Niewsbrief

Tuinjaar

Zaai het gazon en maak het klaar voor de winter

Zaai het gazon en maak het klaar voor de winterZaai het gazon en maak het klaar voor de winter

September is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen, omdat de grond nog warm is, maar de lucht al koeler. Het bestaande gazon moet nu ook worden geregenereerd na de zware belasting van de afgelopen zomermaanden - als gevolg van hoge temperaturen, langere droge perioden en intensief gebruik van het gebied - zodat de gazongrassen goed gesterkt de winter in kunnen gaan.

U heeft nodig:
Gereedschap en toebehoren: scherpe schaar met korte, gebogen bladen ("rozenschaar"), werkhandschoenen met stekels, oogstbak (niet te groot, liever plat), bakje voor stekjes.

Instructies

  • Maai het gazon zo diep mogelijk en verwijder het maaisel van het gebied.
  • Dethatch verdichte, matte, bemoste of zwaar onkruidrijke gebieden zodat de lucht de wortels weer kan bereiken, ze zonder concurrentie voedingsstoffen uit de grond kunnen opnemen en de grassen van het gazon goed worden blootgesteld. Verwijder het losgekomen gras en mos van het gebied.
  • Vanaf het midden van de maand bemesten met een gekalibreerde organische gazonmest of een dunne laag compost. (Dit is tevens de laatste bemesting van het gazon van het jaar.)
  • Als het gazon na het verticuteren grotere kale plekken vertoont, vult u het met een zand-compostmengsel en zaait u het opnieuw in.
  • Maak de kale plekken eerst los met een hark (of met een vork als de grond erg verdicht is) en strijk de grond dan weer glad. Breng bovendien een laag goede, onkruidvrije grond of fijn gezeefde compost aan van ongeveer 3 cm dik, waardoor de zaden goede groeiomstandigheden krijgen. Het niveau van de bewerkte zone moet iets boven het omliggende gazon liggen, aangezien de grond later nog zal bezinken.
  • Spreid het zaad gelijkmatig over het gebied in een brede dobbelsteen; zaai bij herinzaai iets dichter dan bij de aanleg van een nieuw gazon.
  • Hark het zaad plat en rol of druk de grond aan. Gebruik een hark of een schop om kleine oppervlakten aan te stampen; voor grotere nieuwe planten gebruikt u een gazonroller - die u bijvoorbeeld ook kunt lenen bij tuincentra, bouwmarkten of coöperaties (Raiffeisen).
  • Water goed, maar zorg ervoor dat de zaden niet weggespoeld worden. Dit kan het beste gebeuren door een sproeier te gebruiken. Houd de ingezaaide zone vervolgens gedurende ongeveer vier weken vochtig.
Zoden zaaienZoden zaaien

Opkomende kale plekken opnieuw inzaaien

Bij de aanleg van een nieuw gazon, breedwerpig zaaienBij de aanleg van een nieuw gazon, breedwerpig zaaien

Als u een nieuw gazon aanlegt, zaai dan breed ...

Geef het gazon na het rollen grondig water.Geef het gazon na het rollen grondig water.

... en na het rollen, grondig bestrooien.

Andere onderwerpen

Gazononderhoud na de winterGazononderhoud na de winter

Tegen het einde van de maand kan het gazon op de meeste plaatsen voor het eerst worden gemaaid. Het is ook raadzaam om het gazon na de afgelopen winter grondig te onderhouden om de grassen een goede start te geven in het komende seizoen.

Ontdek nu
Maai het gras.Maai het gras.

Nu groeit het gazon bijzonder snel; het moet nu regelmatig worden gemaaid, ongeveer een keer per week, om een gelijkmatige, dichte oppervlakte te creëren. Door het herhaaldelijk maaien vertakken de grassen zich aan de basis en wordt de groei dicht en blijft gelijkmatig. Een richtlijn voor de maaifrequentie is om de zeven dagen, eventueel vaker in de maanden mei en juni wanneer de grassen bijzonder snel groeien.

Ontdek nu
Laatste maaibeurt van het gazonLaatste maaibeurt van het gazon

Bij zacht weer is de laatste maaibeurt van het gazon misschien pas half november nodig. Een maaihoogte van ongeveer vier centimeter is de beste manier voor de grassen om de winter door te komen; tegelijkertijd kan het resterende afgevallen blad worden verwijderd en, indien nodig, worden bemest en gekalkt.

Ontdek nu