Menu
Niewsbrief

Onderwerp

Armaturen in industrieel ontwerp. Met modulair concept

Wandlamp Tonone Staal AluminiumWandlamp Tonone Staal Aluminium

Het slimme modulaire concept voor deze armatuurserie komt uit Nederland. De creatieve geest erachter is Anton de Groof, noch ontwerper, noch ingenieur, maar enthousiast over traditionele mechanica en technologie. De vormentaal van de armaturen is dan ook die van een mechanische constructie die recht doet aan het industriële fabricageproces en tegelijk eenvoud en geest op doordachte wijze combineert - waardoor ze formeel in een gefundeerde omgeving van Bauhaus en Werkbund geplaatst worden.

Het modulaire concept

Alle modellen van de serie zijn opgebouwd uit steeds terugkerende onderdelen, hetgeen, met weinig afzonderlijke onderdelen, een hoge mate van variabiliteit in de daaruit vervaardigde armaturen garandeert. Dat begint al bij de zware gietijzeren voet van Belgische makelij en strekt zich uit tot de stalen armsegmenten die, net als de lampenkap, met een poedercoating zijn bedekt. Hun oppervlak is zodanig dat het - zelfs in de zwarte uitvoering - voor de grootst mogelijke lichtreflectie zorgt. Dankzij vijf stalen kogels en twee geperforeerde schijven met elk 23 gaten kunnen de scharnieren op vele manieren worden versteld - maar alleen in hoeken die de vingers niet afknellen en de lamp niet doen kantelen.

De meegeleverde stelsleutel, die doet denken aan industriële armaturen, rust in een uitsparing in de voet van de armatuur wanneer deze niet wordt gebruikt (in een blikken doosje voor de modellen met klem). Het is opmerkelijk dat de armaturen niet alleen formeel volwassen zijn, maar ook economisch de maar al te zelden ingeloste belofte van industrieel design nakomen om zowel technisch als esthetisch hoogwaardige producten te leveren tegen betaalbare prijzen.

Menu