Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Zomerbloeiende sierheesters terugsnoeien

Zomerbloeiende sierheesters terugsnoeienZomerbloeiende sierheesters terugsnoeien

Voor een gezonde, compacte groei, een verdere overvloed aan bloemen dit seizoen en de vorming van nieuwe bloeiende planten voor het volgende, zijn nu voor veel zomerbloeiende sierheesters diverse snoeimaatregelen nodig.

Nodig:

 1. Gereedschap: scherp en zuiver snijgereedschap (afhankelijk van de grootte van de plant en de dikte van de takken: aambeeld- of omloopsnoeischaar met korte of lange steel of blad; vrij kleine zaag die ook in dichtbegroeide planten kan worden geleid).
 2. Accessoires: goed passende werkhandschoenen, bak voor snijresten.

Zomerlila (Buddleja)

 • Zomer- of vlinderlila (Buddleja davidii) bloeit op éénjarig hout; de plant is reeds diep teruggesnoeid in de late winter of het vroege voorjaar. Verwijder nu in de zomer alleen de uitgebloeide pluimen om een tweede bloei te stimuleren.
 • De hangende buddleia (Buddleja alternifolia) daarentegen bloeit op tweejarig hout. Verwijder nu alle uitgebloeide zijtakken, zodat zich nog nieuwe scheuten met bloemknoppen kunnen vormen - voor de bloei volgend jaar.

Roos (Rosa)

 • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de vorming van nieuwe te stimuleren.
 • Bij eenbloemige rassen moeten te lange, verwelkte takken worden ingekort voordat ze door sterke herfstwinden worden afgebroken en de habitus van de struik daardoor wordt aangetast.

Lavendel (Lavandula)

 • Na de bloei met een goede derde tot de helft terugsnoeien, d.w.z. alle uitgebloeide stengels en de bovenste scheutuiteinden afknippen. Tegen het begin van de winter zullen zich talrijke nieuwe scheuten vormen, die het volgende jaar zullen bloeien. Bovendien blijft de groei van de dwergheester compact en kan hij in de gewenste vorm worden gesnoeid (als bol of lage haag). Voor grotere planten zijn kleine heggenscharen of vormsnoeischaren (bypass-scharen met lange bladen) zeer geschikt.
 • Het precieze tijdstip van snoeien hangt af van de bloeitijd; Lavandula angustifolia bloeit bijvoorbeeld veel vroeger dan Lavandula intermedia. Snijden wanneer de bloeiwijzen hebben gebloeid, maar de zaden nog niet zijn gerijpt. Deze maaidatum voorkomt ook zelfzaaiing (die vaak ongewenst is).
 • Lavendel wordt twee keer per jaar gesnoeid: Naast de zomersnoei die nu aan de beurt is, is de belangrijke verjongingssnoei al in het late voorjaar uitgevoerd.

Vingerblad (Potentilla) en dwergspirea (Spiraea japonica)

 • Na de bloei met een heggenschaar tot ongeveer een derde terugknippen. Snij alle verdorde bloemen en de uiteinden van de scheuten af.

Wisteria

 • Knip de sterke en zeer lange zijscheuten die zich in de vroege zomer vormen, terug tot drie à vier bladeren. Door deze snoei wordt de (vegetatieve) groei afgeremd en gaat de plant zijn energie steken in de aanmaak van nieuwe bloemknoppen.
 • Als zo'n strenge snoei om visuele redenen te ingrijpend is, kort de scheuten dan nu in tot ongeveer 40 cm en breng ze volgend jaar februari of maart pas terug tot op drie tot vier knoppen.
Gesneden rozenGesneden rozen
Snoei de zomerlila terugSnoei de zomerlila terug
Maak de rozen schoonMaak de rozen schoon