Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Hoge vaste planten, pioenrozen en dahlia's ondersteunen

Hoge vaste planten, pioenrozen en dahlia's ondersteunenHoge vaste planten, pioenrozen en dahlia's ondersteunen

Voor sommige grote vaste planten, zoals ridderspoor, asters, floxen, veel dahlia's en pioenrozen, is het nu raadzaam een steun te bevestigen. Het voorkomt dat de planten uit elkaar vallen bij wind of hevige regen en voorkomt schade door breken of buigen. Bovendien houdt een geschikte steun de groeiwijze van de plant in stand en daarmee het gewenste effect in perk en border.

U heeft nodig:
Accessoires: plantensteunen van geschikte vorm en grootte, eventueel kleinere, vertakte takken, bindmateriaal.

Instructies

  • Plaats de steun vroeg genoeg om de planten de kans te geven erin te groeien en niet te worden beschadigd door geknikte scheuten of bloemen als ze er later in worden "gedwongen".
  • Afhankelijk van de groeivorm en de hoogte zijn verschillende steunen geschikt: eenvoudige stangen waaraan de plant wordt vastgebonden, maar ook halfopen en gesloten ringen die de vaste plant omsluiten.
  • De steunen moeten ongeveer tweederde zo hoog zijn als de plant later zal zijn nadat ze stevig in de grond zijn gestoken.
  • Kies een steun met een geschikte diameter en zorg er ook bij het opbinden voor dat de planten niet te veel worden "opgebonden ". Bij harde wind zouden de scheuten anders precies bij het bindpunt afbreken. Te strak binden heeft ook visuele nadelen (ze zien er onnatuurlijk en stijf uit) en verhoogt de vatbaarheid voor ziekten, aangezien het dichte gebladerte vocht langer vasthoudt en zo schimmelaantasting bevordert.
  • Naast kant-en-klare vaste plantensteunen van metaal, hout of kunststof zijn ook dunne vertakte takken (rijshout) geschikt, die in kruisvorm voor of rond de vaste planten in de grond worden gestoken en een mooie, natuurlijk ogende steun bieden.
Manufactum tip

Als de planten compact en stabiel groeien, is het in veel gevallen niet nodig om een extra steun te bevestigen. Dit kan worden bereikt door de volgende tips in acht te nemen:

  • Er moet aandacht worden besteed aan een evenwichtige en toereikende toevoer van voedingsstoffen. Planten die te zwaar worden bemest of eenzijdig worden gevoed, zullen zwak of zacht weefsel vormen, (te) lange scheuten hebben en niet erg stabiel zijn.
  • Houd de vaste planten tamelijk droog. Dit vertraagt de groei en zorgt zo voor compactere planten.
  • Vaste planten zoals aster, chrysant of zonnebloem "knijpen" wanneer de planten ongeveer 20 cm hoog zijn - dit is het geval van half april tot half mei, afhankelijk van het weer. Om dit te doen, knijpt u de uiteinden van de scheuten uit (meestal met uw vingernagels) of knipt u ze af - de plant zal dan meer zijscheuten vormen, minder hoog worden en in plaats daarvan compacter, bossiger en steviger groeien.

Andere onderwerpen

Snoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderenSnoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderen

Als planten binnen dezelfde vegetatieperiode een tweede keer bloeien, wordt dit remontage genoemd. Deze herbloei wordt gestimuleerd of kan worden bevorderd door passende snoeiwerkzaamheden.

Ontdek nu
Plant dahlia'sPlant dahlia's

Dahlia's bloeien uitbundig in de zomer en de herfst - en nog meer als ze regelmatig worden gesnoeid. In plaats van zaden vormt de plant dan nieuwe knoppen en de bloei gaat onverminderd door tot de eerste nachtvorst.

Ontdek nu
Deel pioenenDeel pioenen

Augustus en september zijn de beste tijden om pioenen te verdelen en te verplanten (ook pioenen). Dit mag echter alleen worden gedaan als de planten op de oude plaats minder vitaal worden en minder bereid zijn om te bloeien. In principe zijn het zeer langlevende planten die lange tijd op dezelfde plaats kunnen staan. Bartiris, kerstrozen en daglelies kunnen nu ook worden verdeeld.

Ontdek nu