Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

IJslands mos (Cetraria islandica)

IJslands mos (Cetraria islandica)IJslands mos (Cetraria islandica)

Het IJslands mos heeft een dubbel misleidende naam: Het is noch typisch voor IJsland, noch is het een mos. Het is een korstmos - een hermafrodiet van schimmel en alg die in symbiose samenleven. De kussentjes van het korstmos, die ongeveer een handbreed hoog zijn, kunnen grote gebieden bedekken, vandaar dat het in Scandinavische landen "rotsgras" wordt genoemd. De bruingroene, leerachtige lobben krullen op in droge omstandigheden en vormen witgroene, gewei-achtige vertakte vormen.

Oorsprong en teelt.

Dit korstmos is wijdverspreid in de gematigde breedten van het noordelijk en zuidelijk halfrond - ook in Duitsland, hoewel het hier beschermd is. Het IJslandse mos gedijt goed op voedselarme plaatsen zoals bergen, heidevelden en toendra's, maar is uiterst gevoelig voor luchtverontreiniging; daarom wordt het zelden in de buurt van nederzettingen aangetroffen. Bovendien groeit het, zoals bijna alle korstmossen, zeer langzaam. Daarom is IJslands mos meestal afkomstig van wilde collecties. Hij wordt in de nazomer geoogst en op een donkere plaats te drogen gelegd.

Ingrediënten.

In de farmacie staat IJslands mos bekend als "korstmos" (Latijn voor "lichen"). Het bestaat tot 50% uit slijmvormende polysachariden, die bij inwendige inname een beschermend laagje over de slijmvliezen van mond, keel en maag leggen en daardoor irritatieverlichtend werken. Bovendien heeft het een milde antibiotische eigenschap die helpt bij ontstekingen van de luchtwegen en het maagdarmkanaal. Door zijn zachte werking is IJslands mos geschikt voor kinderen en ouderen. Bittere stoffen zijn verantwoordelijk voor de ongewone smaak, die ook de eetlust opwekt.

Gebruik van IJslands mos.

Ijslandse Mos TheeIjslandse Mos Thee
  • IJslands mos wordt gebruikt bij irritatie van de slijmvliezen in de mond en keel, bij prikkelhoest, heesheid en keelpijn. De toedieningsvormen zijn onder meer waterige extracten in hoestsiropen en pastilles.
  • De slijmlaag die zich in de maag vormt, heeft ook een irritatieverminderende werking en ondersteunt het maagslijmvlies in zijn functie als bescherming tegen maagzuur.
  • Douchegels en deodorants maken gebruik van de antibiotische werking van IJslands mos. Het voorkomt dat bacteriën, waarvan de stofwisselingsproducten verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur, zich vermenigvuldigen. Bovendien verminderen de looistoffen de zweetproductie.
  • Hoofdroos wordt soms veroorzaakt door een huidschimmel; in dat geval kan het worden bestreden met een shampoo die een extract van IJslands mos bevat.
Speciaal.
Dit is waar u rekening mee moet houden als u IJslands mos gebruikt.

Als thee wordt ijslands mos tweemaal geïnfuseerd om de bittere smaak te verzachten (de eerste infusie wordt na kort roeren weggegoten). Het antibiotisch effect wordt dan echter ook sterk verminderd. Het tweede aftreksel wordt gezeefd en na tien minuten opgedronken.

Andere onderwerpen

Brandnetel (Urtica dioica L.)Brandnetel (Urtica dioica L.)

Brandnetels zijn onmiskenbaar vanwege hun brandharen - al in de Middeleeuwen grapte een botanicus: "De brandnetel is de enige plant die je zelfs 's nachts kunt herkennen". De grote brandnetel is overblijvend en plant zich hoofdzakelijk vegetatief voort via uitlopers. De plant is tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren zijn - dus als u bijvoorbeeld brandnetelzaden wilt verzamelen, zult u die alleen in de vrouwelijke planten aantreffen.

Ontdek nu
Hop (Humulus lupulus)Hop (Humulus lupulus)

De hennepplant is een van de weinige klimplanten waarvan de ranken met de klok mee winden (van bovenaf gezien). Ten noorden van de Alpen werd hop ten laatste vanaf de 8e eeuw in kloosters geteeld als een krachtig specerij- en bewaarmiddel. De doorbraak kwam met het Beierse reinheidsgebod van 1516, dat bepaalde dat bier alleen met hop mocht worden verduurzaamd. Andere bierbestanddelen, zoals het psychoactieve henbane, behoren sindsdien tot het verleden.

Ontdek nu
Jojoba (Simmondsia chinensis)Jojoba (Simmondsia chinensis)

De altijdgroene jojoba-struik groeit in de Sonorawoestijn, die delen van Mexico, Californië en Arizona beslaat. De enigszins ruig uitziende struik wordt ongeveer twee meter hoog en is perfect aangepast aan het droge klimaat: De penwortel, die tot tien meter diep kan reiken, voorziet de plant van water, en de leerachtige, mat grijsgroene bladeren worden door een waslaag beschermd tegen te veel verdampingsverlies. De kleine, gelige bloemen verschijnen van maart tot mei.

Ontdek nu
Menu