Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Markeer "beste drager" voor aardbeien

Markeer "beste drager" voor aardbeienMarkeer "beste drager" voor aardbeien

Ten laatste tijdens het hoofdoogstseizoen kunt u zien welke aardbeiplanten bijzonder goed dragen. Voor de vermeerdering mogen alleen zogenaamde best-darers worden gebruikt, omdat laagproductieve moederplanten deze negatieve eigenschap gewoonlijk doorgeven aan de jonge planten.

U hebt nodig:
Gereedschap: schaar, mes of een spade met een scherpe rand. Accessoires: materiaal om de aardbeiplanten te markeren (etiketten, stokjes of iets dergelijks).

Instructies

  • Controleer de goeddragende moederplanten op aantasting door ziekten (bijvoorbeeld diverse schimmelziekten zoals botrytis, wortelrot of meeldauw). Selecteer alleen perfect gezonde planten.
  • Markeer de geselecteerde planten met een stok of lus label en laat hun uitlopers staan om jonge planten te vormen. (Plaats deze jonge planten later - nog steeds verbonden met de moederplant - in kleinere potten. Ze kunnen er een kluit in vormen en uiteindelijk in augustus of september in een nieuw aardbeienbed worden uitgeplant).
  • Op de slechtere dragende aardbeiplanten nu consequent alle ontwikkelende uitlopers verwijderen. Knip ze af met een schaar of een mes of - vooral bij grotere opstanden - prik ze ook af met een spade (met een scherp lemmet). Deze uitlopers zijn niet nodig voor de vermeerdering van de aardbeistop en zouden de moederplant alleen maar onnodig verzwakken.
Kies rijke en gezonde plantenKies rijke en gezonde planten

Kies rijke en gezonde planten

Laat de uitlopers van deze planten staan en groeienLaat de uitlopers van deze planten staan en groeien

Laat de uitlopers van deze planten staan en groeien

Zet bewortelde jonge planten in pottenZet bewortelde jonge planten in potten

Zet bewortelde jonge planten in potten

Andere onderwerpen

Een nieuw aardbeienbed aanleggenEen nieuw aardbeienbed aanleggen

Aangezien de grootte van de vruchten en de opbrengst van aardbeien met het jaar afnemen, moet de opstand uiterlijk na drie tot vier jaar volledig worden vernieuwd en moet een nieuw aardbeienbed op een andere plaats in de tuin worden geplant. Augustus is de ideale tijd hiervoor.

Ontdek nu
Oogst en verwerking van aardbeienOogst en verwerking van aardbeien

Nadat de eerste aardbeien eind mei konden worden geplukt, is de belangrijkste oogst nu in juni. Door geschikte rassen te planten, kan het aardbeiseizoen vele malen worden verlengd: Maandaardbeien of remontant rassen zoals "Mara des Bois" bijvoorbeeld, dragen tot de eerste vorst.

Ontdek nu
Aardbeien bemesten aan het einde van het oogstseizoenAardbeien bemesten aan het einde van het oogstseizoen

Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.

Ontdek nu