Niewsbrief

Tuinjaar

Bemest rozen na de hoofdbloei

Bemest rozen na de hoofdbloeiBemest rozen na de hoofdbloei

Om rozen gezond en groeikrachtig te houden en ervoor te zorgen dat de remontantvariëteiten in de herfst goed bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een stevige topdressing nodig.

Het is nodig:

  1. Gereedschap: rozenvork (klein of groot) of hark, handstamper.
  2. Accessoires: gieter met afneembare sproeier, doornbestendige werkhandschoenen.
  3. Meststof: organische universele meststof, speciale organische meststof voor rozen of vloeibare organische meststof.

Instructies

  • Gebruik een specifieke organische meststof voor rozen (om te sproeien of te besproeien), een organische universele meststof, kaliumrijke houtas of netelvloeistof. Deze organische meststoffen hebben - in tegenstelling tot de minerale meststoffen - het voordeel dat zij langzaam in de bodem worden afgebroken en geleidelijk beschikbaar komen voor de plant. Er is geen gevaar voor overbemesting, en de roos wordt gedurende langere tijd optimaal gevoed. Bovendien hebben organische meststoffen een positief effect op het bodemleven en bevorderen ze de humusvorming.
  • Eigen rozenstruiken kunnen ook goed bemest worden met afgezette paardenmest.
  • Vergeleken met andere planten hebben rozen verhoudingsgewijs veel magnesium nodig. Magnesium is nodig voor de vorming van sterke, wat hardere bladeren die minder gevoelig zijn voor aanvallen van ziekten of plagen.
  • Strooi voor perkrozen de meststof over de grond en werk de meststof voorzichtig in de grond met een speciale rozenvork met twee tanden of een hark zonder de wortels te beschadigen. Bij droog weer achteraf water geven, zodat de meststof in de grond wordt gespoeld en zijn werking kan ontplooien.
  • Giet vloeibare meststof rechtstreeks in het wortelgedeelte van de roos met een kan zonder spuit.
  • Voor rozen in pot is een tweesnijdende rozenvork in een kleiner formaat ook nuttig (of een soortgelijk instrument), waarmee ook meststof kan worden ingebracht in potten met veel wortels. Prik daartoe een paar gaatjes in de grond, laat de meststof erin sijpelen en geef vervolgens zo nodig water.
Giet de vloeibare meststof rechtstreeks in het wortelgedeelte van de roos met behulp van een kan zonder spuit.Giet de vloeibare meststof rechtstreeks in het wortelgedeelte van de roos met behulp van een kan zonder spuit.

Giet de vloeibare meststof rechtstreeks in het wortelgedeelte van de roos met behulp van een kan zonder spuit.

Diverse organische meststoffen voor rozenDiverse organische meststoffen voor rozen

Diverse organische meststoffen voor rozen

Bemest oudere, ingegroeide rozenstruiken met paardenmestBemest oudere, ingegroeide rozenstruiken met paardenmest

Bemest oudere, ingegroeide rozenstruiken met paardenmest

Andere onderwerpen

Gesneden rozenGesneden rozen

De meningen over de juiste manier om rozen te snoeien zijn even uiteenlopend als - vaak - fel omstreden. Maar wat het juiste tijdstip betreft, bestaat er tenminste een eenvoudige, vrij objectieve regel uit de Fenologische Tuinkalender (waarmee data voor regelmatig tuinieren kunnen worden vastgesteld op basis van natuurverschijnselen): Rozen worden gesnoeid in de lente, als de forsythia in bloei staat.

Ontdek nu
Rozen klaarmaken voor de winterRozen klaarmaken voor de winter

In de herfst moet er nog wat werk worden verricht in het rozenperk: Om de oculatieplaats tegen strenge vorst te beschermen, moeten lange scheuten worden opgestapeld en zo nodig ingekort.

Ontdek nu
Rozenbottels oogstenRozenbottels oogsten

Veel wilde rozen, zoals appel-, aardappel- of hondsroos, produceren na de bloei rozenbottels, die in de nazomer en de herfst rijpen. De rozenvruchten hebben een zeer hoog vitamine C-gehalte en kunnen worden verwerkt tot heerlijke jam, sap of puree wanneer ze vers zijn, of tot verfrissende en heilzame thee wanneer ze gedroogd zijn.

Ontdek nu