Menu

Materiaal

Denim

DenimDenim

Onze kleding van ruwe denim vertoont kenmerken die jeansdragers vandaag nauwelijks nog kennen: De sterke stof komt oorspronkelijk uit Amerika in het begin van de jaren 1930, toen denim kleding nog uitsluitend voor werkdoeleinden werd gebruikt. Deze oorsprong is niet alleen op onze kledingstukken te zien, maar ook te voelen: de ruwe denim is in het begin nog erg ruw, bijna plankachtig, maar na enige tijd dragen vormt het zich naar het lichaam. Ons assortiment omvat ook talrijke kledingstukken van "tammer" denim.

Van de Californische goudkoorts tot Japanse perfectie

Jeans, d.w.z. een broek van denim, zag het licht in 1873 tijdens de Californische goudkoorts en begon van daaruit aan een wereldwijde triomftocht zoals nauwelijks enig ander kledingstuk. En geen enkele andere broek heeft in de loop der tijden zoveel verschillende pasvormen, snitten en ontwerpen voortgebracht als de jeans. Het is slechts terzijde vermeld dat hun uitvinder, de Beierse emigrant Levi Strauss, oorspronkelijk bruine canvas gebruikte als materiaal voor de slijtvaste broeken. Want al snel verving hij dit door een sterke, ongeverfde katoenen stof die hij importeerde uit Frankrijk - om precies te zijn uit Nîmes, waar denim zijn naam dankt. Als handelsmerk verfde hij de ervan gemaakte werkbroeken met indigo. De robuuste en comfortabele broeken vielen al snel in de smaak bij arbeiders, boeren en houthakkers, maar ook bij goudzoekers. De rest is geschiedenis - die de moeite waard is om te bekijken.

Terug: Raw Denim

Deze vroege jeans werden allemaal gemaakt van ruwe denim, andere bewerkingsstadia bestonden nog niet. De stof, die donkerblauw was geverfd met indigo en noch chemisch, noch fysisch was behandeld, was stijf, boardachtig hard en werd na verloop van tijd alleen maar zachter door het gebruik. Vandaag beleeft deze originele raw denim een renaissance. Broeken die ervan zijn gemaakt behoren tot het topsegment in de jeanssector en liefhebbers praten over de weverijen zoals wijnkenners praten over topwijnhuizen. Gerenommeerd ruw denim, zoals het denim dat door Tellason wordt gebruikt, is bijvoorbeeld afkomstig van de White Oak Mill in North Carolina, waar het op traditionele wijze wordt geweven op oude "vliegende schietspoel"-weefgetouwen. Maar zelfs in de opperste discipline van ruwe denim zijn er gradaties.

Japan Denim van BlaumannJapan Denim van Blaumann

Japan Denim van Blaumann

Denim van Pike BrothersDenim van Pike Brothers

Denim van Pike Brothers

Japan Denim van TellasonJapan Denim van Tellason

Japan Denim van Tellason

Denim perfect: uit Japan

Als je de top wilt bereiken, moet je je blik op Japan richten. Het toverwoord daar is Kibata. Het staat voor een ruwe denim die ongeëvenaard is. Om deze stof in detail te begrijpen, moet je achterom kijken. Japan is relatief laat begonnen met het weven van denim. Maar ook hier werd duidelijk dat de Japanners meesters zijn in perfectie. Elke stap wordt uitgevoerd met de grootste deskundigheid en aandacht voor detail, niets wordt aan het toeval overgelaten, want het weven van denim wordt beschouwd als een kunst waarbij kosten noch moeite mogen worden gespaard. De garens voor de Kibata zijn ringgesponnen van het beste (en duurste) langstapelige katoen op de markt. Ringgesponnen garens hebben zogenaamde slubs (ruwweg vertaald als verdikkingen). Zij geven het latere weefsel een kenmerkende structuur, en deskundigen uit de sector zijn het daarmee eens:

Japan Denim van BlaumannJapan Denim van Blaumann

Bij geen enkel ander garen is deze structuur zo perfect als bij de Japanners. Dan zijn er nog de oude, traag bewegende schietspoelweefgetouwen in perfecte staat, die de meesterlijke samenhang van het weven mogelijk maken die aan de hoge normen voldoet. En terwijl elders dergelijke stoffen pas sinds enkele jaren weer worden gebruikt, hebben de Japanse bedrijven altijd vastgehouden aan handmatige produktie en de stoffen onafhankelijk van modetrends geweven. Tot op de dag van vandaag is het productievolume klein en blijft het grootste deel op de Japanse binnenlandse markt. Hier en daar vind je echter ook jeans van Japans denim. Blaumann, bijvoorbeeld, gebruikt een 15-oz Japanse denim voor zijn jeans.

Het ding met de was

Als u gewoon op zoek bent naar ruwe denim van hoge kwaliteit, kunt u die ook elders vinden, bijvoorbeeld in Turkije. Oude pendelweefgetouwen zijn daar ook nog steeds in gebruik, en de denim die daar vandaan komt wordt bijvoorbeeld door Pike Brothers gebruikt. Verreweg de meeste spijkerbroeken die tegenwoordig worden geproduceerd, zijn niet van ruw denim gemaakt. Zij ondergaan tijdens de productie veel verschillende processen die het gevoel, het uitzicht en de rekbaarheid van de stof beïnvloeden. Soms is er meer, soms minder chemie bij betrokken. De laatste stap is altijd het wassen, waarvoor gewoonlijk veel water nodig is. Hier komen vooral jonge jeansmerken in beeld die het idee van duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Het Hamburgse label Goodsociety, bijvoorbeeld, wast zijn jeans zonder chloor en andere milieuonvriendelijke stoffen. In ultramoderne waterbehandelingsinstallaties wordt een groot deel van het proceswater opgevangen, gereinigd, gerecycleerd en constant teruggevoerd in de productiecyclus. Het energie- en waterverbruik wordt dus tijdens het hele proces zo laag mogelijk gehouden.