Menu
Niewsbrief

Materiaalwetenschappen

Moleskin. Zacht en robuust tegelijk

Moleskin kledingMoleskin kleding

Moleskin betekent letterlijk mollenvacht. En vooral in de zwarte versie ziet de stof er precies zo uit als je je zou voorstellen: zijdezacht en knuffelbaar. Maar zelfs traditionele Britse wevers kunnen alleen maar speculeren over de vraag of de naam daar werkelijk vandaan komt.

Hoe dan ook, het is een feit dat de hoogtijdagen van de moleskin dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw - een periode die niet toevallig ook wordt gekenmerkt door de snelle toename van de industrialisatie. In die tijd was de karaktervolle stof vooral een materiaal voor werkkleding. Geweven met sterke en stevige, meestal gedraaide kettingdraden en een hoge dichtheid van zachte, gedraaide inslagdraden (tot 400 draden per inch), was moleskin, meestal gemaakt van zuiver katoen, volledig gericht op duurzaamheid en slijtvaste kwaliteiten.

Moleskin Heren BroekenMoleskin Heren Broeken

Door het schuren en noppen van het afgewerkte doek werd het ook onnavolgbaar zacht en gripvast, waardoor het tegelijkertijd zeer comfortabel werd om te dragen. Hoewel moleskin-stoffen ook chemisch kunnen worden afgewerkt, wordt dit bewust niet gedaan bij hoogwaardige versies zoals die in ons assortiment, omdat de stof al alle gewenste eigenschappen bezit: haar karakteristieke uiterlijk en gevoel, het voordeel dat zij gemakkelijk te dragen is en, last but not least, haar duurzaamheid. De weefselspecificaties voor de beste moleskins zijn dan ook al vele tientallen jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven.

Geen wonder dus dat de moleskin tot op de dag van vandaag populair is (allang niet meer van zijn arbeidersoorsprong). De zwaardere kwaliteiten - vanaf een basisgewicht van 400 g/m² - worden tegenwoordig vooral gebruikt voor broeken, vesten, jasjes en dergelijke. De lichtere varianten worden gebruikt voor overhemden - moleskin is ook populair voor jasjes als een robuuste boord of manchetrand.

Menu