Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Avocado (Persea americana)

Avocado (Persea americana)Avocado (Persea americana)

De tot 20 meter hoge avocadoboom is verwant aan de kaneelboom en de laurier en behoort, net als deze, tot de laurierfamilie. Hij houdt van warm en vochtig en voelt zich thuis in tropische en subtropische gebieden. Het duurt tien jaar voordat de avocadoboom voor het eerst vruchten draagt; botanisch gesproken zijn dit besvruchten. Afhankelijk van de variëteit zijn ze ei- tot peervormig. De Azteken hadden echter een andere associatie: hun naam voor de vrucht is ahuacatl en betekent testikel.

Oorsprong en teelt.

De avocado komt oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico, waar de inheemse bevolking hem bijna 10.000 jaar geleden al als voedsel gebruikte. Tegenwoordig wordt de boom onder meer gekweekt in Californië, Brazilië, Chili, Zuid-Afrika, Israël en Nieuw-Zeeland. De toenemende vraag zorgt er echter voor dat - net als bij de teelt van soja en oliepalm - milieuproblemen ontstaan en kleine boeren steeds meer worden verdrongen door grote landbouwbedrijven. Klanten en handelaren moeten daarom uitkijken naar bijvoorbeeld biologische en fairtrade gecertificeerde goederen.

Ingrediënten.

De avocado heeft het hoogste vetgehalte van alle bekende vruchten en groenten. Het bijzondere aan avocado-olie is dat deze niet wordt gewonnen uit de pit van de vrucht, maar uit het vruchtvlees. Avocado-olie is opmerkelijk dikvloeibaar en heeft in rauwe staat een sterk geelgroene tot groene kleur. Geraffineerde olie is bleker en ook duurzamer. Bij cosmetische toepassingen profiteren vooral de gevoelige en reeds beschadigde huid en het gestresste haar van de bestanddelen van avocado-olie (waaronder vitamine A en E, alsmede biotine).

Gebruik van avocado-olie.

Avocado-olieAvocado-olie
  • In de (vegetarische) keuken is avocado-olie een smakelijke bron van energie. Samen met arachideolie is het de enige plantaardige olie die ook in ongeraffineerde vorm geschikt is om heet te bakken; zij bereikt het rookpunt pas bij 250 °C.
  • Avocado-olie wordt zeer goed door de huid opgenomen en transporteert andere actieve ingrediënten van het cosmeticum (bijvoorbeeld ureum) naar de diepere lagen van de huid (het zogenaamde glide bar effect).
  • Avocado-olie is een weldaad voor de zeer droge en schrale huid - ook bij neurodermitis - zelfs de zeer hoornige huid op ellebogen en voetzolen wordt weer soepel.
  • Avocado-olie laat zich uitstekend mengen met etherische oliën en heeft een lichte zonbeschermingsfactor (ca. SPF 3).
Noot
Hier moet je op letten als je avocado-olie gebruikt.

Het vruchtvlees en vooral de pit van de avocado bevatten het toxine persine, dat onschadelijk is voor mensen maar giftig voor huisdieren.

Andere onderwerpen

Arnica (Arnica montana)Arnica (Arnica montana)

De zonnig gele, bijna palmgrote bloemen van arnica verschijnen van juni tot augustus en hebben de typische structuur van een samengestelde bloem. De hele plant heeft klierharen en een aromatische geur. Oorspronkelijk was hij overal in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika thuis op voedselarme (berg)weiden en moerassige plaatsen. Maar omdat er nauwelijks nog onbevruchte gebieden zijn en arnica eeuwenlang intensief werd verzameld vanwege zijn geneeskracht, is het zeer zeldzaam geworden.

Ontdek nu
Arganboom (Argania spinosa)Arganboom (Argania spinosa)

De uitgespreide takken van de arganboom, die tot twaalf meter hoog kan worden en inheems is in de halfwoestijn, zorgen voor schaduw voor mens en dier. Om de twee jaar, en alleen als er geen droogte is, produceert de arganboom geelachtige vruchten. Ze zijn nauwelijks zo groot als een pruim en hebben een bitter vruchtvlees dat voor de mens oneetbaar is. Een uiterst harde schil omsluit de kern van de vrucht en beschermt de twee tot drie zaden binnenin, waaruit de kostbare arganolie wordt gewonnen.

Ontdek nu
Baai (Pimenta racemosa)Baai (Pimenta racemosa)

De groenblijvende laurierboom wordt tot 20 meter hoog en verdraagt, als kind van de tropen en subtropen, noch droogte, noch temperaturen beneden 5 °C. De kleine witte bloemen verspreiden een kruidige geur die doet denken aan kruidnagel en nootmuskaat. De bladeren geven deze geur ook af zodra hun leerachtige huid beschadigd is. De laurier is lid van de mirtefamilie en is dus geen familie van de mediterrane laurier. Maar omdat de laurier er zo op lijkt, wordt hij ook wel "West-Indische laurier" genoemd.

Ontdek nu
Menu