoals de opvallende zeshoekige 849 biros, die een betrouwbare klassieker is geworden voor alle vrienden van handgeschreven notities.

Onbeperkt schrijven en slijpen. Caran d'Ache in de Manufactum reeks

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het precies deze biros is die we bij Manufactum aanbieden in de vier beproefde kleuren zwart, blauw, groen en rood en die we met overtuiging aan elke schrijver aanbevelen voor dagelijks gebruik. Voorzien van de beroemde Goliath navulling van Caran d'Ache, die - hoewel op het eerste gezicht niet erg bijzonder - overtuigt door zijn enorme inktreservoir en de genegen schrijver in staat stelt tot 600 manuscriptpagina's met zijn gedachten te vullen. Als u uw schrijfwerk liever meet in termen van afstand dan van pagina's, dan kunnen wij u vertellen dat de 849 en een Goliath vulling goed zijn voor vier tot zes kilometer - die wij natuurlijk ook als reserveonderdeel aanbieden, als u liever epische verhalen schrijft dan korte verhalen.

Een echt juweeltje uit het Caran-d'Ache assortiment is ook de volledig metalen, mechanische slijper met een nostalgische uitstraling, maar die qua prestaties allesbehalve van gisteren is. Integendeel: wie graag en vaak slijpt, zal op de markt nauwelijks iets vergelijkbaars vinden. Dankzij de zware en haptisch waardevolle constructie staat hij wiebelvrij, de roterende precisiesnijder slijpt soepel zonder zichtbare overgang tussen het lood en het hout, en de voorbeeldige afwerking maakt hem zo lichtlopend dat zelfs kinderen hem zonder enige moeite kunnen bedienen. Terwijl modellen van andere leveranciers meestal op plastic zijn gebaseerd en slijtage onvermijdelijk is, kunt u uw Caran-d'Ache puntenslijper doorgeven aan uw kleinkinderen. Op voorwaarde dat ze nog met de hand schrijven. Maar met jou als rolmodel, maken we ons daar geen zorgen over.

Andere onderwerpen

VulpenVulpen

Pas op gevorderde (school)leeftijd, wanneer het gebruik van de vulpen vanzelfsprekend is geworden, komt het handschrift volledig tot ontwikkeling en wordt het onmiskenbaar individueel. "Technisch", het effect van de vulpen het ontwikkelen van een persoonlijk handschrift heeft eenvoudige redenen ...

Ontdek nu
Kaweco schrijfinstrumentenKaweco schrijfinstrumenten

Bescheidenheid is een deugd. En Kaweco schrijfinstrumenten blinken uit in deze discipline. Pretentieloos en delicaat van uiterlijk, onthullen de vulpennen en hun verwanten hun innerlijke grootsheid pas bij nadere inspectie. En dit is al de tweede generatie. Sinds 1995 worden klassiekers uit het assortiment, waaronder in de eerste plaats de achthoekige Kaweco Sport, opnieuw geproduceerd onder een andere naam. Beproefd in vorm en functie, geperfectioneerd in mechaniek.

Ontdek nu
Menu