Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Planten van rozen in potten

Planten van rozen in pottenPlanten van rozen in potten

Veel rozensoorten zijn zeer geschikt om in grotere potten te worden geplant en vormen zo zeer mooie, deels ook geurige, winterharde potplanten. Het is nu een goed moment om rozen in bakken te planten of om oudere rozen in pot te verpotten.

Het is nodig:

 1. Planten: rozen geschikt voor aanplant in containers.
 2. Gereedschap: scherpe bypass-schaar met korte bladen ("rozenschaar"), handschep of goot met groot volume.
 3. Accessoires: vorstbestendige, grote plantenbakken (houd bij de keuze rekening met de groeiwijze en de grootte van de roos), vochtbestendige werkhandschoenen.
 4. Bodem en bemesting: substraat van goede kwaliteit (bijvoorbeeld een speciale rozengrond), minerale depotmeststof of organische meststof met een grove structuur (bijvoorbeeld hoornkrullen), drainagemateriaal (gebroken klei, grind, geëxpandeerde klei).

Voorbereidende werkzaamheden

 • Geef rozen met blote wortel enkele uren volledig onder water voordat ze worden geplant. Eén tot twee uur is voldoende; laat de planten niet langer dan een dag in het water staan, anders krijgen de wortels te weinig zuurstof. Voor rozen in potten dompelt u de kluit (inclusief de pot) onder tot deze volledig verzadigd is met water en er geen luchtbellen meer verschijnen.
 • Snij zowel de wortels als de bovengrondse scheuten weg. Gebruik hiervoor een scherpe schaar die geen blauwe plekken of vieze snijwonden veroorzaakt. Snijd de wortels tot ongeveer een handbreedte onder de worteltak (ongeveer 25 cm) en verwijder ook netjes alle gebroken of beschadigde worteldelen. Bij aanplant in het voorjaar kort u de scheuten in tot ongeveer 15 cm (bij aanplant in het najaar blijft ongeveer 30 cm over); verwijder ook hele scheuten van zeer sterke planten. Vijf scheuten zijn ruim voldoende, meer zou de roos bij de groei alleen maar onnodige kracht kosten. Goede kwekerijen doen dit zogenaamde plantensnoeien zelf voor de verkoop, zodat de klant een roos krijgt die klaar is om geplant te worden.

Instructies

 • Kies een voldoende grote plantenbak** - hij moet een inhoud van minstens 20 liter hebben. Kleinere potten zijn alleen geschikt voor zeer compacte teelt en kleine soorten (bijvoorbeeld bodembedekkers of polyantharosen). Het moet in ieder geval een voldoende aantal niet te kleine drainagegaten hebben en veilig vorstvrij zijn. **Hoge, smalle potten zijn bijzonder geschikt, omdat rozen vooral naar beneden wortelen en niet zozeer over de breedte.
 • Vul de bodem van de bak eerst met een 4 tot 5 cm dikke drainagelaag van gebroken klei of grind. Geëxpandeerde klei is ook zeer geschikt, omdat het zeer licht is en geen gewicht toevoegt aan de toch al logge grote bakken.
 • Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond. Een handschep of schop met een groot volume is geschikt voor het vullen van de grond. ** Het substraat mag niet vers bemest zijn;** toevoeging van een traagstromende depotmeststof is echter mogelijk. Als alternatief kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornschaafsel.
 • Plant de roos zo in de pot dat het oculatiepunt ongeveer 5 cm onder het grondoppervlak zit - ook na aandrukken en goed water geven.
 • Voorzie de roos zo nodig van een mooi plantenscherm.
Kies een voldoende grote plantenbakKies een voldoende grote plantenbak

Kies een voldoende grote plantenbak - hij moet een volume van ten minste 20 liter hebben.

Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond.Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond.

Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond.

Aan het substraat kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornkrullen.Aan het substraat kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornkrullen.

Aan het substraat kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornkrullen.

Opmerking over winterhardheid

Bij alle kuipplanten die buiten overwinteren, bestaat het risico dat de grond in het wortelgedeelte volledig bevriest. Dit kan schade veroorzaken - vooral bij ongunstige weersomstandigheden zoals een plotselinge temperatuurdaling - zelfs aan planten die anders zonder problemen winterhard zijn. Daarom moet vóór de eerste strenge vorst een passende winterbescherming worden aangebracht.

Andere onderwerpen

Rozen plantenRozen planten

Rozen die in oktober zijn geplant, vormen dit jaar nieuwe wortels - voordat de grond doorvriest. Daardoor lopen ze het volgende voorjaar krachtiger uit dan rozen die later worden geplant, beginnen ze het nieuwe tuinseizoen met meer vitaliteit en bloeien ze ongeveer tien dagen eerder.

Ontdek nu
Bemest rozen na de hoofdbloeiBemest rozen na de hoofdbloei

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu
Snoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderenSnoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderen

Als planten binnen dezelfde vegetatieperiode een tweede keer bloeien, wordt dit remontage genoemd. Deze herbloei wordt gestimuleerd of kan worden bevorderd door passende snoeiwerkzaamheden.

Ontdek nu
Menu