Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Aardbeienplanten vermeerderen, verzorgen en planten

Aardbeienplanten vermeerderen, verzorgen en plantenAardbeienplanten vermeerderen, verzorgen en planten

Aan het einde van het hoofdoogstseizoen moet er nog wat werk worden verricht in het aardbeienbed. De jonge planten van de in juni gemerkte "beste dragers" kunnen nu worden afgesneden, de moederplanten teruggesnoeid en de eerste nieuwe aanplant gemaakt.

Nodig:

  1. Planten: gezonde aardbeiplanten, zo mogelijk verschillende rassen (zorg bij niet-zelfvruchtbare rassen voor voldoende bestuivingsplanten).
  2. Gereedschap: planttroffel of schoffel, mes of bloemenschaar, omloopschaar met vrij lange bladen (bv. heggenschaar) of grasmaaier met hoge tanden, spitvork, cultivator of zaaimachine, gieter.
  3. Accessoires: kleine potten, korte stukjes draad, bloemengrond of losse, gezeefde perkgrond, organische meststof.

Instructies

  • Scheid de jonge planten van de voor vermeerdering gemerkte moederplanten die reeds wortels in het bed hebben gevormd van de moederplant, graaf ze op en plant ze op de nieuwe plaats.
  • Laat de onbewortelde stekken aan de moederplant, vul kleine potjes met substraat (of losse perkgrond) en zet de stekken daarin vast met draad. Scheid ze pas van de moederplant als ze goed geworteld zijn. Ze hoeven niet onmiddellijk in het nieuwe aardbeienbed te worden geplant, maar kunnen nog een tijdje in de pot blijven groeien.
  • Blijf regelmatig alle planten die niet voor vermeerdering bestemd zijn, telen, zodat er geen energie gaat naar het vormen van uitlopers die niet nodig zijn.
  • Als in de aardbeienstand schimmelziekten (bv. meeldauw) of plagen (bv. aardbeimijt) opduiken, snoei de versleten aardbeiplanten dan aan het einde van de maand tot ongeveer vijf centimeter terug. Dit is voor de hygiëne van de planten, aangezien alle aangetaste bladeren uit het gewas worden verwijderd. Voor grotere aardbeienbedden kan het snoeien heel efficiënt gebeuren met een op de juiste hoogte afgestelde grasmaaier, anders werkt bijvoorbeeld een heggenschaar ook goed. In elk geval is het belangrijk het "hart" van de aardbeiplant, het vegetatiepunt waaruit nieuwe scheuten ontspruiten, niet te beschadigen of zelfs per ongeluk af te snijden.
  • Vanaf het einde van de maand - en vervolgens de hele maand augustus - kunt u een nieuw aardbeienbed aanleggen en planten. Houd een ruime vruchtwisseling aan en herbeplant een areaal met aardbeien pas na drie tot vier jaar om een gezond gewas te behouden.
  • Het is optimaal om het bed twee tot drie weken voor het planten voor te bereiden, zodat de grond tegen die tijd kan bezinken. Maak daartoe de grond grondig los met een vork, cultivator of zaaitand, verwijder onkruid en grotere stenen. Verrijk met organisch materiaal; compost is het beste voor aardbeien (3 tot 4 liter/m²). Na het planten flink water geven.
  • Aangezien de vruchtgrootte en de opbrengst van aardbeien met het jaar afnemen, moet de opstand uiterlijk na drie tot vier jaar volledig worden vernieuwd (en moet op een andere plaats in de tuin een nieuw aardbeienbed worden aangelegd, zie hierboven).
Worteluitlopers van goeddragende aardbeiplantenWorteluitlopers van goeddragende aardbeiplanten

Worteluitlopers van goeddragende aardbeiplanten

Bewortelde jonge planten verwijderenBewortelde jonge planten verwijderen

Bewortelde jonge planten verwijderen

Nieuwe aardbeien plantenNieuwe aardbeien planten

Nieuwe aardbeien planten

Andere onderwerpen

Een nieuw aardbeienbed aanleggenEen nieuw aardbeienbed aanleggen

Aangezien de grootte van de vruchten en de opbrengst van aardbeien met het jaar afnemen, moet de opstand uiterlijk na drie tot vier jaar volledig worden vernieuwd en moet een nieuw aardbeienbed op een andere plaats in de tuin worden geplant. Augustus is de ideale tijd hiervoor.

Ontdek nu
Oogst en verwerking van aardbeienOogst en verwerking van aardbeien

Nadat de eerste aardbeien eind mei konden worden geplukt, is de belangrijkste oogst nu in juni. Door geschikte rassen te planten, kan het aardbeiseizoen vele malen worden verlengd: Maandaardbeien of remontant rassen zoals "Mara des Bois" bijvoorbeeld, dragen tot de eerste vorst.

Ontdek nu
Markeer "beste drager" voor aardbeienMarkeer "beste drager" voor aardbeien

Ten laatste tijdens het hoofdoogstseizoen kunt u zien welke aardbeiplanten bijzonder goed dragen. Voor de vermeerdering mogen alleen zogenaamde best-darers worden gebruikt, omdat laagproductieve moederplanten deze negatieve eigenschap gewoonlijk doorgeven aan de jonge planten.

Ontdek nu