Menu

Keizer ideaal. Ten behoeve van de arbeid, voor de bescherming van de ogen

De faam van de Kaiser idell werklampen van Neheim-Hüsten berustte niet alleen op hun uitstekende afwerking, maar ook op een technisch concept waarin de nieuwste inzichten op het gebied van lichtbeheersing en ergonomie van die tijd waren verwerkt. De ontwerpen zijn afkomstig van Christian Dell, die van 1922 tot 1925 meester in de metaalbewerking was aan het Bauhaus in Weimar en van 1926 tot 1933 hoofd van de metaalwerkplaats aan de kunstacademie in Frankfurt. Deze samenwerking kwam ook tot uiting in de naam "Kaiser idell", die staat voor lampen van Kaiser op basis van een idee van Dell. Sinds enkele jaren worden ze weer in Denemarken geproduceerd - met hetzelfde ontwerp, dezelfde kwaliteit en hetzelfde vakmanschap. Zo worden de reflectorkappen - en bij de tafellampen ook de voetjes - zorgvuldig nat gelakt en met de hand gepolijst.

De klassiekers van Kaiser idell

Tafellamp Kaiser idell 6631 T, Red

Dit ontwerp uit 1931 was het vlaggenschip van Kaiser idell's bureaulampen. Degenen die het op hun bureau hadden, gaven op discrete wijze hun hoge positie in de bedrijfshiërarchie aan. De asymmetrische reflectorkap met het vroeger door Kaiser gepatenteerde kogelgewricht maakt in combinatie met het kantelgewricht aan de armatuurarm een geraffineerde lichtsturing mogelijk.

Schaar wandlamp Kaiser idell

Deze werklamp met schaarmechanisme is de heruitgave van een ontwerp uit de jaren 1930. In het solide scharnier aan de wandbevestiging kan hij 180° worden gedraaid en - in combinatie met de projectie die maar liefst 50 centimeter kan worden gevarieerd - precies op de gewenste plaats worden geplaatst. In tegenstelling tot het origineel, is dit model uitgerust met een drukschakelaar en een stekker.