Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Baai (Pimenta racemosa)

Baai (Pimenta racemosa)Baai (Pimenta racemosa)

De altijdgroene boegboom wordt tot 20 meter hoog en verdraagt als kind van de tropen en subtropen noch droogte, noch temperaturen onder 5 °C. De kleine witte bloemen verspreiden een kruidige geur die doet denken aan kruidnagel en nootmuskaat. De bladeren geven deze geur ook af zodra hun leerachtige huid beschadigd is. De laurier is lid van de mirtefamilie en is dus geen familie van de mediterrane laurier. Maar omdat de laurier er zo op lijkt, wordt hij ook wel "West-Indische laurier" genoemd.

Oorsprong en teelt.

Oorspronkelijk was de baai waarschijnlijk thuis op de Caribische eilanden, maar reeds in de prehistorie maakte hij de sprong naar Midden-Amerika - waarschijnlijk met de hulp van de mens. Vanwege zijn bladeren, die tot vijf procent essentiële olie bevatten, wordt de laurier in plantages gekweekt, ook in sommige Afrikaanse en Aziatische landen. Het snoeien van gekweekte bomen tot vier meter maakt het gemakkelijker om de bladeren te oogsten. Vooral op de eilanden in de Stille Oceaan, waaronder Hawaï en Fiji, loopt het wild rond en verdringt het inheemse soorten.

Ingrediënten.

De sterke, kruidige geur van Bay olie doet denken aan kruidnagelolie, verantwoordelijk hiervoor is het hoofdbestanddeel eugenol, dat ook in kruidnagels wordt gevonden en bijna 50 procent van de essentiële olie kan uitmaken. Eugenol remt de groei van bacteriën, virussen en schimmels. Bovendien heeft Bay-olie een ontstekingsremmend en pijnstillend effect door de beïnvloeding van boodschapperstoffen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen en bij de waarneming van pijn. Tannines versnellen de genezing van kleine wondjes.

Gebruik van de baai.

Bladeren van de baaiBladeren van de baai
  • De bewoners van Midden-Amerika gebruikten de bladeren om vlees en vis te conserveren en als antisepticum voor kleine wondjes. Tegenwoordig wordt laurierolie gebruikt om spanningen en verstuikingen te behandelen en om pijnlijke spieren te voorkomen.
  • In de cosmetica-industrie wordt uit de bladeren geëxtraheerde laurierolie gebruikt als geurstof. De geur is aangenaam kruidig en mannelijk. In haarlotions stimuleert laurierolie de bloedcirculatie in de hoofdhuid en zou zo de haargroei bevorderen. Traditioneel wordt laurierolie opgelost in Jamaicaanse rum, de resulterende laurierrum is uitstekend als aftershave en als huismiddeltje voor diverse huidirritaties.
  • Bladeren en gedroogde vruchten van de laurier worden in de Caribische keuken als specerij gebruikt.
Speciaal.

Een nauwe verwant van de laurier is de Jamaica-peper Pimenta dioica, waarvan de onrijpe en gedroogde vruchten in de keuken worden gebruikt als piment.

Andere onderwerpen

Arnica (Arnica montana)Arnica (Arnica montana)

De zonnig gele, bijna palmgrote bloemen van arnica verschijnen van juni tot augustus en hebben de typische structuur van een samengestelde bloem. De hele plant heeft klierharen en een aromatische geur. Oorspronkelijk was hij overal in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika thuis op voedselarme (berg)weiden en moerassige plaatsen. Maar omdat er nauwelijks nog onbevruchte gebieden zijn en arnica eeuwenlang intensief werd verzameld vanwege zijn geneeskracht, is het zeer zeldzaam geworden.

Ontdek nu
Avocado (Persea americana)Avocado (Persea americana)

De avocadoboom, die tot 20 meter hoog kan worden, is verwant aan de kaneelboom en de laurier en behoort, net als deze, tot de laurierfamilie. Hij houdt van warm en vochtig en voelt zich thuis in tropische en subtropische gebieden. Het duurt tien jaar voordat de avocadoboom voor het eerst vruchten draagt; botanisch gesproken zijn dit besvruchten. Afhankelijk van de variëteit zijn ze ei- tot peervormig. De Azteken hadden echter een andere associatie: hun naam voor de vrucht is ahuacatl en betekent testikel.

Ontdek nu
Bergamot (Citrus bergamia)Bergamot (Citrus bergamia)

De altijdgroene bergamot is in de 16e eeuw ontstaan als een kruising tussen de bittere sinaasappel en de citroen. De boom, die tot vier meter hoog kan worden, bloeit slechts één keer per jaar - in tegenstelling tot andere citrusplanten. De vruchten zijn citroengeel wanneer ze rijp zijn, ongeveer zo groot als tennisballen en hebben een bijzonder dikke schil. Deze vruchtenschillen maken de bergamot zo gewild: de waardevolle bergamotolie wordt er door koude persing uit gewonnen - ook wel "groen goud" genoemd.

Ontdek nu
Menu