Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Deel pioenen

PioenenPioenen

Augustus en september zijn de beste tijden om pioenen te verdelen en te verplanten (ook pioenen). Dit mag echter alleen worden gedaan als de planten op de oude plaats minder vitaal worden en minder bereid zijn om te bloeien. In principe zijn het zeer langlevende planten die lange tijd op dezelfde plaats kunnen staan. Bartiris, kerstrozen en daglelies kunnen nu ook worden verdeeld.

Nodig:
Gereedschap en toebehoren: scherp, schoon mes, spitvork voor het oprapen, spade voor het herplanten, gieter of tuinslang met sproeikop.

Instructies

  • De onderstam van pioenen bestaat uit verdikte, op wortelstokken lijkende opslagorganen die in verschillende secties kunnen worden verdeeld, die vervolgens afzonderlijk worden verplant.
  • Was de wortelstok voor het verdelen met een waterstraal. Dit maakt het gemakkelijker om de takken en knoppen te zien en zo te beslissen waar te snijden.
  • Wees u bij het verdelen bewust van de verschillende groei van de verschillende soorten: Boerenpioenen (Paeonia officinalis) hebben veel "slapende ogen" (nauwelijks zichtbare knoppen die onder de schors zitten en die worden gestimuleerd om uit te lopen als ze flink worden teruggesnoeid), zodat ze in principe uit elk sterk wortelstuk kunnen ontspruiten. Bij zoete pioenrozen zoals Paeonia lactiflora daarentegen ontspruiten alleen de reeds duidelijk zichtbare, meestal roodgekleurde ogen. Bij het splitsen van de onderstam moet u er dus voor zorgen dat elk deel ten minste drie knoppen heeft**, zodat de planten meerdere scheuten kunnen vormen en zich het volgende jaar al krachtig kunnen ontwikkelen.
  • Gebruik voor het verdelen een scherp, schoon mes om geen vieze, rafelige sneden of kneuzingen in de wortelstokken te maken. Beschadig de omringende schors niet.
  • Bij het herplanten niet te diep zetten, anders komen de bloemen niet tot ontwikkeling en worden de pioenen lui in de bloei - desondanks duurt het na het verdelen en herplanten meestal twee jaar voordat de planten weer met hun gebruikelijke overvloed bloeien.
Enige schaars bloeiende pioenstruik overEnige schaars bloeiende pioenstruik over

Enige schaars bloeiende pioenstruik over

Let bij het verdelen van de pioen op de verdeling van de bloemknoppenLet bij het verdelen van de pioen op de verdeling van de bloemknoppen

Let bij het verdelen op de verdeling van de knoppen

Vitale pioenrozen met weelderige bloeiVitale pioenrozen met weelderige bloei

Vitale planten met weelderige bloei

Andere onderwerpen

Pioenrozen snijden voor de vaasPioenrozen snijden voor de vaas

Boeketten pioenrozen hebben nauwelijks accessoires nodig, want de prachtige bloemen komen meestal het best tot hun recht in hun eentje. Mei en juni zijn de belangrijkste bloeitijden, wanneer de bloemen ook voor de vaas kunnen worden gesneden.

Ontdek nu
Rozen plantenRozen planten

Rozen die in oktober zijn geplant, vormen dit jaar nieuwe wortels - voordat de grond doorvriest. Daardoor lopen ze het volgende voorjaar krachtiger uit dan rozen die later worden geplant, beginnen ze het nieuwe tuinseizoen met meer vitaliteit en bloeien ze ongeveer tien dagen eerder.

Ontdek nu
Bemest rozen na de hoofdbloeiBemest rozen na de hoofdbloei

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu