Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Gazononderhoud na de winter

Gazononderhoud na de winterGazononderhoud na de winter

Tegen het einde van de maand kan het gazon op de meeste plaatsen voor het eerst worden gemaaid. Het is ook raadzaam om het gazon na de afgelopen winter grondig te onderhouden om de grassen een goede start te geven in het komende seizoen.

Het is nodig:

 1. Zaad: gazonzaad, als kale plekken opnieuw moeten worden ingezaaid.
 2. Gereedschap: grasmaaier, verticuteermachine, grasbeluchter, hark, eventueel een vork, schop.
 3. Toebehoren: fijne composteerbak of doorworpscherm, sproeier.
 4. Meststof: fijn gezeefde compost, gazonmeststof.

Instructies

 • Maai het gazon zo diep mogelijk ** tot een stengellengte van ongeveer 3 cm. De stekken kunnen als een dun laagje mulch worden uitgespreid, bijvoorbeeld op de groentebedden.
 • ** Vertroebelde, met mos begroeide of sterk onkruidachtige plekken moeten worden verwijderd** om de grassen de beste groeiomstandigheden te bieden zonder concurrentie van andere planten om licht, lucht en voedingsstoffen.
 • Als het gazon na het verticuteren grotere kale plekken vertoont, zaai daar dan opnieuw in. Met de toenemende zonneschijnduur en de meestal vochtige grond is april (naast september) een ideale maand voor deze maatregel. Het is echter belangrijk dat de grond niet meer nat en koud is, anders zou het zaad van fijnere grassoorten kunnen gaan rotten in plaats van te ontkiemen.
 • Maak de kale plekken eerst los met een hark (met een vork als de grond erg verdicht is) en strijk de grond dan weer glad. Breng bovendien een ongeveer 3 cm dikke laag goede, onkruidvrije grond of fijn gezeefde compost aan, die de zaden goede groeiomstandigheden geeft. Het niveau van de bewerkte zone moet iets boven het omliggende gazon liggen, aangezien de grond later nog zal bezinken.
 • Na het zaaien hark de zaden plat en stamp het gebied aan met de harkkop of een schop. Bij herinzaai iets dichter zaaien dan bij een nieuwe aanplant.
 • Water goed, maar pas op dat u de zaden niet wegspoelt. Dit kunt u het beste doen door een sproeier te gebruiken. Houd de ingezaaide zone gedurende ongeveer vier weken vochtig.
 • Strooi een speciale gazonmeststof over het hele oppervlak ** om de planten de komende weken van de nodige voedingsstoffen te voorzien.
Maai het gazon zo laag mogelijk, tot een stengellengte van ongeveer 3 cm.Maai het gazon zo laag mogelijk, tot een stengellengte van ongeveer 3 cm.

Maai het gazon zo laag mogelijk, tot een stengellengte van ongeveer 3 cm.

Verticuteer matte, bemoste of sterk onkruidrijke gebiedenVerticuteer matte, bemoste of sterk onkruidrijke gebieden

Verticuteer matte, bemoste of sterk onkruidrijke gebieden

Gelijkmatig water geven, het beste met een sproeierGelijkmatig water geven, het beste met een sproeier

Gelijkmatig water geven, het beste met een sproeier

Andere onderwerpen

Zaai het gazon en maak het klaar voor de winterZaai het gazon en maak het klaar voor de winter

September is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen, omdat de grond nog warm is, maar de lucht al koeler. Het bestaande gazon moet nu ook worden geregenereerd na de zware belasting van de afgelopen zomermaanden - als gevolg van hoge temperaturen, langere droge perioden en intensief gebruik van het gebied - zodat de gazongrassen goed gesterkt de winter in kunnen gaan.

Ontdek nu
Maai het gras.Maai het gras.

Nu groeit het gazon bijzonder snel; het moet nu regelmatig worden gemaaid, ongeveer een keer per week, om een gelijkmatige, dichte oppervlakte te creëren. Door het herhaaldelijk maaien vertakken de grassen zich aan de basis en wordt de groei dicht en blijft gelijkmatig. Een richtlijn voor de maaifrequentie is om de zeven dagen, eventueel vaker in de maanden mei en juni wanneer de grassen bijzonder snel groeien.

Ontdek nu
Laatste maaibeurt van het gazonLaatste maaibeurt van het gazon

Bij zacht weer is de laatste maaibeurt van het gazon misschien pas half november nodig. Een maaihoogte van ongeveer vier centimeter is de beste manier voor de grassen om de winter door te komen; tegelijkertijd kan het resterende afgevallen blad worden verwijderd en, indien nodig, worden bemest en gekalkt.

Ontdek nu
Menu