Niewsbrief

Tuinjaar

Tomatenzaad oogsten

Tomatenzaad oogstenTomatenzaad oogsten

Tomaten kunnen vrij gemakkelijk worden vermeerderd via zelfgeoogste zaden. De enige voorwaarde is dat er zaadstabiele rassen beschikbaar zijn die alle typische kenmerken onveranderd doorgeven aan de nakomelingen en die niet - zoals F1-hybriden - in de volgende generatie sterk splitsen en zeer inconsistente dochterplanten voortbrengen die meestal slechtere vrucht- en groeieigenschappen hebben.

Nodig:

  1. Planten/vruchten: volledig rijpe vruchten van gezonde, rijkdragende planten van zaadvaste tomatenrassen.
  2. Gereedschap en toebehoren: keuken- of tuiniersmes, groter waterglas, huishoudfolie, keukenzeef, absorberend papier (filter- of keukenpapier), plastic potjes of papieren zakjes voor het bewaren van zaden, watervaste pen.

Instructies

  • Gebruik voor het oogsten van zaad alleen volledig rijpe vruchten van gezonde, rijkdragende planten.
  • Snijd de vruchten doormidden en lepel de pitten, inclusief het aanhangende vruchtvlees, in een waterglas.
  • Sproei de zaden met water en dek het glas af met huishoudfolie. Nu begint de gisting, waarbij de slijmerige, kiemremmende laag die het zaad omhult, loslaat. De zaden zinken dan naar de bodem van de pot; ze voelen niet meer glibberig maar ruw aan.
  • Dit afbraakproces neemt gewoonlijk één tot twee dagen in beslag en het einde ervan moet precies worden getimed; hiertoe kan men het beste met de vingers aan de ruwheid van de zaden voelen. Haal ze dan onmiddellijk uit het potje, want de zaden hebben daar nu de beste kiemomstandigheden - met de beschermende kiemlaag verwijderd en in een warme, vochtige omgeving; ze zouden dan echter niet meer bruikbaar zijn.
  • Giet het mengsel uit de pot in een zeef en spoel de resterende pulp met helder water onder een harde straal.
  • Spreid de zaden uit op een koffiefilter of keukenpapier om te drogen; er mogen geen zaden op of over elkaar liggen.
  • Bewaar de droge zaden in een afgesloten, lichtdicht blik of papieren zak op een droge plaats. Etiket met de naam van het ras!
Spoel de resten van de vruchtenpulp afSpoel de resten van de vruchtenpulp af

Spoel de resten van de vruchtenpulp af

Laat tomatenpitten drogen op absorberend papierLaat tomatenpitten drogen op absorberend papier

Laat de zaden drogen op absorberend papier, ....

Vul tomatenzaden in geëtiketteerde zakjes en bewaar ze op een droge en donkere plaats.Vul tomatenzaden in geëtiketteerde zakjes en bewaar ze op een droge en donkere plaats.

... Vul de zakjes met etiket en bewaar ze op een droge en donkere plaats.

Meer groentezaden bij Manufactum

Andere onderwerpen

Tomaten zorgTomaten zorg

Vanaf juni (tot september) moeten de tomatenplanten regelmatig worden "uitgesnoeid", d.w.z. dat alle zijscheuten die in de bladoksels ontstaan, moeten worden verwijderd. Tegelijkertijd zijn verschillende verzorgingsmaatregelen nodig: indien nodig de bemesting verbeteren, de planten voortdurend opbinden en meermaals bijmesten.

Ontdek nu
Tomaten oogsten en de oogst verzorgenTomaten oogsten en de oogst verzorgen

In augustus is de tomatenoogst in volle gang. Om de ontwikkeling van gezonde en smakelijke vruchten tot het einde van het seizoen te garanderen, zijn nu verschillende verzorgingstaken nodig.

Ontdek nu