Niewsbrief

Tuinjaar

Inzaaien en planten van groenten voor de tweede helft van het seizoen

Juli is het juiste moment om de moestuin weer op te knappen, zodat tot in de herfst en de winter voortdurend verse groenten en bewaargroenten kunnen worden geoogst. Het is ook beter voor de bodem als hij constant wortelt en schaduw krijgt door onmiddellijk gebruik te maken van de openingen in het bed die door het oogsten zijn ontstaan.

Het is nodig:

 1. Zaden en plantgoed: gezonde, kiemkrachtige zaden of gezonde jonge planten van groentesoorten die in juli worden gezaaid of uitgeplant.
 2. werktuigen: werktuigen voor het ondiep losmaken van de grond (cultivator, rolcultivator, platte frees, hark of handeg), hark, schop, plantgereedschap voor jonge planten (planthout, troffel, mes).
 3. Accessoires: plantdraad, etiketten, transport- of kruiwagen, eventueel mulchfolie, vliesdoek of cultuurbeschermingsnetten (verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels).

Groenten en kruiden voor zaaidoeleinden in juli

 • De hele maand door: Sla, ijsbergsla, rucola, radijsjes, wortelen, rode bieten, dille, tuinkers, peterselie (om buiten te overwinteren).
 • Aan het begin van de maand: Knolvenkel, andijvie, suikerbrood, radicchio, erwten.
 • In het midden van de maand: Struikbonen, winterradijs, koolrabi.
 • Vanaf het midden van de maand: Spinazie, lente-uitjes, Chinese kool.

Groenten voor uitplant in juli

Winterprei, venkel, andijvie, sla, boerenkool, savooiekool, broccoli, bloemkool, Chinese kool, koolrabi, koolraap.

Tips voor het zaaien en planten van groenten in juli

 • Uitvoerige instructies over het zaaien en planten van groenten in de maand mei vindt u in de rubriek "Zaaien en planten van groenten in de volle grond".
 • Nu de dagen weer korter worden, is er weinig gevaar dat sla of andere lange-dagplanten "schieten", d.w.z. voortijdig in bloei komen en dan oneetbaar worden.
 • Zorg bij herinzaai of herbeplanting voor een passende vruchtwisseling: Een sterke oogst moet worden gevolgd door een middelmatige of zwakke oogst. Om aantasting door schimmelziekten of plagen te voorkomen, is het ook raadzaam de plantenfamilies af te wisselen.
 • Vroege aardappelen laten een fijne kruimelige grond achter en zijn bijzonder geschikt als voorgewas bij het zaaien.

Groenten zaaien in rijen

Sla planten voor de herfstoogst

Koolplanten voor de oogst in de herfst en de winter

Andere onderwerpen

In mei kunnen de laatste (vorstgevoelige) groenten nu rechtstreeks in de volle grond of in verhoogde bedden worden gezaaid, of kunnen de jonge plantjes die u zelf hebt gekweekt of gekocht, worden uitgeplant.

Ontdek nu

Het werk in de moestuin is nu in volle gang. Vele soorten worden gezaaid of geplant, en sommige worden reeds geoogst. Bij het aanplanten van bedden is het belangrijk om na te denken over verstandige vruchtwisselingen en gemengde teelten. Dit zorgt voor een gezond bodemleven en bevordert de groei van sterke, gezonde groenteplanten zonder dat bestrijdingsmiddelen of buitensporige hoeveelheden meststoffen hoeven te worden gebruikt.

Ontdek nu

In juli bereikt de oogsttijd in de tuin zijn hoogtepunt. Talrijke groenten zijn nu klaar om te worden geoogst en moeten worden geplukt of gesneden en vervolgens verwerkt.

Ontdek nu