Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Winterkruiden zaaien

Winterkruiden zaaienWinterkruiden zaaien

In juli en augustus worden de tweejarige kruiden gezaaid, die tijdens de winter groen blijven en dan ook kunnen worden geoogst. Deze omvatten peterselie, lepelkruid, barbarakruid (winterkers), winterpostelein, paardenbloem en karwij.

Het is nodig:

 1. Zaden: gezonde, kiemkrachtige zaden van tweejarige kruiden die ook in de winter kunnen worden geoogst.
 2. Gereedschap: hark, schoffel, gereedschap om de grond los te maken (zaaitand, cultivator, rolcultivator, platte frees of handeg), gieter met sproeier, eventueel handgoot voor het strooien van kalk of kunstmest, eventueel kar en schop voor het strooien van compost.
 3. Accessoires: plantdraad, etiketten, dunne werkhandschoenen, eventueel compost, organische meststof of (algen)kalk.

Zaai instructies Peterselie (Petroselium crispum)

 • Peterselie heeft in het voorjaar vaak drie weken of meer nodig om te ontkiemen; op warme augustusgrond ontkiemt hij meestal binnen 14 dagen - mits het zaaibed gelijkmatig vochtig wordt gehouden en in gedeeltelijke schaduw en koel staat. Zaaien in rijen met 10 tot 15 cm tussenruimte.
 • Gebruik alleen verse zaden (niet ouder dan twee jaar), bijvoorbeeld die welke u zelf in het voorjaar hebt geoogst.
 • Peterselie is onverenigbaar met zichzelf en met "nauwe verwanten" (wortelen of selderij), dus zaai op een plaats waar gedurende ten minste vier jaar geen van deze planten heeft gestaan.
 • Peterselie die in augustus wordt gezaaid kan vanaf de herfst tot het volgende voorjaar worden geoogst. In de winter afdekken met sparrentakken, zodat ook bij sneeuw kan worden geoogst. In mei of juni vormen zich de oude bloemen, waaruit later zaden kunnen worden geoogst voor de volgende uitzaai. Nadat de zaden zijn gerijpt, sterft de plant.

Zaai instructies Lepelkruid (Cochlearia officinalis)

 • Op een zonnige, gelijkmatig vochtige plaats zaaien in rijen met 20 tot 25 cm tussenruimte, later scheiden tot 20 x 20 cm.
 • De bladeren kunnen de hele winter geoogst worden en blijven groen, zelfs onder sneeuw. Ze bevatten veel mineralen, foliumzuur en vitamine C en kunnen worden gebruikt als beleg voor brood, in yoghurt- of kwarkgerechten.
 • Niet oogsten na de bloei in het vroege voorjaar; de bladeren krijgen dan een wrange, bittere smaak.
Maak de grond los, verwijder onkruid en stenen voordat u gaat zaaien.Maak de grond los, verwijder onkruid en stenen voordat u gaat zaaien.

Maak de grond los, verwijder onkruid en stenen voordat u gaat zaaien.

LepelkruidLepelkruid

Lepelkruid

Verrijk de grond indien nodig met compostVerrijk de grond indien nodig met compost

Verrijk de grond indien nodig met compost

Zaaiinstructies Barbarakruid (Barbarea vulgaris)

 • Uitzaaien kan nog tot het einde van de maand (vanaf maart); uitzaaien op bij voorkeur zonnige en stikstofrijke plaatsen.
 • De bladeren kunnen worden geoogst zodra ze vingervormig zijn en tot ver in de winter. Grof gehakt maken ze een frisse salade, licht gestoomd en verfijnd met nootmuskaat een smakelijke groente.
 • Met een hoog vitamine C-gehalte en een mild kruidige smaak zoals waterkers of tuinkers. Wanneer de plant in zijn tweede jaar begint te bloeien, neemt de pikantheid toe; gebruik hem dan niet als groente maar als specerij. Droogte verhoogt ook de pikantheid.

