Niewsbrief

Recept

Gegist maanzaad broodjes met framboos kardemom vulling

Pasen bakkenPasen bakken

Voor velen hoort gistgebak bij Pasen zoals peperkoek bij Kerstmis. In de vorm van vlechten, slakken of dierenmotieven - haas en lam doen de groeten - versieren zij niet alleen de paasontbijttafel, maar verspreiden zij ook hun heerlijke, zoete en warme geur tijdens het bakken en vervullen zij ons met vol verwachting naar het luchtige gebak. Onze maanzaadbroodjes hebben een beetje van dat alles, zelfs kardemom, dat in dit land gewoonlijk alleen in de winter wordt gebruikt. Frambozen zorgen voor een fruitige noot en krokante kruimels geven ze een onweerstaanbare bekroning.

De ingrediënten (hoeveelheden voor kleine taartvorm 56296)

Voor het gistdeeg: 70 ml melk, 150 g speltmeel (type 630), 7 g gist, 30 g suiker, 30 g boter, 15 g gemalen maanzaad, 1 snufje zout, 1 eierdooier

Voor de crumble: 15 g boter, koud 30 g bloem, 10 g suiker, 1 snufje kaneel, 1 snufje zout

Voor de vulling: 35 g zachte boter, 1 theelepel gemalen kardemom, 25 g brauner suiker, 90 g bevroren frambozen, ½ theelepel zetmeel

De voorbereiding

11

(1) Gistdeeg: Verwarm voor het gistdeeg de melk tot lauw. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Verkruimel de gist in het putje, voeg 1 theelepel van de suiker toe en giet het over de melk. Klop nu goed met een beetje bloem van de zijkant tot de gist is opgelost. Dek af en laat ongeveer 15 minuten rusten tot het gistmengsel begint te borrelen. Maal ondertussen de maanzaadjes fijn.

22

Smelt de boter en laat afkoelen tot ze lauw is. Voeg het gist-melkmengsel samen met het zout, de eierdooier, de resterende suiker en het maanzaad toe en kneed alles met uw handen of de deeghaak van de mixer gedurende enkele minuten tot een glad en elastisch deeg dat goed loskomt van de rand van de kom. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan een beetje bloem toe. Dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

33

(2) Crumble: Meng voor de crumble alle ingrediënten samen in een kom en werk ze met je vingers tot kruimels. In de koelkast zetten. Bekleed een springvorm of ovenschaal met bakpapier. Haal het gerezen gistdeeg uit de kom, kneed het kort en rol het op een licht bebloemd werkvlak uit tot een rechthoek van ongeveer 25 x 35 cm.

44

(3) Vulling: Meng voor de vulling de boter, kardemom en suiker en verdeel over het deeg. Hak de frambozen grof, meng ze met zetmeel en verdeel ze ook over het deeg. Rol het deeg vanaf de lange kant strak op. Van beide uiteinden ongeveer 2 cm afsnijden en de rest met een scherp mes in 7 gelijke stukken snijden. Leg ze voorzichtig in de vorm met de gesneden kant naar boven. Dek af en laat ongeveer 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur tot het volume merkbaar is toegenomen.

55

Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte. Verdeel het kruimeldeeg over de slakken en bak ze op een rooster op de tweede plank van onderen in ca. 25-30 minuten goudkleurigbraun.