Niewsbrief

Tuinjaar

Uitkuisen, water geven en bemesten van balkonplanten

Planten op balkons en terrassen moeten de komende tijd bijzondere aandacht krijgen, omdat van hen vele weken of zelfs maanden van uitbundige bloei, gezond gebladerte, vitaliteit en groeikracht worden verwacht.

U hebt nodig:

 1. Gereedschap: scherp mes of bloemenschaar met puntige, smalle bladen, gieters in verschillende maten, op grotere balkons of terrassen ook sproeiers of andere besproeiingsapparaten om op een slang aan te sluiten.
 2. Accessoires: vloeibare meststof, geschikte onderzetters voor alle beplante bakken, stevige houders voor balkonbakken, eventueel balkonbakken met wateropslag.

Instructies

 • Maak de planten regelmatig schoon. Om dit te doen, moet u de verwelkte bloemen tijdig afbreken of afsnijden. Dit voorkomt verzwakking van de planten door (onnodige) zaadvorming en de verspreiding van grauwe schimmel, die vaak verwelkte bloemen aantast. Verwijder ook regelmatig beschadigd, droog of verrot gebladerte.
 • Breng ongeveer om de twee weken vloeibare meststof aan; zeer groeikrachtige planten met een sterke bloeiwijze (bijvoorbeeld petunia's) hebben een wekelijkse toediening van voedingsstoffen nodig.
 • Water regelmatig. Voor planten in potten, bakken en kuipen moeten de volgende tips in acht worden genomen:
 • Beschik alle plantenbakken met een voldoende grote schotel. Het houdt overtollig water vast dat anders ongebruikt zou weglopen. Dit water zal later door de plant worden opgenomen als dat nodig is, wanneer de kluit weer droger is geworden. Alleen tijdens lange perioden van slecht weer met veel neerslag is het raadzaam - althans bij kleinere containers - de schotels tijdelijk te verwijderen om hardnekkige wateroverlast te voorkomen.
 • Water slechts zoveel als de wortelkluit (en de schotel) kan absorberen. Dit kan betekenen dat u op zeer warme dagen twee keer water moet geven.
 • Vooral bij koel, bewolkt weer controleer of de grond echt droog is voordat u water geeft. Het waterverbruik van de installaties wordt in dergelijke weersomstandigheden aanzienlijk verminderd.
 • Na het water geven, moet de grond vochtig zijn tot aan de basis van de pot. Er zij op gewezen dat water dat uit de drainagegaten loopt, geen garantie is dat de grond vochtig is. Als de grond eerder erg droog was, zal hij zijn samengetrokken en zal het water langs de binnenkant van de pot naar beneden lopen zonder dat de grond een noemenswaardige hoeveelheid kan opnemen.
 • Daarom moet u regelmatig water geven om te voorkomen dat de grond in de tussentijd helemaal uitdroogt. Het verhardt dan aan het oppervlak en is moeilijk opnieuw nat te maken.
 • Balkonkaesten moeten horizontaal worden opgehangen, zodat het water gelijkmatig wordt verdeeld en - vooral als het grondoppervlak is verhard - niet meteen wegloopt zonder erin te dringen.
 • Als het wegens tijdgebrek niet mogelijk is de bovenstaande bewateringsregels na te leven, is het zinvol containers met een waterreservoir aan te schaffen. De toevoer houdt bij warm weer ongeveer twee tot drie dagen aan en zorgt voor een gelijkmatige toevoer van water naar de balkonplanten wanneer dat nodig is, zonder verdere tussenkomst.

Maak bloeiende planten schoon

Geef grote vaten grondig water

Balkonbox met waterreservoir