Niewsbrief

Tuinjaar

Planten van rozen in potten

Planten van rozen in pottenPlanten van rozen in potten

Veel rozensoorten zijn goed geschikt om in grotere bakken te planten en zijn dus zeer mooie, deels ook geurige, winterharde containerplanten. Het is nu een goede tijd om rozen in containers te planten of om oudere rozen in potten te verpotten.

Het is nodig:

  1. planten: rozen geschikt voor aanplant in bakken.
  2. gereedschap: scherpe bypass-schaar met korte bladen ("rozenschaar"), handschop of schop met groot volume. 3. accessoires: vorstbestendige, grote plantenbakken (houd bij de keuze rekening met de groeiwijze en de grootte van de roos), vochtbestendige werkhandschoenen.
  3. grond en meststof: substraat van goede kwaliteit (bijvoorbeeld een speciale rozengrond), minerale depotmeststof of organische meststof met een grove structuur (bijvoorbeeld hoornkrullen), drainagemateriaal (gebroken klei, grind, geëxpandeerde klei).

Voorbereidende werkzaamheden

  • Geef rozen met blote wortel enkele uren voor het planten volledig onder water. Eén tot twee uur is voldoende; laat de planten niet langer dan een dag in het water staan, anders krijgen de wortels te weinig zuurstof. Bij containerrozen dompelt u de kluit (inclusief de pot) onder totdat deze volledig verzadigd is met water en er geen luchtbellen meer verschijnen.
  • Knip zowel de wortels als de bovengrondse scheuten terug. Gebruik hiervoor een scherpe schaar die geen kneuzingen of rommelige sneden veroorzaakt. Knip de wortels tot ongeveer een handbereik onder de worteltak (ongeveer 25 cm) en verwijder ook alle gebroken of beschadigde worteldelen netjes. Bij het planten in het voorjaar kort u de scheuten in tot ongeveer 15 cm (bij het planten in het najaar bleef ongeveer 30 cm over); bij zeer sterke planten verwijdert u ook hele scheuten. Vijf scheuten zijn ruim voldoende, meer zou de roos alleen maar onnodige kracht kosten bij het groeien. Goede kwekerijen doen dit zogenaamde plantensnoeien zelf voor de verkoop, zodat de klant een plantklare roos krijgt.

Instructies

  • Kies een voldoende grote plantenbak– deze moet een volume hebben van ten minste 20 liter. Kleinere bakken zijn alleen geschikt voor zeer compacte teelt en kleine soorten (bijvoorbeeld bodembedekkers of polyantharosen). In ieder geval moet de bak voldoende afwateringsgaten hebben die niet te klein zijn, en veilig vorstbestendig zijn. Hoge, smalle containers zijn bijzonder geschikt, omdat rozen vooral naar beneden wortelen en niet zozeer over de breedte.
  • Vul eerst een 4 tot 5 cm dikke drainagelaag van gebroken klei of grind op de bodem van de container. Uitgeblazen klei is ook ideaal voor dit doel, omdat het zeer weinig weegt en geen extra gewicht toevoegt aan de toch al logge grote containers.
  • Voor het vullen Gebruik alleen een zeer goed, structureel stabiel substraat, bijvoorbeeld een speciale rozengrond. Voor het vullen van de grond is een grote handschep of schop geschikt. Het substraat mag niet vers bemest zijn; toevoeging van een langzaam stromende depotmeststof is echter mogelijk. Als alternatief kan een grove, dus langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornschaafsel.
  • Plant de roos zo in de bak dat het entpunt ongeveer 5 cm onder het oppervlak van de grond ligt - ook na aandrukken en goed water geven.
  • Voorzie de roos eventueel van een mooi plantenlabel.
Kies een voldoende grote plantenbakKies een voldoende grote plantenbak

Kies een voldoende grote plantenbak - hij moet een volume van ten minste 20 liter hebben.

Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond.Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond.

Gebruik voor het vullen alleen een zeer goede, structureel stabiele ondergrond, bijvoorbeeld een speciale rozengrond.

Aan het substraat kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornkrullen.Aan het substraat kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornkrullen.

Aan het substraat kan een grove, d.w.z. langzaam afbrekende organische meststof worden toegevoegd: bijvoorbeeld hoornkrullen.

Opmerking over winterhardheid

Bij alle kuipplanten die buiten overwinteren, bestaat het risico dat de grond in het wortelgedeelte volledig bevriest. Dit kan schade veroorzaken - vooral bij ongunstige weersomstandigheden zoals een plotselinge temperatuurdaling - zelfs aan planten die anders zonder problemen winterhard zijn. Daarom moet vóór de eerste strenge vorst een passende winterbescherming worden aangebracht.

Andere onderwerpen

Rozen plantenRozen planten

Rozen die in oktober zijn geplant, vormen dit jaar nieuwe wortels - voordat de grond doorvriest. Daardoor lopen ze het volgende voorjaar krachtiger uit dan rozen die later worden geplant, beginnen ze het nieuwe tuinseizoen met meer vitaliteit en bloeien ze ongeveer tien dagen eerder.

Ontdek nu
Bemest rozen na de hoofdbloeiBemest rozen na de hoofdbloei

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu
Snoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderenSnoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderen

Als planten binnen dezelfde vegetatieperiode een tweede keer bloeien, wordt dit remontage genoemd. Deze herbloei wordt gestimuleerd of kan worden bevorderd door passende snoeiwerkzaamheden.

Ontdek nu