Niewsbrief

Tuinjaar

Buxus in vorm zagen

Buxus in vorm zagenBuxus in vorm zagen

De groenblijvende buxus - zoals bijvoorbeeld taxus of liguster - is bij uitstek geschikt om in precieze vormen gesnoeid te worden, zoals bollen of kegels, of tot lage hagen als perkranden. Om ervoor te zorgen dat de planten hun vorm behouden, goed vertakken en dichtgroeien, moeten ze tussen eind april en september ten minste twee keer, en bij voorkeur drie keer, worden gesnoeid. De eerste snoeibeurt moet worden uitgevoerd tussen eind april en begin juni, d.w.z. vóór het einde van de eerste groeifase, die rond eind juni haar hoogtepunt bereikt.

Uitrusting:

  1. Gereedschap: scherpe bypass-scharen met zo lang mogelijke bladen of heggenscharen met rechte bladen.
  2. Accessoires: opvangbak voor stekken, gieter, doek voor het afvegen van de schaarmessen, nauwsluitende werkhandschoenen.
Meer snijdata

De tweede (onderhouds)snoeibeurt moet uiterlijk begin september worden uitgevoerd. Later snoeien is niet aan te raden, omdat de volgende nieuwe scheuten pas in de winter voldoende rijp zijn en dit ertoe kan leiden dat de hele plant bevriest. Het mooiste resultaat wordt bereikt met een extra snoeibeurt rond eind juli.

Instructies

  • Alleen knippen bij bewolkt weer. Sterk zonlicht kan leiden tot verbranding, overmatige verdamping en daardoor bruinverkleuring van de bladeren op de vele snijvlakken die ontstaan. Het vooraf bevochtigen van de plant met water vergemakkelijkt ook het snoeiwerk en voorkomt zo onnodige schade.
  • Werk met een zeer scherpe schaar met schone, niet klevende, vuile bladen. Maak de bladen tijdens het knipwerk ook tussendoor schoon en vochtig.
  • Om ook bij moeilijkere vormen een goed overzicht te houden, snijdt u van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Knip daarbij iets in de bladgroei van het vorige jaar of de vorige mannetjes om dicht loof en een bossige groei te krijgen. Verwijder alle dode takken en snoeiafval die tijdens het werk op de plant komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat schimmelziekten minder kans krijgen om zich te ontwikkelen of te verspreiden.
  • Snoei helemaal niet in het jaar van aanplant om de plant de tijd te geven om te groeien.