Zaaiinstructies Winterpostelein (Montia perfoliata)

 • Winterpostelein (ook winterpostelein of kubusspinazie) is een snelgroeiende wintergroente die kan worden geoogst van november tot april. De plant verdraagt temperaturen tot -20 °C, maar geen hitte en droogte. De bladeren bevatten veel vitamine C, calcium en ijzer.
 • Zaaien kan bijna het hele jaar door, alleen niet bij erg warm weer. Ideaal gewas voor de oogst onder glas of in een koude bak, omdat de plant daar de hele winter kan groeien en geoogst kan worden en tegelijkertijd beschermd is tegen ijs en sneeuw, wat het oogsten veel gemakkelijker maakt.
 • Zaaien op regels met 15 tot 20 cm tussenruimte, later uitdunnen tot ongeveer 20 cm. Weinig bodemeisen, meestal is bemesting niet nodig. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt.
 • Wanneer de plant in het voorjaar in bloei komt, zaait hij zich goed uit** en verspreidt zich op een geschikte plaats in de tuin.

Zaaiinstructies Karwij (Carum carvi)

 • Kies een vochtige en diepe standplaats en voorzie deze voor het zaaien van compost en wat algenkalk.
 • Karwij is onverenigbaar met venkel, dus niet zaaien in de buurt ervan. Goede partners zijn kool, komkommer of rode biet; bij deze gewassen heeft karwij een smaakversterkend effect.
 • Caraway is een lichtkiemer; na het zaaien - in rijen met een onderlinge afstand van 30 tot 35 cm - slechts dun bedekken met grond.
  De tot 1,2 m hoge bloemen, die later de vruchten (zaden) dragen, vormen zich pas in het tweede groeijaar. Als de zaden loskomen, schudt u ze uit boven een doek en bewaart u ze luchtdicht en droog in een glazen pot.

Zaai instructies Paardebloem (Taraxacum)

 • Er zijn speciale paardenbloemrassen die malser en minder bitter zijn dan de wilde paardenbloem. Hij geeft de voorkeur aan een humusrijke, voedzame, niet te droge grond op een zonnige standplaats; aanbevolen zaaidiepte 1 cm.
 • Zaai nu planten en verplant ze volgend voorjaar op 30 x 30 cm om de eerste sla van het jaar te produceren. De bladeren smaken bijzonder mals wanneer ze samengebonden worden om te bleken.

Zaaiinstructies in het algemeen

 • Voordat u gaat zaaien maakt u de grond los en verwijdert u onkruid en stenen.
 • Afhankelijk van de eisen van de planten en de gesteldheid van de grond, werkt u compost, kunstmest of kalk in.
 • Om bij rijzaai rechte rijen te kunnen zaaien, spant u een plantdraad en maakt u met de kop van de hark of een bladschoffel een ondiepe groef. Zaai zo dun en gelijkmatig mogelijk, zodat er geen zaden op elkaar liggen.
 • Bij het zaaien in brede kubussen, het zaad ook zo gelijkmatig mogelijk over de oppervlakte verdelen.
 • Na het zaaien het bed vochtig houden.
WinterposteleinWinterpostelein

Winterpostelein

Gekweekte paardenbloem, ongebleektGekweekte paardenbloem, ongebleekt

Gekweekte paardenbloem, ongebleekt

Gekweekte paardenbloem, gebleektGekweekte paardenbloem, gebleekt

Gekweekte paardenbloem, gebleekt

Andere onderwerpen

Kruiden vermeerderen door kopstekkenKruiden vermeerderen door kopstekken

In de zomer kunnen overblijvende kruiden zoals salie, rozemarijn, oregano, munt, dragon, (overblijvende) bonenkruid of tijm worden vermeerderd via kopstekken. Met constante warmte en veel licht wortelen ze nu snel en ontwikkelen ze zich tot kleine plantjes tegen het einde van het seizoen.

Ontdek nu
Kruiden snoeien, planten of zaaienKruiden snoeien, planten of zaaien

April is de juiste tijd om meerjarige kruiden zoals tijm, salie, munt, rozemarijn, bonenkruid of oregano, maar ook eenjarige kruiden zoals kervel, tuinkers of dille rechtstreeks in de volle grond te planten. Bovendien moeten de kruidachtige vaste planten die reeds in de tuin aanwezig zijn, worden teruggesnoeid voordat zij opnieuw beginnen uit te lopen. Dit houdt de vitaliteit van de planten in stand en bevordert een compacte en bossige groeiwijze.

Ontdek nu
Kruiden oogsten en drogenKruiden oogsten en drogen

Veel kruiden hebben in juli het hoogtepunt van hun ontwikkeling bereikt, zijn nu bijzonder rijk aan smaakmakers en geneeskrachtige stoffen - en zijn in overvloed verkrijgbaar. Om voorraden voor de winter aan te leggen, worden ze nu geoogst, gedroogd en in geschikte containers opgeslagen.

Ontdek nu