Menu

Luisenhaller keukenzout

Luisenhaller keukenzout
€ 3,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
op voorraad, Levering in 4-5 dagen
Gratis verzending! Tot en met 31.10.2022 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

Algemene informatie

Fijn vacuümzout. Van de Saline Luisenhall

In Pfannensaline Luisenhall in Göttingen, opgericht in 1854, wordt het zout als geconcentreerde pekel uit een diepte van 450 meter naar boven gehaald, waar het miljoenen jaren lang moet hebben vastgezeten, ver weg van alle milieu-invloeden. Daar komt het pekelwater eerst tot rust in grote eikenhouten bekkens en bezinkt het zwevende deeltjes alvorens het in kookpannen van tweevingerdikke ketelplaat te laten stromen. Onder de ruimteverslindende pannen branden gestadige kolenvuren die de pekel verhitten tot er stoom ontstaat en het zout kristalliseert, dat nu kan worden afgeschuimd. Het is een mild pikant keukenzout voor elke dag, volledig zonder chemische toevoegingen. In de loop van een jaar produceert Luisenhall op deze manier evenveel als de grote spelers in de sector voor het ontbijt doen.

Het witte goud: zout

Zout, dat essentieel is voor onze voeding, is al sinds de oudheid een gewilde smaakmaker. Veel steden baseerden hun welvaart op deze zeldzame grondstof, het "witte goud", zoals Halle (van het Oudhoogduitse hall = zout), Schwäbisch Hall of Bad Reichenhall.

Verschillen. Klein, maar fijn

Tegenwoordig is zout overal en in bijna elke hoeveelheid verkrijgbaar; veel zout is afkomstig van industriële productie en is natriumchloride in zijn zuivere vorm. Koks en fijnproevers geven echter de voorkeur aan zout uit gegarandeerde herkomstgebieden, en met traditionele extractiemethoden ontwikkelt zich weer een gevoel voor de smaaknuances van zouten uit verschillende herkomstgebieden. Want met zout is het blijkbaar net als met mineraalwater, waarvan het mineraalgehalte gemeten naar volume ook zeer laag is en toch de smaak aanzienlijk beïnvloedt.

Gewonnen uit de zee of gedolven uit de bergen

De oudste vorm van zoutwinning is de verdamping van zeewater. Zowel aan de Atlantische kust als aan de Noordzeekust wordt het zeewater nog geteeld in zoutmoerassen en wordt het zout onder de zon van bekken naar bekken verplaatst tot zich kristallen vormen bij een zoutgehalte van 280 g/l. Het hoogste zoutgehalte is dat van fleur de sel. De fleur de sel, de beste kwaliteit, wordt vervolgens met de hand als een flinterdun laagje afgeroomd met een houten schep.
Later begon men zout te winnen uit ondergrondse aders in de vorm van pekel. Dit is ook het geval in Luisenhall, waar de pekel eerst op grote diepte in zoute bekkens wordt gewonnen. Een blik in de hal van de zoutziederij van Luisenhall toont de turkooisgroene pekel die in eikenhouten bekkens rust, zodat zwevende deeltjes kunnen bezinken voordat zij in de kookpannen wordt geleid. Daar kookt het zout tot de zoutkristallen geoogst kunnen worden.

Ingrediënten en notities:

Verkoopsomschrijving:

Zout

Ingrediënten:

Zout

Oorsprong / herkomst:

Duitsland

Verantwoordelijke exploitant van een levensmiddelenbedrijf:

Saline Luisenhall GmbH
Greitweg 48
37081 Göttingen
Duitsland

Productinformatie

Artikel nummer 55341

1 kg verpakking
Meer artikelen van de fabrikant:
Vraag over het product

Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

Wij helpen graag

Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 26 26 101 of op elk moment info@manufactum.nl

Cadeaubon

Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

Cadeaubon kopen
Menu