Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Verwijder slakkeneieren

Verwijder slakkeneierenVerwijder slakkeneieren

In de nazomer en herfst leggen de slakken hun eieren op verschillende plaatsen in de tuin: tot 400 per dier. Om te voorkomen dat de slakkenpopulatie jaar na jaar toeneemt, moet het leggen van eieren zoveel mogelijk worden verhinderd of moeten de legsels worden opgespoord en verwijderd.

Uitrusting:
Gereedschap en toebehoren: schoffel, hark of cultivator, hark of handeg, transportbak voor het verwijderen van mulchlagen, werkhandschoenen.

Instructies

  • Controleer altijd bijzonder "bedreigde" plaatsen in de tuin in deze tijd van het jaar. Nagels leggen hun eitjes (een verzameling van tientallen melkwitte bolletjes ter grootte van een speldenknop) bij voorkeur in spleten en kieren in de grond of in dood hout, aan de rand van bedden, aan de randen van paden, onder regentonnen, plantenbakken, stukken hout, losse stenen, lagen bladeren en mulch, op de compost of in gaten in de grond die zijn ontstaan bij het oogsten van groenten.
  • De meest effectieve manier is om het leggen van eieren helemaal te voorkomen. Houd daartoe bijvoorbeeld de grond van de bedden kruimelig en glad door de bovengrond regelmatig los te maken en schoffel in de herfst onmiddellijk alle geoogste bedden en egaliseer ze met een hark of een handeg.
  • Verwijder nu lagen mulch die de bedden in de zomer goed hebben gedaan in tuinen met veel slakken.
  • Let er bij het strooien van compost op dat u geen slakkeneitjes (ronde, witte balletjes) verspreidt.
  • Verberg gevonden nesten: De eieren drogen uit in de zon of worden opgegeten door vogels.
Typisch legsel van de slakTypisch legsel van de slak

Typisch legsel van de slak

Niveau bedNiveau bed

Om eileg in de grond te voorkomen, moeten geoogste bedden onmiddellijk worden geschoffeld en geëgaliseerd.

Stro als mulch in de moestuinStro als mulch in de moestuin

... en verwijder mulchlagen in de groentetuin in de vroege herfst