Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Een nieuw aardbeienbed aanleggen

AardbeienbedAardbeienbed

Aangezien de grootte van de vruchten en de opbrengst van aardbeien met het jaar afnemen, moet de opstand uiterlijk na drie tot vier jaar volledig worden vernieuwd en moet een nieuw aardbeienbed op een andere plaats in de tuin worden geplant. Augustus is de ideale tijd hiervoor.

U heeft nodig:

 1. Planten: vaste planten in een geschikte combinatie (houd bij de keuze rekening met de eisen van de standplaats, de groeiwijze en de grootte wanneer ze volgroeid zijn), eventueel bijpassende bollen.
 2. Gereedschap: graafvork, schop, cultivator of hark, fijne composteerbak of zeef, planttroffel, schoffel of spade, afhankelijk van de grootte van de kluit.
 3. Accessoires: opvangbak voor stenen of onkruid, bodemzeef indien nodig, emmer of soortgelijke bak om de planten in te dompelen, gieter, vochtbestendige werkhandschoenen, kniebeschermers indien nodig.
 4. Meststof: rijpe compost, hoornschaafsel of andere organische meststof.

Instructies

 • Kies de juiste locatie. Aardbeien geven de voorkeur aan open, zonnige tot licht beschaduwde plaatsen die niet te winderig zijn. Ze zijn betrekkelijk winterhard, maar zijn gevoelig voor late vorst omdat de bloei vroeg begint. De eisen die aan de bodem worden gesteld, zijn vrij laag; het is belangrijk dat hij goed gedraineerd is en dat er geen wateroverlast kan ontstaan. Een goed doorluchte, humeuze, licht zanderige leembodem is ideaal.
 • Aardbeien kunnen niet goed met zichzelf overweg. Daarom moet bij de aanplant van een nieuw bed een ruime vruchtwisseling worden toegepast en mag een aardbeiveld slechts om de drie à vier jaar worden beplant.
 • Houd er bij de rassenkeuze rekening mee dat veel aardbeien zelfvruchtbaar zijn en een geschikt bestuivingsras in hetzelfde bed nodig hebben om later vruchten te kunnen dragen.
 • Maak voor het planten de grond grondig los met een vork, cultivator of zaaitand en verwijder onkruid en grote stenen.
 • Verrijk de grond met organisch materiaal; voor de humusminnende aardbei is compost de meest geschikte meststof (3 tot 4 liter/m2). Naast het bemestende effect als langzaam stromende bron van voedingsstoffen, verbetert het ook het bodemleven en de humusvorming. Als er geen compost beschikbaar is, voeg dan een organische meststoftoe aan het plantgat (ongeveer 10 g).
 • Zo mogelijk niet planten bij droog en zonnig weer; de lucht moet bewolkt zijn en de grond vochtig om waterverlies door verdamping tot een minimum te beperken.
 • Zet de planten 25 tot 35 cm uit elkaar - met een rijafstand van 60 tot 80 cm.
 • Plant zo diep dat de wortelhals (het "hart") net boven de grond uitsteekt; bij planten met potkluit moet deze met ongeveer 1 cm grond worden bedekt zodat hij niet uitdroogt. Te hoog geplante aardbeien vertonen een geremde wortelontwikkeling, en het risico op overwintering neemt toe. Als de losgemaakte grond na het planten een beetje zakt, "drukt" u de jonge plantjes dienovereenkomstig aan. (Het is gunstig als het bed twee tot drie weken voor het planten al is geprepareerd, zodat de grond nu weer tot rust is gekomen).
 • Geef veel water - bij voorkeur elke plant afzonderlijk zonder sproeikop - en bescherm de grond tegen uitdrogen met een laag mulch (bladeren, schorsmulch, stro of grasmaaisel) en houd hem onkruidvrij. Een gelijkmatig vochtige grond maakt het voor de jonge planten gemakkelijker om wortel te schieten.
 • Aangewassen jonge planten zijn zeer gevoelig voor droogtestress, omdat ze nog onvoldoende wortels maar relatief veel blad hebben en snel verwelken onder droge omstandigheden. Houd de beplanting daarom de komende weken altijd voldoende vochtig.
 • Door de relatief grote afstand tussen de rijen kunnen aardbeienbedden het eerste jaar voor groenten worden gebruikt. Radijzen, spinazie, uien of eenjarige kruiden zijn geschikt.
BedbereidingBedbereiding

Voor het planten, maak de grond grondig los, verwijder stenen en onkruid

Verrijk de grond met compostVerrijk de grond met compost

Verrijk de grond met compost

Aardbeiplanten zettenAardbeiplanten zetten

Zet de planten in rijen

Andere onderwerpen

Aardbeienplanten vermeerderen, verzorgen en plantenAardbeienplanten vermeerderen, verzorgen en planten

Aan het einde van het hoofdoogstseizoen moet er nog wat werk worden verricht in het aardbeienbed. De jonge planten van de in juni gemerkte "beste dragers" kunnen nu worden afgesneden, de moederplanten teruggesnoeid en de eerste nieuwe aanplant gemaakt.

Ontdek nu
Oogst en verwerking van aardbeienOogst en verwerking van aardbeien

Nadat de eerste aardbeien eind mei konden worden geplukt, is de belangrijkste oogst nu in juni. Door geschikte rassen te planten, kan het aardbeiseizoen vele malen worden verlengd: Maandaardbeien of remontant rassen zoals "Mara des Bois" bijvoorbeeld, dragen tot de eerste vorst.

Ontdek nu
Aardbeien bemesten aan het einde van het oogstseizoenAardbeien bemesten aan het einde van het oogstseizoen

Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.

Ontdek nu