Niewsbrief

Tuinjaar

Controleer de composthoop en houd hem vochtig

Controleer de composthoop en houd hem vochtigControleer de composthoop en houd hem vochtig

Tijdens warme zomerperiodes zonder neerslag kan het gebeuren dat de compost die in het voorjaar vers is aangebracht, te droog wordt. Dit kan worden herkend aan een gebarsten oppervlak en een brokkelige structuur van het materiaal, alsmede aan de aanwezigheid van mieren. Er moeten tegenmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat de regenwormen en de compostwormen, die belangrijk zijn voor het afbraakproces, zich terugtrekken en het rottingsproces tot stilstand komt.

Nodig:
Gereedschap en toebehoren: schop, gieter met sproeier, eventueel organische vloeibare meststof, eventueel lucht- en waterdoorlatende folie om de compost af te dekken.

Gereedschap en toebehoren voor compostverzorging

Oorzaken van te droge compost

  • Het water is verdampt als gevolg van de aanvankelijke verhitting en latere afkoeling van het materiaal. Als er niet genoeg neerslag valt om het verlies te compenseren, wordt het materiaal droger.
  • De compost is op de verkeerde manier gemaakt: er is te weinig vochtig en/of te veel droog, houtachtig materiaal gebruikt.
  • De composthoop ligt niet voldoende in de schaduw.

Remedie voor te droge compost

  • Voeg het ontbrekende vocht kunstmatig toe en bewater de compost grondig met een douche. Het rottingsproces zal sneller op gang komen als aan het gietwater wat vloeibare organische meststof voor bloemen of een zogenaamde compostversneller (bijvoorbeeld "Humofix") wordt toegevoegd.
  • Wentel de compost om, meng goed en verrijk met vochtig materiaal zoals gemaaid gazon, fruit- of groenteafval.
  • Bedek of schaduw de compost. Een dekenlaag van gemaaid gras of een lucht- en waterdoorlatende (mulch)folie is hiervoor geschikt. De compost kan het best vroeger in het jaar worden beplant met krachtige, voedselminnende planten, zoals pompoen of Oost-Indische kers, die met hun bladeren schaduw geven.
Bevochtig te droge compost met een gieterBevochtig te droge compost met een gieter

Bevochtig te droge compost met een gieter

Maak van compostMaak van compost

Keer de compost, meng hem goed en verrijk hem met vochtig materiaal zoals gemaaid gazon, fruit- of groenteafval.

Plant de compost met pompoen voor schaduwPlant de compost met pompoen voor schaduw

Plant de compost met pompoen voor schaduw

Andere onderwerpen

Keer compost om en dek open hopen afKeer compost om en dek open hopen af

In open composthopen kan het rottingsproces door te veel nattigheid worden verstoord en in rotting overgaan. Om dit te voorkomen, evenals het uitspoelen van voedingsstoffen door hevige winterse neerslag, moet de compost in de late herfst worden afgedekt.

Ontdek nu
Keer en zeef de compostKeer en zeef de compost

Als de compost niet is doorgevroren, kan hij bij droog weer worden gekeerd en gezeefd. Zelfs na een jaar rotten bevat het nog onvolledig verteerd materiaal zoals stukjes hout of de resten van looibladeren, bijvoorbeeld van eik of walnoot. Het grove materiaal wordt gebruikt om nieuwe compost te maken, de gezeefde fijne compost is meteen bij het begin van het nieuwe seizoen beschikbaar.

Ontdek nu
Verzamelen en composteren van bladerenVerzamelen en composteren van bladeren

In de herfst gevallen bladeren zijn een natuurlijke winterbescherming voor planten en bodem, omdat zij door ontbinding een beschermende, verwarmende en bovendien voedende laag vormen. Daarom moet het tussen vaste planten en struiken worden gelaten, maar uit gazons of trottoirs worden verwijderd en gecomposteerd.

Ontdek nu